Inlägg

Inlägg som perost har skrivit i forumet
Av perost
Skrivet av lilla_pip:

fungerar den till både ssd och mekanisk?

Ja, kabeln bryr sig inte om vad det är för typ av lagringsenhet. När det gäller SATA-kablar så behöver du i stort sett bara välja rätt längd. Lås-clips på kontakterna (som på den tidigare länkade kabeln) kan också vara trevligt.

Av perost
Skrivet av 925a:

Såg en video om det igår och det är helt vansinnigt. Jag sa tack o adjö till adobe 2013 när det gick subscription. Använde min cs6 licenses i nästab 10 år. Nu har jag helt gått över till affinity (sen V1). Problemet är at canva köpte serif för nån månad sen… kommer sluta med att jag skapar all raster grafik i 3d program eller BMD fusion… (överdriver naturligvis) men faktum kvarstår. Enligt nya avtalet så äger ju adobe materialet som skapas av programmen och att det har full rätt att sälja vidare. Helt vansinnigt.
Nu betyder det ju inte att de kommer plocka filer från ”din” dator och sälja vidare men att träna modeller och tekniker du har jobbat dig fram efter år av träning blir mer eller mindre snod av adobe.

Fast som artikeln tar upp så är det just detta som villkoren i själva verket inte säger, utan är bara en feltolkning som en del verkar göra. Läser man villkoren så står det klart och tydligt att Adobe inte hävdar någon äganderätt över det som skapas med programmen, och villkoren ger endast Adobe en licens att använda materialen i syfte att driva eller förbättra programmen (vilket är nödvändigt för såna tjänster, även Sweclockers har liknande i sitt användaravtal).

Det som skulle kunna vara lite kontroversiellt är väl vad "förbättra programmen" innebär, eftersom det potentiellt skulle kunna öppna upp för Adobe att träna språkmodeller på materialet i syfte att användas i deras egna program. Så där skulle de som artikeln påpekar kunna vara lite tydligare. Men över lag är det bara ett helt vanligt användaravtal.

Av perost

4070 Super är ~50% bättre än 4060 Ti, så helt klart värt en tusenlapp extra som sagt. Shark Gaming-datorn är dock inte så mycket billigare utan orsak, den har sämre moderkort, nätagg och troligtvis chassi.

Särskilt nätagget är jag inte helt förtjust i, att det specas som 700W men bara har 620W på 12V-linan är ett tydligt tecken på en lågbudgetmodell. Men en fördel med båda datorerna är i alla fall att de är byggda med standardkomponenter, så allt kan bytas ut vid behov.

Av perost
Skrivet av Cr4zyt0e:

EDIT: Är det kanske möjligt att starta datorn utan alla delar, alltså moderkort och PSU? Bara för att se om skärmen klickar igång? Sen kan man sätta en del i taget efter det och se vad som knasar?

Nej, minimum för att få bild på skärmen är nätagg, moderkort, CPU, RAM, samt i ditt fall grafikkort eftersom CPUn inte har integrerad grafik. Det krävs även att både 24-pin och 8-pin ström än inkopplad i moderkortet, samt ström till grafikkortet. Det är med andra ord inte mycket man kan utesluta annat än lagring och t.ex. USB-enheter.

Av perost
Skrivet av sarbast G:

Jag tog precis ut moderkortet ur chassit, inga böjda pins vad jag kunde se, använde ficklampa och inzoomning via mobiltelefonen. Jätte märkligt, kan det vara CPUn ? Vill inte returnera moderkortet i onödan.<Uppladdad bildlänk>

Det är väldigt ovanligt att CPUer är trasiga, men det händer. Men det går inte att säga vad som är fel utan att testa sig fram tyvärr. Om du pratar med butiken du köpt moderkortet från så kan de säkert hjälpa till att felsöka.

Det kan för övrigt vara bra att kontrollera PCIe-porten också, för att se till att det inte bara är något skräp i sockeln eller nåt.

Av perost
Skrivet av Skogsmard:

Givet att man behöver mer lagring än 6-8 TB lokalt (stort spelbibliotek och dålig uppkoppling, exempelvis),

Det är nog detta som det faller på, antalet som behöver mer än 6-8 TB lär vara försvinnande liten. Och av de som behöver så mycket lär det vara en liten minoritet som behöver SSD-prestanda på hela lagringen.

En annan faktor är att utvecklingen av 2.5" SSDer helt har avstannat, tillverkarna satsar helt på M.2 istället. Så 2.5" SSDer är över lag inte billigare än M.2 SSDer, hade det varit en betydande skillnad så hade nog många fler köpt 2.5" SSDer. Men som det ser ut nu så köper man M.2 för prestandan och HDD för priset, och 2.5" SSD först när man behöver mer SSD men fått slut på M.2-portar.

Av perost

Ja, PCI_E1 är kopplad direkt till CPUn medan PCI_E2 går via B650-kretsen, så det kan som sagt vara nån pinne som inte har kontakt av någon anledning.

Bra att veta är att PCI_E2 endast är x2 PCIe 4.0 på det moderkortet, d.v.s. bara en åttondel av bandbredden som PCI_E1 klarar. Jag hittar inget test av just 7900 XTX men t.ex. RTX 4090 tappar i genomsnitt runt 20% prestanda av att köras på så begränsad bandbredd enligt TechPowerUp (där x4 PCIe 3.0 = x2 PCIe 4.0). Det är med andra ord ett problem som du definitivt vill fixa.

Av perost
Skrivet av Dinkefing:

Pappan till Qualcomm menar du Jim Keller? Jim Keller som senaste åren jobbat på AMD sedan Apple och nu Qualcomm? Det är lite tråkigt att man är så beroende av en person för att få en boost i processormarknaden.

Jim Keller har aldrig jobbat hos Qualcomm vad jag vet, och gick från Apple till AMD redan 2012. Personen i fråga är nog snarare Gerard Williams III, som tidigare var chefsarkitekt hos Apple. Han bildade senare Nuvia tillsammans med några andra kretsdesigners från Apple och Google, som Qualcomm sen köpte upp.

Av perost

Terry Pratchetts Discworld-serie rekommenderas varmt. Det är mer av en samling böcker som utspelar sig i samma värld än en sammanhängande serie, så även om det finns en del trådar så är böckerna hyffsat fristående (om man t.ex. skulle hitta nån bok på loppis eller nåt).

En del av böckerna är riktade särskilt till unga läsare (kolla efter YA i Wikipedia-tabellen), men även om en del av humorn kanske seglar över huvudet så skulle jag säga att övriga böcker i serien också passar yngre (och äldre) läsare utmärkt.

Skulle de fastna för Discworld så finns det även en hög med TV-serier, filmer, och datorspel baserade på böckerna.

Av perost
Skrivet av Bluish:

Det kanske den hade, jag får nog kolla detta när jag kommer hem.
Köpte agget för två månader sedan så det lär finnas med i så fall.
Står det möjligtvis 600w på kontakten?

Mycket möjligt, 12VHPWR är max 600W i alla fall.

Av perost
Skrivet av Bluish:

Den ser ut att vara för fel riktning, d.v.s. den är 12VHPWR->3xPCIe medan du väl vill ha en 3xPCIe->12VHPWR? Eller ännu hellre 12VHPWR->12VHPWR.

Fast vänta lite nu, varför kan du inte bara använda den vita 12VHPWR-kabeln som följer med nätagget? Adaptern som följer med grafikkortet är ju bara till för när man har ett gammalt nätagg som saknar 12VHPWR.

Av perost

Elektrokit är bra, och har även billig frakt (från 29 kr).

Av perost

Nej, det finns ingen standard för modulära kablar. Även om de passar rent fysiskt så kan de vara annorlunda kopplade, vilket kan resultera i förstörd hårdvara. Det kan hända att kablarna du länkar råkar vara rätt kopplade, men du bör se till att vara 100% säker på det innan du använder en sån kabel.

Ett alternativ är att använda förlängningskablar, t.ex. såna här, och helt dölja originalkablarna bakom chassiplåten eller nåt. Förlängningskablar passar oavsett nätagg eftersom de ansluter till den standardiserade änden av kablarna istället för direkt till nätagget.

Ett annat alternativ är att köpa custom-kablar från t.ex. Cablemod. Men som sagt, väldigt viktigt att då köpa kablar gjorda för nätagget.

Av perost
Skrivet av walkir:

Känns som det är dags att börja fasa ut Windows helt nu.

Kanske kan EU ge oss ett nytt OS?
https://www.incari.com/incari-is-developing-a-european-operat...

Incaris OS är baserat på Linux, så om du nu inte nödvändigtvis behöver ett OS med "EU-värderingar" så finns det gott om andra Linux-distributioner att välja bland.

Av perost

För egen del blev det aldrig någon Raptor, jag tror jag var mer insnöad på tysta datorer under den tiden så Raptorns ljudnivå lockade inte. Velociraptor var en klar förbättring på den fronten vad jag minns, men den var lite för sent ute och jag skaffade min första SSD strax efter istället.

En intressant sak med Velociraptor och dess ikoniska kylare var att kylaren egentligen inte verkar ha varit särskilt nödvändig. T.ex. SPCR recenserade den och anmärkte att det bara krävdes minimalt med luftflöde för att kyla disken utan kylaren, och kylaren försämrade dessutom akustiken en hel del.

En viktig fördel var dock att kylaren gjorde disken till 3.5", med tanke på att få chassin hade 2.5"-platser på den tiden. Och kanske ännu viktigare för förstås att det såg coolt ut

Av perost

Strömkablar till SATA brukar inte säljas löst, eftersom det inte finns någon standard för modulära kablar. Corsair säljer dock SATA-kablar som reservdelar, och även sleevade kablar för några kronor extra.

Skrivet av shugge:

Om det är 2021s version av RM650 så ska ju även type3 funka enligt Corsair<Uppladdad bildlänk>

Den enda skillnaden mellan Type 3 och Type 4 är 24-pin kabeln, övriga kablar har samma pinout.

Av perost

Sweclockers har en artikel om adaptiv synkronisering som kanske kan vara av intresse. Den tar bl.a. upp skillnaden mellan fps och Hz, samt de olika teknikerna som används för att synka grafikkortets och skärmens bildfrekvens.

Av perost
Skrivet av Chris_Kadaver:

Rätt illavarslande att de inte nämner pris.

Man får tänka på att detta är från AMDs Computex-presentation, d.v.s. ett fast datum som AMD inte själva styr över, så det brukar variera kraftigt hur mycket detaljer de delar med sig av. Gissningsvis kommer det inte dröja särskilt länge innan de mer officiellt avslöjar både pris och exakt lanseringsdatum.

Av perost
Skrivet av sKRUVARN:

Var tvungen att scrolla tillbaka; stod det boarderlands? Boarderlands 1 från 2009!? Nog för att det brukar vara ett smikrande urval, och t ex FC6 och Tomb Raider börjar också bli till åren men har iaf vart någon form av benchmark-standard-titel, men att slänga in Boarderlands var väl lite väl.

För 9000-serien för stationära datorer jämförde de Borderlands 3, så kanske de bara glömde den sista siffran. Men det är väl inte helt osannolikt att de bara testade en hög med spel och valde ut de som presterade bäst oavsett hur relevanta de är.

Av perost

Kanske Texmaker eller någon annan LaTeX-editor? Om dokumentet skrevs som kod så är det i alla fall rätt stor sannolikhet att det var LaTeX, men det finns mängder av olika gränssnitt för LaTeX.