Inlägg

Inlägg som Pye har skrivit i forumet
Av Pye
Skrivet av xxargs:

Det är relativt billigt för operatörerna att behålla G2 på kanten/sköldarna (guard-banden) av LTE blocken då man ha ca 450 kHz på var sidan tänkt för att kjolen av LTE-modulationen skall hinna sjunka tillräckligt innan det går in på nästa block och att addera 2 st 200 kHz GSM-carrier på dessa på var sida av blocket förändara inte störningsbilden speciellt mycket vid blockskarven till nästa block.

På det sättet kan man få in 4 GSM-band på en LTE-band block (om det är 4G eller 5 G handlar om hur LTE-blocket är modulerad) men det är inte lika enkelt att göra liknande på en UMTS-block (G3) .

Det som dock kan hända är att de gamla GSM-mottagarna tappar känslighet mot innan då de uppfattar den närliggande LTE-blocket 2 eller 400 kHz ifrån som en störare samt uteffekten per GSM-carrier är betydligt sänkt då den delar på effekten med LTE-modulationen och man kanske bara upplåter 1/4-del eller 1/2-del av energin gå till GSM-carrierna tillsammas - dvs. för 20 Watt per GSM-carrier förr så är det nu kanske bara 2.5 Watt per GSM-carrier nu och användbara täckningsområdet per basstation är mindre i diameter mot innan.

Sedan har modern LTE-modulation betydligt högre datadensitet per Hz bandbredd i jämförelse med GSM och nyttjar både bandbredden och energin i signalen betydligt bättre än GSM - men man har en massa arv i gammal utrustning (inte minst inom infrastruktur) med GSM som är för kostsam att byta ut eller inte går alls, för att företagen bakom utrustningen inte längre existerar eller att byten kostar orimligt mycket, så man sparar att GSM fungerar på i alla falla någon av banden (typiskt 900 MHz) av de operatörer som har haft GSM ända från början (läs Telia).

Kul info! Jobbade med att installera basstationer förut, men man fick ju aldrig veta några mysiga detaljer. Förutom från de goa gubbarna på telias niq ibland. Men minns att man bladade bland dokumenten för att se hur många "TRX" per antenn det var. När det var fler än två så behövdes det som oftast fler radios, något som sällan reflekterades i det beställda materialet.

Av Pye

Detta kan säkert på sikt bli som Googles drm skydd Wildwine. Streamar man F1 och säkert många andra sidor i chrome, så går det inte att screenshotta videon, eller streama den. Oavsett vad man har för verktyg så är det som OSet ser på skärmen bara en container medan videon avkodas och läggs in i något hårdvaru steg. Det blir extra uppenbart om man forcerar software rendering på en sådan sida, då upphör plötsligt skyddet.

Av Pye
Skrivet av Viceroy:

Spelar egentligen ingen roll vad gamla insnöade gubbar på SweClockers tycker när forskningen är rätt tydlig med att hemarbete är mer effektivt än att jobba på kontoret.

https://www.forskning.se/2023/03/06/manga-far-mer-gjort-vid-d...

Det är ju bara att läsa sista studien du länkade för att inse att det verkligen inte är svartvitt. Beroende på branch och arbetsuppgifter så har olika studier väldigt varierande resultat. Överlag slår den fast att det verkar vara positivt, men det finns nyanser (håller inte med om slutsatsen för övrigt, resultaten varierar på tok för mycket). En trend som nämns är att studier i samband med covid visar att hemmajobb negativt påverkar produktivitet, gissningsvis för att det inte passar alla. Några studier påvisar även en erroderad sammarbetsförmåga när för många anställda sitter hemma.

Utvecklare är nog en speciell grupp som är väldigt förtrogen med den it-utrustning som krävs för att bedriva bra distans jobb.

Som arbetsgivare verkar det smart att erbjuda distans till en viss gräns, för de som vill, när arbetsuppgifterna är passande. För till och med om produktiviten förblir den samma, så är garanterat de anställda gladare.

Av Pye

I lärande syfte bör så klart användning av AI begränsas. Precis som människor alltid lärt sig vanliga språk, så över man på att läsa och skriva. När man behärskar vissa färdigheter, så kan man automatisera lite mer med AI. Men den främsta anledning till att använda AI i lärande syfte, är för att förklara kod, ge alternativa lösningar och feedback. Den är också väldigt bra för att sammanfatta styrkor, svagheter och möjligheter med olika program och frameworks. Ofta kan den också pricksäkert hjälpa en att dechiffrera felmeddelanden.

Ser dock skräckexempel med studenter som efter två års studier inte skulle klara att skriva ett tic-tac-toe utan google eller AI.

Av Pye

Problemet är bedragarna. Lite less på jargongen att alla som drabbas är funktionedsatta eller för godtrogna. Många har växt upp i en miljö där man kunde lita på folk, och det är något fint. Många äldre ville aldrig ha bankid heller, men de har inte haft något att säga till om i utvecklingen.

Med det sagt så borde man definitivt kommit längre vid det här laget från bankerna håll. Det är så förbannat mkt kundkännedom man måste delge till banker nuförtiden, men man undrar hur det ser ut på bedragarnas sida.. Måste ju va ganska uppenbart att slussar pengar när det kommer in stora random överföringar från geografiskt olika positioner. Man får väl anta att bedragare använder svenska banker också, för annars blir det ju mkt drygare att göra överföringar.

Av Pye
Skrivet av Derpsson:

Att endast tillåta tentor på plats är en bra början för att få bukt på problemet.

Detta.. Hade en papper-o-penna distanstenta för ett par veckor sen med noll kontroller. Nån kines hade kunnat skriva den åt mig mha GPT utan att kunna språket..

Av Pye
Skrivet av SweRobby:

Seriöst? Det där räcker inte som definition. Första gissningen blir att det gäller deras kundservice. Och om det inte gör det, vad är det då som efterfrågas? Tillgänglighet? Marknadsföringsprofil? Svarstider hos servrarna? Hur lång tid det tog att införa dark mode gentemot andra webbsidor? Om anställda följer bolagets dress code på kontoren?

Det där är ju en fråga som bör besvaras av bolagets egna anställda. För att förstå hur väl Systembolaget sköter sitt arbete så måste man ju veta precis hur Systembolagets plan för sitt arbete ser ut.

När man mäter förtroende så mäter man fullständigt subjektiva obersvationer med så många variabler att det blir helt meningslöst att inte specificera exakt vad undersökningen efterfrågar. Varenda person som har svaret på denna enkät har tänkt på helt olika saker när de gav sina svar.

Jo det blir ganska intetsägande, men räddningen här är att det finns en tidserie så man kan se utvecklingen över tid och ändå dra några slutsatser.

Av Pye

500g köttfärs
1 stor gul lök
500g krossade tomater
Vit/svartpeppar
Salt
Mycket basilika!

Komplicerade ofta köttfärsåsen förut, men less is more i det fallet. Basilikan är dock viktig, och mycket välbrynd lök 😍

Av Pye
Skrivet av ipac:

Mer skärmtid borde i så fall ge mer hälsa kan man tycka.

*sluta lata dig unge, sätt dig vid datorn istället*

Haha bra poäng! *minst två timmar dator, sen får du göra läxorna*

Av Pye
Skrivet av Varg:

Ja, eller bara stäng av grejerna när du är klar med dem eller innan du lämnar hemmet. Har alltid funkat för mig, helt utan smarta produkter.

Eller gör som jag, använder inga lampor, vi har ju solen för sånt. Och datorn driver jag med trampgenerator, ger bra motion, samt minskar skärmtiden till mer hälsosamma nivåer! /s

Av Pye
Skrivet av dEnnA:

Jag har skickat in rättelse till flera artiklar om att Swec alltid skriver fel, finns till och med ett jättebra blogginlägg från CapFrameX själva om detta men får inget gehör. Swec fortsätter hävda att P50(medelvärdet) är bättre(högre) än P99(top 1%). Det gör ont i hjärtat på en som gillar matte..

https://www.capframex.com/blog/post/Explanation%20of%20differ... (Rubriken ”Indication of percentiles and misleading information”)

Ja något motsägelsefullt kan det kanske te sig att det står "lägsta värde (99 procentilen)" under graferna, men det är ju ganska uppenbart vad de menar, och helt korrekt när lägsta värde avser fps, och 99 procentilen är för renderingstid. Sen att Capframe bara benämner fps istället renderingstid (vilka är inverterat proportionerliga med varann), kan ju inte betyda att sweclockers ska behöva anpassa sin standard efter dem. Att presentera renderingstid är säkert sen gammalt, och då är det bättre med kontinuitet för den som jämför tester, än att swec ska behöva byta enheter beroende på testmjukvara.

Av Pye
Skrivet av varget:

Wifi har alltid haft två saker emot sig.
- Licensfritt spektrum
- Alla generationer kör på samma kanal

Wifi7 har tex tekniker för att prioritera trafik. Men så fort du ansluter nått äldre till samma nät så faller det. Samma sak att ibland räcker det att nån delar internet via telefonen för att förstöra din infrastruktur.

Det här kanske låter drastiskt, så klart det funkar ändå men det är grunden till varför man aldrig kan lämna garantier på wifi vs 4G/5G.

Nu kanske det kommer licenserat spektrum för wifi8, vi får se. Inte för att köra hemma men i industriell miljö.

Jo förvisso, men även när man har det enda starka nätverket och hastigheterna är bra, så att omständigheterna är sådana att teknologierna i länklagret (sen 802.11a) borde fungera som det ska (med återtransmission av tappade paket etc), så är det ändå märkbara problem 😑

Av Pye
Skrivet av beh:

Det är riktigt att 4G (LTE) och 5G (NR) använder samma typ av modulering (QAM) men NR klarar av att nå högre spektrumeffektivitet än LTE, vilket är anledningen till att man introducerade NR istället för LTE. LTE-Advanced klarar av upp till QAM-256 (downlink i 3GPP release 12, uplink i release 13) medan 5G-NR klarar av upp till QAM-1024 (3GPP release 15). Dessutom så har 5G möjlighet för mer avancerad felkorrigering och mer effektiv ramstruktur som ger mer tillgänglig bandbredd för användaren per tidsenhet. Spektrumeffektiviteten är därför är högre för NR än för LTE, men det är rätt att vi börjar närma oss en asymptot (se bild nedan).

https://waveform-content.imgix.net/download-20-.jpeg?auto=format%2Ccompress&w=960&fit=max

I och med LTE-A och 5G releaserna av 3GPP så har fokus för mer bandbredd till terminalen i huvudsak varit att använda mer radiospektrum i form av SU-MIMO, MU-MIMO, Massive MIMO, LAA, CA, Spektrum delning, 5G NSA i LTE nät (Anchoring, att använda NR utan att ha ett 5G Core och använda befintligt LTE nät för kontrollplanet).

Grymt svar och illustrerande bild! Kul att man fick en ingenjör på kroken 😎 Det är ändå fascinerande att mobilnätet fungerar så pass bra som det gör, i kontrast till wifi som alltid ska jävlas och släppa nått paket här och där trots att det i teorin har all teknik för att möjliggöra en robust länk. Vad LAA och spektrum delning avser har jag ingen aning (kanske fdd/tdd?). Som du säger har ju tekniken nått en mognadsgrad som får hoppet upp till 5g att se lite mjäkigt ut jmfrt med 3g -> 4g. Har varit ut och swappat många UMTS basstationer (matad med en E1) till
LTE med fiber så sent som 2015, och det var en liten annan känsla än plugga in en 5g radio. Även om det är lite sjukt att kliva över en gbit på en telefon 🙂 Jag fick lite ny nyfikenhet kring ramstrukturer och felkorrigeringsalgoritmer, så det tackar en dilettant för

Av Pye
Skrivet av Bjirn:

Nja, behovet finns, trafikvolymen i operatörernas mobilnät bara ökar och ökar. Hela tiden. De måste bygga ut och modernisera för att möta efterfrågan. Det innebär att nyttja 5G där möjligt över 4G då 5G är en effektivare teknik även om man använder samma frekvenser och bandbredder.

Ja och nej. 4G och 5G använder samma typ av modulering och har därför samma spectral efficiency (givet samma frekvens och bandbredd samt mängd antenner (mimo). Iallafall den 5g som byggts initialt. MIMO är mer utvecklat när det kommer till 5g, men det var på god väg med 4g redan. För den normala slutanvändaren är steget LTE till LTE-A större än LTE-A till 5g. Förlåt, men jag har varit lite less på 5g hypen ett tag 😆 Så jo du har väl rätt i att det är effektivare, men det är inte kanske på sättet många tror, eller med särskilt mycket

Av Pye
Skrivet av Massy:

Känns spontant som det finns något annat underliggande fel där. Det har (förvisso några år sedan men ändå) gått fint att köra Android studio på 8GB med skitslö CPU från 2013. Svårt att tro det tar tvärstopp på en M1 med 16GB..

Inget underliggande fel alls, förutom intelliJ som käkar ram som om de vore godis.. att köra endast android studio med det absoluta minimum av andra appar kanske går på 8gb. M1an är rent utav en dröm för uppgiften i övrigt med native arm64 för emulatorn.

Av Pye

Försökte köra IntelliJ och Android Studio samtidigt här om veckan, och det var total grisnit även på en 16gb m1 😑

Av Pye
Skrivet av Whitepilledoomer:

Fast jag tycker ändå det finns anledning till att hålla viss AI bakom stängda dörrar. Skitshowen man riskerar med open source i just detta... jag tror folk inte riktigt förstår.

Folk är för snälltänkande tror jag. Det är ibland bra att kunna "tänka ondskefullt" - en del av empatin. Om man är ondskefull och vill förstöra så sprider man AI som kan skapa alla former av bilder. ALLA. Även sånt AI:n inte nödvändigtvis sett förut.

Den kanske har sett många påklädda barn. Den kanske har sett många nakna vuxna. Alltså förstår ni inte hur de kan kombineras? Jag är mot det just för den förmågan. Den kan göra sånt, för det vet vi eftersom den kan komma på saker som den aldrig sett förut men förstår innebörden av. Hur skulle man göra en open source-bildgenerator utan att sprida BP? Hur bugtestar man en open source utan att man sprida BP? (till och med om man VILL ha begräsningar är detta ett problem)

Så nej, jag tycker det är rätt bra att man håller det inlåst och bland experter.

Samtidigt så när man tar upp sånt så låter det illa. Jag försöker INTE påstå att 'ni' vill ha en sådan utveckling. Men jag tror folk lägger in för mycket konspirationer bakom varför man gör det. Anledningen till att de är vaga med det är på grund av Streisandeffekten och liknande. Ingen anledning att ta upp något som folk inte tänker på (än).

Och jag tror definitivt att Elon Musks AI kommer ha många begränsningar och inte alls vara fri. Något färre möjligen.

Det sagt så håller jag med om att OpenAI varit lite väl restriktiv med vad man får skriva. Från mitt perspektiv så är det upp till dem att inte skapa dåliga saker, inte att jag ska använda fina ord. Jag kan ju Googla vad jag vill på nätet med vilka ord jag vill och det är upp till Google att ge mig bra saker, så förstår inte riktigt den begränsningen.

Bara det faktum att det finns konkurrens känns ju betryggande iallafall. Det är uppenbart att AI redan nu är ett oerhört värdefullt verktyg. Maktkoncentrationen skulle vara skrämmande ifall bara ett företag hade nycklarna till det.

Men sen också, visst kommer man kunna använda AI till fel grejer och säkert Musks i högre utsträckning. Dock kan man ju redan idag äga knivar och vapen samt köra bil. Sakers som kan vara direkt livsfarliga för medmänniskor om det missköts. Det blir ju lite en fråga på hur man ser på det här med individens frihet osv. (Hur mycket friheter ska vi ge upp för trygghet).

Av Pye
Skrivet av Thomas:

Det räcker med att läsa Elons X-feed (eller vad det nu kallas) för att se vad han är för slags person. Media behövs inte.

Ja okej du tycker att han har fel åsikter. Men det jag menar som ofta missas i mediabilden är att det ofta låstas som om att hans beslut är spontana och helt irrationella, fast de egentligen kanske följer en röd tråd, som i fallet med AI. Nu kan du säkert gräva upp något han gjort som är irrationellt, och det betivlar jag inte, jag bara förklarar mitt tidigare inlägg, gällande det artikeln handlar om.

Av Pye
Skrivet av Whitepilledoomer:

Är det inte Musk som var SÅ himla rädd för AI och skrev på ett dokument där han tyckte att utvecklingen bör frysa.
Han ville ha försprång kanske.

Skrivet av Niolator:

Exakt. Jag reagerade därför också när jag såg den här nyheten. Var det bara ett spel för galleriet?

Nämen häng med lite nu gubbar. Musken var med å grundade OpenAI därför att Google hade typ 75% av AI marknaden (för convoluted neural nets iaf) och att all utveckling skedde bakom stängde dörrar. Därav OpenAI som skulle vara typ open source samt non-profit. Han var även den som rekryterade Ilya Sutskever som med god anledning kan kallas den mest inflytelserika personen det senaste decenniet för AI-utvecklingen. Pga problematiken med att både sitta i styrelsen på OpenAI (chatgpt btw) och Tesla så avgick han från OpenAI 2018. Sen dess har företaget både blivit closed-source och for-profit, alltså gått emot grundprinciperna som företaget grundades på. Därför anser han att ett nytt bolag krävs. Ganska logiskt. I modern cancel anda har mainstream media fått för sig att Musken är djävulen på jorden (tidigare var han frälsaren som gav oss elbilar), och det återspeglar sig tyvärr i kommentarfälten här.

Men ja säga vad man vill, men vi kan väl vara överens om att det är bra att Google inte har monopol på AI.

Av Pye
Skrivet av pison:

Så besviken på classic+. Hade önskat att dom lagt till mer dungeons, raids och quests till existerande classic. Inte förstöra den enda del som faktiskt är bra.

Haha ja vilken flopp. De "förstör" existerande classic content för att göra nån lekstuga där alla får wotlk abilities. Finns massor med lösa trådar i classic där de kunde lägga till content. Men näe, de kostar ju pengar, så istället får en intern koda in lite wotlk abilities över helgen.. tillåt mig småle 😏