Inlägg

Inlägg som BasseBaba har skrivit i forumet
Av BasseBaba
Skrivet av GizmoTheGreen:

så smart = AI som gör antagningar snarare är vad du ställt in?
det är ju smart just för att du kan koppla ihopa allt, ju mer du utökar ju "smartare" blir det.

kommer nog aldrig finnas något magiskt "allt i ett" som bara funkar a la apple, just av naturen av det hela, det måste fortfarande ställas in efter din smak.

nån vill kanske att utebelysninge ska stängas kl 22, andra så fort solen är "nere".

enheterna är "dumma", men centralen är smart. dom är ju bara ben och armar på hjärnan.

Då kan man väl kall det för ”uppkopplade” hemmet. Eller ”automatiserade” hemmet, inga konstigheter.

Men just ordet ”smart” insinuerar ju att det ska finnas nån typ av intelligens i min mening.

Sen just detta med utebelysningen är ju spännande.

Jag vill att lamporna ska tändas så fort det är ”för mörkt för att man ska se utan belysning”.
Men jag har inte hittat ett enda astrour som funkar konsekvent över året. Jag tycker alltid man får sitta och tweaka tiden med +/- 0-30 minuter för att dom inte ska tändas för tidigt eller sent över året.
(Sen finns det en enkel lösning, min granne kör ju typ ”sun down” verksr det som, vilket gör att han aldrig har det mörkt. Däremot skulle jag säga att han vaskar minst 30 minuter lamp-tid per morgon/kväll i onödan, men jagar man inte dom kWh så funkar det såklart. Jag vill ha en lean-just-in-time på millisekund-nivå!)

Jag har även testat ljussensorer men förmodligen använt sådana av för dålig kvalité för dom har inte heller funkat helt klockrent.

Krävs nog dock en rätt avancerad setup av sensor för att få en AI att lyckas få det som jag vill ha det automatiskt.

Men om vi kokar ned det såhär då:
Än så länge så krävs det mycket pill och konfig för att få skit som man vill, saker får uppdateringar med breaking charges som kräver underhåll. Jag har kört väldigt mycket ”uppkopplade” prylar ända sen en tid då jag satt och byggde mina sensorer och reläer själv då det inte fanns något att köpa över disk, och min önskan numera är att jag vill ha skit som ”just works” då det i min åsikt tyvärr fortfarande är för mycket ”config” involverad.

Men visst, jag köper att det kanske inte är optimalt att släppa en AI helt vild.

En annan sak som nån gärna får lösa åt mig:
Jag har motion-sensorer på flera olika kameror hemma. Tyvärr har jag två förbannat jobbiga problem, som jag inte förstår att tillverkarna inte tänker på:
1) många saker har inget api. Motion alarmen går därför inte att sängs av programmatiskt
2) jag har fortfarande inte lyckats hitta ett bra sätt att svara på frågan ”är någon hemma”? Bästa man ser är att folk försöker kolla om mobilerna ligger på Wi-Fi. Nån som har en bättre idé?

Varför gnälla? 1+2 i kombo gav mig igår 384(!) notiser i våra iPhones om att det var ”rörelse utanför huset”.
Jävligt bra funktion för att fånga ohederliga människor när man inte är hemma. Extremt störande med 384 falska notiser.

Lösningen jag själv har i pipeline är att lyfta ut motion detection från enskilda kameror till servern och köra en mjukvara jag själv har kontroll över. Sen kombinera det med att läsa ut status från larmet, vilket är den bästa hemma/borta indikatorn jag kan komma på.

Av BasseBaba
Skrivet av GizmoTheGreen:

ja, hur trodde du det skulle va? lampan ska helt själv läsa dina tankar och gissa när den ska tända eller släcka "smart?"?

fjärrstyrd lampa är första steget, sen för du ju konfigurera själv. om det är en mobilapp eller "smart hub".
röstkommando, klockslag, skymning, gradvis, när du kommer hem efter din telefons GPS eller rörelsesensor. finns mycker båda inne i befintliga slutna system eller med öppna alternativ som kör på t.ex en raspberry pi.

det pusslar inte ihop sig själv, det kommer du tyvärr inte undan.

Jo men då får man väl kalla det ett "fjärrstyrt" hem eller vad som. "Smart" är lite fel ord i så fall.

Jag vill bara smacka in allt i samma system och sen ha lite skön AI som automatiskt fattar, "jaha, lampor utomhus, dom bör vi nog tända och släcka vid skymning".
"Jasså, en elbil, där optimerar vi laddningen på pris och efter användningsmöster automatiskt".

"Bergvärmepump, jka sammma sak där, den börjar vi prisoptimera".

Etc etc. "Smarta" hem idag är snarare "glorifierat konfigurering/schemaläggning av hem där tiden och utrustningen för att orda till det kostar mer än besparingen".
Sen därmed inte sagt att det är något fel i det, men att kalla det "Smart" är lite fel vinkling.

Av BasseBaba

Ja, jag vill ha "SMARTA" saker. En lampa som kan tändas med en mobil är tamejfan inte smart.

Av BasseBaba

Möteskulturen på mitt jobb är helt skadad. Problemet är att mellanchefer och lite annat folk som uppenbarligen inte har andra arbetsuppgifter fortsätter boka möten för att ha något att göra.

Fördelen numera är att man vid distansarbete iaf kan få något annat gjort under tiden.

Hälften av mötena är helt onödiga, 25% hade gått att ta via information ur via nått mail, så säg att på sin höjd 25% tillför något vettigt.

Egentligen hade jag inte tackat ner till att sitta och fördriva min arbetsdag med möten, men eftersom jag har faktiska arbetsuppgifter att göra så blir det lidande av att tiden går till möten.

Fantastiskt hur det får fortsätta.

Skrivet av Rebben:

Ett jävla gissel. På mitt jobb får en fler möten ju mer kompetent en är så de som kan mest jobbar minst. Ett sånt fantastiskt slöseri, vissa har möten hela dagarna och då sitter de på enorm nyckelkompetens.

Precis samma hos oss. Och tackar man nej så blir folk butthurt och så blir det dålig stämning.

(Jag testade det en stund och blev tillslut inkallad till HR och fick höra att jag inte hade en ”lösningsorienterad inställning”. Märkligt när jag bara försökte få tid över till mina arbetsuppgifter).

Av BasseBaba
Skrivet av Libra-75:

Tråkiga är att dom (Sony) verkar ha slutat med att erbjuda rabatt till dom som vill förlänga. Det verkar bara gälla om man inte redan har pågående prenumeration. Skulle ha kunnat tänkt mig att förlänga om jag fått rabatt, men nu kommer jag nog att låta det löpa ut när det tar slut i mitten av juni. Tycker ordinarie pris har blivit för högt.

Ja det är värdelöst, jag har haft uppehåll sen kring februari i väntan på en rea, köper inte till fullpris.

Av BasseBaba

Äntligen lite ”rea” på PS+, 25% på extra, 30% premium. Essential minns jag inte.

Av BasseBaba
Skrivet av AkUs:

Mesh kommer inte duga på 20 meter säger jag.
Köp 2st ubnt airmax enheter så kommer du bli jätte nöjd.

Håller med, jag kör MESH för utomhus-wifi till mobil/dator/lite annat shit och hastigheten droppar fort med avstånd, vinkel och fri sikt.

Jag satte upp nått Unifi som var betydligt billigare för typ 6-7 år sedan, runt 100 meters avstånd, tror den kan ha hetat "Nano beam". Har tuggat på sen dess utan problem. Dock är deras Internet bara 100/10, så var inga höga hastighetskrav på länken.

Av BasseBaba
Skrivet av Streamdog:

Att de inte gjort det tidigare..! Att kunna sälja deras VR även för PC måste bli en enormt mycket större marknad och många kan köpa PSVR för spel på båda plattformarna. Kommer bli ett lyft för PSVR.

Gissar att dom initialt hoppades på ökad PS5 försäljning.

Av BasseBaba
Skrivet av robbankentor:

Säkerhet och säkra rutiner kostar pengar, det är nog svaret på varför det gick som det gick.

Japp, samtidigt som komplexiteten ökar exponentiellt. "admin" kommer väl dom flesta ihåg. Ska man bara gå därifrån till att istället generera unika, komplexa lösenord, så har man gått från "nått alla kan minnas" till "en lösenordshanterare som måste vara gemensam för verksamheten där varje person bara ska ha access till det dom ska ha".

Lägg sedan till saker som integrationer/machine-to-machine-kommukikation så har det hela ballat ur delucks.

Jag skulle säga, iaf efter mina runt 20 år i IT-branschen, att hårdkodade/enkla lösenord i klartext i en konfig.cfg-fil är vanligare än <ett säkert system>.

Edit:
Kan ta som exempel, en setup jag jobbade i, som i min mening (och säkert många andras) var väldigt "bra" / "säker". Authen var certifikatsbaserad.
Problemet? Lösningen var så stor och komplex att det var -minst- en "driftstörning" i veckan som berodde på allt från att nått certifikat gått ut, till att det var problem i certkedjan, nån användare hade fel behörigheter för att accessa certet, nått cert hade inte fått korrekta rättigheter för att kunna göra det som det skulle kunna göra, you name it.

Av BasseBaba
Skrivet av Bill-Hertzhog:

Appjävlen är buggig på min LG OLED B2. Ibland startar inte appen, den bara står å buffrar i några minuter å sedan står det att något gick fel. Kommer jag in i appen å startar en serie så står den bara å buffrar i evighet ibland.

Har inget problem med internet, kabelansluten tv till fiber.

Ja helt fantastiskt. HBO-appen har varit den sämsta av alla. När hela ens affärsmodell är en app för att leverera video, så förstår jag inte varför man inte tar in kompetent folk för att bygga den…

Skrivet av Jinsan:

Fick precis detta svar från deras kundtjänst

https://i.imgur.com/MKBYb6u.png

Tycker ändå det känns så fishy. Dom hade väl likaväl bara kunnat migrera oss till ett Premium-abb med rabatterat pris? Nån hake lär det vara.

Dom kan alltid få för sig att fimpa ett ”Före Standard” abb, det blir betydligt svårare att först konvertera oss till ett rabatterat premium och sen fimpa det. Känns som dom antingen redan har en plan, eller vill behålla en livlina att kunna kasta ut rabattkunderna.

I stort sett alla av dom jag känner som har HBO har rabatten, så skulle gissa på att dom är rätt sugna på att få bort kunder från den kontotypen…

Av BasseBaba
Skrivet av Glis:

Att man kommer få 4K en tid har HBO sagt förut. Men det har inte kommunicerats hur länge. I USA så fick gamla HBO kunder behålla 4K i 6 månader. Nu har gamla kunderna förlorat 4K, om dom inte väljer att betala för premium-tjänsten.

Så smutsigt. Jag känner att jag tog en risk, och förlorade. Enda skälet att jag behållt skiten är för att jag väntat på sammanslagningen, är mest ute efter discovery-materialet (dokumentärer). Extremt trist om dom nu börjar stympa livstidsrabattsabbet till oanvändbarhet.

Överlag är det ett jävla sattyg från _alla_ att man öht ska se "4K"/"UHD" som nått "premium", fan varenda jävla TV och device har ju stöd för det numera. 720p ser ju mer eller mindre crap ut på en mobiltelefon idag.

Av BasseBaba
Skrivet av Mindfighter:

Har du stängt av ipad:en helt, d.v.s. shutdown? För problemet är att den där adaptern inte levererar särskilt mycket. Om du ser 1.2-1.8W dras från switch-porten så försvinner lite i poe-adapter, blir liksom inte särskilt mycket som kommer till iPad:en så även om den var helt avstängd så kommer det ta en halv evighet att ladda den, är ipad:en påslagen så lär den dra mer än poe-adaptern orkar leverera.

Jo, det är väl så det är. Får se vad jag får till. iPaden hänger i ett väggfäste för permanent installation. Såg att det finns lite kraftigare POE-adapters, men kanske lika bra att koppla in den vanliga laddaren istället för att slippa problem.

Hur är det numera? Är iPad / iOS tillräckligt smart för att kunna sitta i laddaren hela tiden, eller bör man stänga av den ibland?
Det som var tanken med POE, att toggla POE på porten så att laddningen bara går vissa delar av dygnet. Tänker på svällda batterier etc.

Av BasseBaba

Ladda iPad med Unifi POE adapter

Känner att jag inte riktigt förstår.
Har en iPad 10th gen.
Köpte en sån här:
https://store.ui.com/us/en/collections/uisp-accessory-tech-po...

Körde sedan en USB C -> USB A adapter i porten på convertern.
Stoppar i sladden mellan ipad och adapter. iPaden säger att den laddar. Switchen pendlar mellan 1.2 och 1.8 W output.

Men iPaden laddar inte.

Även om det inte lär gå supersnabbt, så -borde- den väl ändå orka ladda batteriet på 5V 2A?
Och vad händer med mina 1.2-1.8W som dras från switchen om ipaden inte laddas öht? Går allt i förluster i konvertern?

Av BasseBaba

Shit vad dom manglar ur sig kretsar! Vad är det som gör att dom kan göra så här stora ökningar?

Det är väl knappast så att amd/intel släpper cpuer med +25% varje(?) år?

Kul att det går framåt, men känns ju tungt att droppa 30-40k på en iPad/mac som blir krossad ett år senare….

Av BasseBaba

Bra första steg.
Känns som att dom även borde se över krav på rutiner för setupen.

Allt för många prylar exponerar ett oskyddat Wi-Fi man ansluter till, för att sen skicka config över http. Ofta t ex namnet och lösenordet på det wifi prylen ska ansluta till.

Av BasseBaba

"att inte följa it-säkerhetsregler med 12 procent." Haha va fasen, var 12 procent av dom som svarade på frågan säk-folk?

Men artikeln är spot on, jag lägger lätt 2h per vecka i it-strul som jag inte själv orsakar.

Bästa är ett system där vi har "admin"-rättigheter med ett separat konto. Lösenordet kan vi inte ändra själva. Giltighetstiden är 30 dagar. Så var 30:onde dag måste man göra en procedur för att få ut ett nytt lösenord via en support. Givetvis går det i snitt 31 dagar mellan att något börjar brinna och man behöver använda kontot. Så ska man komma ihåg vart man ska ringa, sitta i kö, hoppas på att den som svarar kan rutinen för nytt lösen, allt medans skiten sprutar på fläkten och verksamheten står och skriker.
Sjukt genomtänkt "system".

Av BasseBaba

Svalt intresse? Snarare högt pris. Sänk den till nått gemene man har råd med så kommer dom nog börja sälja multum.

Eller jaja, okej. Det kostar väl att producera. Det är väl bara att inse att vid den pricepoint dom lagt sig på så är det nog svårt att avgöra antal potentiella köpare.

Av BasseBaba

Uppgradera? Pff. Dom får ju ta och stoppa tillbaka 4K för oss tidigare kunder.
50% på 169:- kommer inte vara aktuellt. Eventuellt om det är flera streams och det funkar att dela mellan olika hushåll, men det verkar ju "alla" täppa till nu.

Av BasseBaba

Hastighet sjunker 20.30-03.30 varje dag

Open Infra / Telia 250/250Mbit.

Har börjat inträffa en extremt spännade sak. Rätt exakt 20.30 till 03.30 varje dag så torskar jag runt 50% av min hastighet downstream.
Jag har dubbelkollat att det inte är något hemma hos mig som ligger och belastar linan under speedtesten.

Det måste ju vara -någonting- som händer i nätet. Just att periodiciteten är i stort sett exakt 20.30 och 03.30 gör ju att det inte känns "random".

Någon insatt som har någon som helst aning om vad detta kan bero på?

Av BasseBaba

Trist. Tänker att en grej skulle kunna vara att fokusera på prestanda. Kanske bygga nästa XBOX modulär, med möjlighet att uppgradera? Alternativt att släppa nya versioner oftare, säg vartannat år?

Jag tror att det är något sådant som måste till för att klara konkurrensen mot Playstation, erbjuda nått mer.