Inlägg

Inlägg som lillaankan_i_dammen har skrivit i forumet

Statistik är komplicerat. Speciellt kring urval. Även om de skulle göra en riktigt grym studie så blir resultatet varken kort eller enkelt.
Man bör även tänka på orsak/tidssamband (Post hoc ergo propter hoc)
De ungdomar som är internetberoende har blivit detta av olika anledningar, flera inklusive en politiker i tvdebatten sa nyss att forskare hade kommit fram till att de också presterade sämre i skolan. Det kan mycket väl stämma, men det beror nödvändigtvis inte på deras internetberoende.

Nå lagom är såklart bäst och det är en intressant fråga hur man ska uppnå detta lagom? Vad lagom är förnedras med tiden. Den ungdomen som år 1995 hängde varje kväll på internet isolerade sig. Den ungdom som idag är ute varenda kväll träffar inte så mycket ungdomar där längre och då isolerar sig. (jag är ironisk och överdriver)

Det tråkiga tycker jag är allt högre krav i samhället. Jag hade bekanta som hoppade av grundskolan. De fick jobb inom hemvård, fabrik, lager etc och klarade sig bra ändå. Vissa så bra så vi andra som läste vidare var lite avundsjuka på att de under vår studietid hade mer pengar än oss.
Arbetsmarknaden är idag betydligt tuffare för ungdomar i samma situation och det har inte ett skit med internet att göra. Jag tycker mig se att vissa traditionela mansjobb håller på att minska rejält. Dessa "enformiga fabriks jobb" kan man argumentera emot, men många gillade dem och de var en väldigt bra inkörsport.

Skrivet av Lurcazzus:

Tycker den verkar vara ungefär samma system som BambuLabs AMS?

Instämmer, vilket jag också är sugen på BambuLabs.

Enda problemet är egentligen tid. Jag ser det inte mycket pengar till emot vad man får, man skulle kunna göra så mycket som imponerar på folk som har noll intresse av 3D skrivare när utskrifterna blir granna med olika färger..

Men det är pryl som riktigt kan sluka fritid.. Och det där plug & play, ladda hem olika modeller från internet och bara skriva ut.. Ja det blir nog ej så..

*edit*
Jag jämför 3D utskrifter med färgskrivare. I början var datorutskrifter av bilder mest för nördar. När skrivarna blev riktigt bra, så ville folk ha utskrifter på olika saker och de hade egentligen noll intresse av hur själva skrivaren fungerade.

Skrivet av mrqaffe:

Alla nyare bilar är utrustade med gps och mobiltelefon/bredband oavsett om du ser nått av det eller inte för det är lagkrav på det.
eCall
https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/security-and-eme...

Från din länk: eCall-systemet aktiveras bara om din bil råkar ut för en allvarlig trafikolycka. Annars är systemet inaktivt. Det betyder att systemet vid normal körning inte övervakar bilen (registrerar positionen eller kontrollerar körningen) och inte heller överför några uppgifter.
Så jag tror inte nya bilar övervakas så. Så spårbarheten är nog valbar i bilar idag. Och det finns flera positiva anledningar att kunna ha denna. Såklart det även finns negativa anledningar. Det beror på hur det tillämpas och vem som kan få ut informationen.

Säg att man skulle ha en bil för 1miljon, som en tesla. Av någon anledning har en bekant behov att låna bilen, det kan vara en väldigt bra anledning och man har svårt att säga nej. Jag skulle tro att de flesta då vill veta väldigt mycket om körningen. Sedan kan detta vara integritetskränkande.

Skrivet av SCORPIUS:

Personlig assistent som rapporterar det man gör i Excel. Det hade varit underbart.
Det är många som vill att vissa saker ska skötas automatisk.

Tänk vilken tur Nvidia hade. Först var det kryptobommen som gjorde att grafikkort såldes som smör, sedan kom coronan (som var tragisk), men många köpte nya dator med grafikkort när de var permitterade och jobbade mer hemifrån. Och nu börjar Ai slå igenom och bli vanligare. Där i princip alla kommer använda Ai på serversidan oavsett om man vill det eller inte.

Där Ai kan bli superstort. Jag påstår att kritisera Ai just nu är lite som att kritisera internet år 1993. De båda har stora brister, de båda kan förändra vårt sätt att leva. Det är inte självklart Ai kommer slå igenom, precis som det inte var självklart att internet skulle göra det.

Det som har visat sig med Ai är att de flesta har haft fel vilka jobb Ai är bäst på. Självkörande bilar pratar folk mindre idag än för 10år sedan, däremot mycket kontorsarbete kan effektiviseras.

Skrivet av Pirum:

Ja, jag fick faktiskt en parkeringsfaktura riven då jag kunde visa att jag kört därifrån efter bara 10 minuter, men fakturerats för flera dagar. Ok, bevis går att förfalska, men många accepterar skärmdumpar, även svenska domstolar, så...

fri bevisföring i sverige. Kan Google, Samsung, Apple och Volvos tracker visa att man har kommit till en plats en viss tid och åkt det från en annan. Så är det ett bevis. Sedan kan motparten anklaga en för att man kan teleporterna sig som i star trek eller andra argument.

Jag tror att detta kommer bli mer vanligt för varje år, allteftsom fler enheter loggar platsinformation.

Skrivet av Pirum:

Ok, fattar att en del är nojiga över personlig integritet, sekretess, osv, och alla brottslingar jublar ju över att domstolar inte kan begära ut location history från Google, men...låt mig själv få välja vilka tjänster jag vill ha tack. Det går utmärkt att stänga av timeline om man inte vill ha det.

Detta får mig att fundera hur många som har på den?
Liksom det är superlätt att spåra vad folk har varit, de vet exakt var. Denna information går sedan jämföra med en massa annat som övervakningskameror. I usa där dashcam är vanligare så går även denna information jämföra för att bekräfta platsinformation.

Jag håller med att platsspårbarhet är riktigt bra, jag använder det hela tiden till precis allt möjligt. Bara en sådan sak att bussen var försenad och man vill ha ersättning, där man i efterhand på minuten kan se när nästa buss kom, när den kom fram osv.

Skrivet av Zargoz:

Vi kör med öppna kort hemma hos oss och tilliten är 100%. Båda jag och frugan har tillgång till både varandras telefoner och till barnens telefoner. Är lyckligt gift i över tio år.
Skulle jag plötsligt byta kod och inte ge frugan tillgång skulle det bara skapa massa misstankar som jag helst slipper då jag har rent mjöl i påsen och är inte intresserad av någon annan.
Men om det för andra funkar med att låsa ute sina partners så för all del.

Detta ämne gå ha en lång diskussion med. Det är idag inga konstigheter att ha extrem kontroll över produkter. Veta exakt var någon har varit hela tiden. Flera olika loggers bekräftar samma information. När folk handlar med bankkort och får ofta kvitto på kivra, så går precis allt spåra till den förbannelse. Bilkörningen loggas hela tiden, man ser precis hur någon har kört. Kameror i varenda rum som spelar in både bild och ljud. Historik på ens musiklysning, där någon ska analysera på varför lyssnade den på denna musik just nu.
Denna extrema spårning skulle jag inte ens vilja någon annan familjemedlem har. Det handlar om att få koppla av, inte att man på något sätt döljer något.

Sedan kan man låta andra se mer grundläggande saker, vilket nog det du syftar på..

Det finns ofta mer känsliga saker än var någon har varit på Google kontona. De flesta personer gör inga speciella hemliga resor någonstans och använder deras spårbara kontokort för att handla, bussbiljett för att resa. Mobil som master sparar ungefär positionering på.. Såklart att all resehistorik ej bör komma ut, på samma sätt att all mail de har i mailkorgen inte heller bör komma ut.

För övrigt är det många som inte endast har en tracker med historik med sig utan flera. Och detta på helt olika mobila enheter emot helt olika företag. Jag själv skulle vilja ha bättre spårning på mina hörlurar, men det kommer säkert om något år.

*edit*
Den stora risk jag ser är att svartsjuka partners kan spåra personer. Men man ska inte låta någon få tillgång till ens mobil även om man är gift med den. Undantaget jag kan se är att man är en ungdom och låter vårdnadshavare ha tillgång. Det skulle även kunna vara en person som har förmyndare, men där bör man tänka till.
Jag vet nya bilar som har trackers där ägaren kan se vart den har varit och hur någon har kört.

Som sagt, jag ser den stora risken med trackers närstående personer. Många av oss andra gör inga resor någonstans som på något sätt är känslig. Det betyder inte att informationen bör komma ut, i Googles fall är nog Google Drive + mail mer känsligt för de flesta än hur ofta och vilka pizzerior man brukar besöka.

*edit2*
Ett annat problem är att folk ofta inte fattar att det finns så många prylar idag som spårar plats där man i efterhand kan se detta.

Kan man inte göra så enkelt som man under testet upplever att detta moderkort tar en evighet på sig att bota så skriver man det?
Att mäta exakta tider så påverkar det som sagt om vilken hårdvara man har.

Frågan man ska ställa sig är vem man vill skydda sig emot? Använder man tjänster från ljusskygga företag som vägrar samarbeta med rättsväsendet på alla sätt och vis. Så räkna med att man har väldigt dålig koll på hur de hanterar ens data. De kan även ha skit med i installationsfilerna.

Av lillaankan_i_dammen

Om man hoppar tillbaka i 30år i tiden så var batteridrivna verktyg dåliga. Man kanske hade det ena och andra lufttyckverktyget i garaget och alla behövde egentligen ha en kompressor som behöver besiktas, 10bar var snålt och 100L räcker inte ett skit.
Det var en problematisk tid och man ångrade att man köpte dessa verktyg vars ens kompressor ej räckte till, jag anser att verktygen inte skulle ha sålts i konsumentbutiker .

Idag är de batteridrivna verktygen tillräckligt bra för de flesta. Och frågan är vad har man kompressor som vanlig person till? Fylla på luft och blåsa rent. Och min åsikt är att i princip vilken skit som helst fungerar.
Där Jula ofta har rejäl rea på sina.

Men jag köpte en gång deras laddbara och den duger bra till att fylla på luft på ens cykel: https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/tryckluft/ko... Det gick att fylla på bildäck, men det var segt.

Men denna som nu är rea på duger nog åt i princip alla konsumenter: https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/tryckluft/ko...

*edit*
Jag hade en rak slipmaskin för 30år sedan, den fungerade inte alls bra på den kompressorn jag hade då som typ var största som ej behöver besiktas. Det säljs såna än idag, jag skulle idag köpa en strömdriven. Kompressorslangen är ofta också dessutom i vägen.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Campaigner:

Min Xiaomi telefon från 2017 med Lightning kontakt tar allt! Tror fanimej jag skulle kunna ladda den med brödrosten snart alltså….

Din Xiaomi telefon från 2017 har nog usb kontakt.
Jag gissar att kontakterna inne har blivit sletna, de kan vara oxiderade p.g.a. att de har fått in vatten. Detta kan en händig person försöka åtgärda. Det finns risker med detta, så om man ej är en "händig person" så kan man be någon som en mobilreperatör som finns lite överallt i städer. Vissa händiga kan t.o.m byta kontakten.

Jag vill ej uppmana hur man fysiska gör saker på ens enhet som kan förstöra den, tänk även på att ens mobila enheter har ett batteri som är brandfarligt. Så om man förstör kontakten så skulle det teoretisk kunna bli för varmt där vid laddning.

Självklart kan det även vara mjukvarufel, fel i hårdvaran som sköter laddningen etc. Men det brukar vara kontakterna.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Yoshman:

Bara en fråga: vilka problem ser du för att köra "gammal dritt" på en Snapdragon X Elite?

Är med på att det finns nischer där man av olika skäl kan sitta fast rätt hårt i något rätt specifikt program som kanske bara finns på Windows. Men har samtidigt jobbat på ett företag där en av huvudtankarna var att erbjuda produkterna på i praktiken vilket OS som helst.

Och rätt mycket större skillnader mellan alla de embedded OS som finns än mellan Windows, Linux och MacOS + man då också fick hantera skillnader mellan MIPS, SPARC, PowerPC, Arm, SH4, x86 m.fl. som har långt mer utmanande problem än att kompilera om ett x86_64 program för ARM64 (dessa två skiljer sig inte alls på det som gav mest huvudvärk att gå från t.ex. x86->big-endian MIPS...). Ändå var det full gör-bart i praktiken, men i.o.f.s. tillräckligt komplicerat att det gick att tjäna pengar på.

Alla program som går att köra på 2-3 år gamla datorer kommer, sett till prestanda, inte vara några problem alls att "emulera" på Snapdragon X Elite (eller MacOS+Parallells+Win11). Så vad är då problemet? För här behövs ingen explicit portning, det sköts automatiskt av systemet (med för Intel nog lite ironisk ton då flera saker man lärde sig av Itanium-spåret lär nu vara värdefullt när man gör statisk översättning av x86_64->ARM64, man har blivit väldigt bra på det).

I början när virtualisering kom så användes det till lite olika saker. Det fanns i början kompabilitetsproblem med många mjukvaror. Både virtualiserings mjukvarorna (hypervisors) blev bättre och programtillverkare insåg att allt fler av deras kunder köra deras program i en VM och de såg till att testa av detta rejält.
Där det idag har gått till att i princip alla köra dessa program hypervisor på något sätt, det kan vara en stor Exsi server stående någonstans eller lokalt på deras egen dator.

Problemet för de som var först var att de körde en lösning som var väldigt otestad och inte heller var den precis felfri. Detta ihop med extrema kostnader(viten) om något blir fel, gör att det var väldigt begränsat vad det användes till i början.
Detta har som sagt förändras till mer raka motsatsen, vaf-n installerade du programvaran direkt på hostdatorn kan någon undra? Ja, det borde fungera, men du är den enda i hela världen som har testat detta och detta ska du använda i produktionsfiler?

Problemet med snapdragon är som sagt att det är en otestad produkt nu i början. När det har gått ett tag och om vitalisering fungerar lika bra som det fungerar på en x86/x64 maskin, så finns det självklart inga som helst problem att använda det.

Ett problem med ultraportabla är såklart ram och ssd. 32GB ram är ungefär minimum för att göra något idag (ja det går att swapa på snabb nvme ssd). Lagring så ett par TB är minimum.
Det kan hända att snapdragon endast kommer till enkla ultraportabla i början, då är det i början ett problem.
När de släpps bättre så är problemet borta. Och ja, usb SSD fungerar skitbra för nästan allt. Det är bara dumt att ha dem lösa och det är fler saker att ha koll på.

*edit*
Angående framtid utveckling så är min bild att den går åt lite olika håll. Vender lock-in, månadsavgifter för det ena och andra gillar de på ekonomiavdelningen. Utvecklare vill sedan lägga ner så lite tid som möjligt.
Där jag vet utvecklare av ny mjukvara som ej lämnar ut information om hur man gör saker automatisk, för det skapar så massa extra supportjobb åt dem när folk har ändrat på datan på ett konstigt sätt. Ta en arbetsfil som deras program använder. Ja, man kan sitta och göra saker manuellt i gränssnittet. Det går segt. Sedan kan man skapa ett program som automatgenerar in data direkt i arbetsfilera.
Förr var detta med automatgeneringen en självklarhet, lösningen Microsoft OLE Automation gjorde att "varenda kotte" kunde automatgenera i de flesta program. Nu går trenden emot att inte alls ha något liknande och även inte berätta hur datan i deras filer är lagrade.

Plattformsoberoende så är det webb som företag satsar på av hur många anledningar som helst.

*edit*
Nya Word Excel/filer är ett bra exempel på hur arbetsfiler ska se ut. De är en samling ihopzippade .xml filer. Man kan uppdatera dessa manuellt med Notepad om man så vill. Möjligheterna att automatgenera är hur stora som helst.
Men jag ser många utvecklare mer gå raka motsatsen och motarbetar folk ändra filer utanför programmet.

Av lillaankan_i_dammen

Slösurfat och sett hur dumma vissa är.
I vissa länder är internet svindyrt, vi kan prata om 1000kr/månaden. I vilket fall så finns det många som skaffar detta dyra internet, med detta får de en router där de självklart inte väljer att ha lösenord på Wifin. De kör med detta några år i ett tätbebyggt område och tycker deras svindyra internet bara blir segare hela tiden. De ringer deras internetleverantör och klagar, de förstår själva inte vad problemet är och internetleverantören rekommenderar de att ska sätta lösenord på Wifin.
Då får de plötsligt både snabbare internet igen och sedan besök av grannar som klagar att något har hänt med deras gemensamma wifi och grannen vill att personen ska ta bort lösenordet eller ge dem deras lösenord. Det finns hur många klipp som helst på detta på youtube/facebook/tiktok då grannar skämmer ut sig.

Men fattar de inte att de själva genom att dela ut wifi helt utan lösenord i ett tätbebyggt område där internet är svindyrt kommer att få detta problem? Folk som kommenterar tänker ej som mig utan ser endast grannarna som är dumma.

I Usa frihetens land där man får göra lite vad man vill. När nya områden skapas så vill alla grannar att området ska vara snyggt och välskött. För detta så skapas det en typ av samfällighetföring som heter Homeowner association (HOA), denna måste de betala varje månad för och de kan själva tilldela rejäla böter till den som bryter emot någon av dem påhittad regel.
Det kan låta vettigt. Det är bara det att med makt tillkommer snart galenskaper. Det är bara söka på HOA https://www.youtube.com/watch?v=P60-Jt6ubXw
Och man hittar artiklar om att HOA tilldelar husägare böter om de ej har deras garagedörr öppen dagtid så att alla grannar kan se in i garaget och ser att de ej gör något olagligt i garaget. Där det finns reportage om barn som inte gillar detta för deras saker kan bli stulna. https://www.youtube.com/watch?v=zyjDEqWMubM
Samma är att de kan ha regler att leveranspaket bara får ligga 15 minuter framför huset, när det har gått 20minuter kan en granne komma och klaga och hota med böter. (det finns klipp på detta)

Av lillaankan_i_dammen

Någon mer än mig som är sugen på Creality K2 Plus Multi-Color 3D ?
https://www.youtube.com/watch?v=uXZC-94DI78

Jag har skrivit det tidigare och skriver det igen. Jag anser det finns förenklat 2 st användningsområden för 3D skrivare.
Ett är ett otroligt tidskrävande arbetsredskap där man kan skräddarsy plastlösningar för ens behov. Det går åt hur mycket tid som helst på att grubbla över hur lösningen ska se ut, skapa den i cad, skapa modellen, utvärdera den och ändra.

Den andra användningsområdet är att göra coola saker. Kanske kopiera folks verk rakt av. Och med färgutskrift så kan det bli riktigt coolt. 4 färger som standard, går att utöka till 16st rullar med olika färger. Ja, jag känner till problemet med spill mellan färgbyte.

Det är det sista användningsområdet som jag endast har tid med, kanske lätt modifiera något färdigt och inte skapa något skräddarsytt. Även om jag har idéer på saker, men ej tid för att göra det. Fjärrkontrollhållare i sängen ligger nog först i listan.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Buddaz112:

Köpte nyligen den gamla PRO väldigt nöjd. Däremot är jag nog som andra har påpekat. Apple skulle ge den ett dedikerat OS. Hade tänkt nya PRO när jag läste att det skulle kosta 1500 dollar så blev det verkligen inte den senaste. Tittade också på Air först. Jag tyckte skärmen var sämre. Det var det som egentligen avgjorde. Sedan att den inte har senaste M4 är ingen killer för M2 räcker till allt. Inte direkt någon spelmaskin mer surf och presentationer. Tror också att väldigt få bryr sig om saken.

Tack för input.
Problemet i mitt fall är att jag vet precis vad jag skulle köpa.. En 13" pro såklart, de andra anser jag för min del inte är tillräckligt bra emot den plats de skulle ta i min väska att ha den där varenda dag,
Men så har man problemet att en annan ska ha iPaden där denna är väldigt knepig när det gäller sånt här. Så det blir att pröva sig fram i butik.

Av lillaankan_i_dammen

Arbetarens ursäkt var bakfylla eller? Jag ser det som pinsamt för att det är en sådan stor produkt på ett sådant stort företag.
Sedan tror jag inte så många bryr sig de använder inte precis iPaden på det sättet så det märks av och prestandasiffrorna stämde.

Jag kommer troligen snart köpa en iPad till en bekant och klurar på vad som är bäst för den, där det stora problemet är att den bekanta är extrem petig på ett konstigt märkligt sätt.

Av lillaankan_i_dammen

De problem som ni nämner med program och windows finns i hur många områden som helst. Det är naturligt att det blir så och det är också lite tragisk men det finns ingen enkel lösning.
Man kan prata om Windows VS MacBOS, men man kan även prata om olika program för samma sak på samma dator. Väldigt många program idag är supergamla, de har använts hur länge som helst professionellt, att någon student eller liknande som lider av Dunning Kruger-effekten hänvisar att den har hört talas om ett nyare program som är modernare, så är det inte så enkelt för alla som jobbar med det att bara byta till denna.

Räddningen på problemet med laptops är att folks laptops går emot att bli klienter/terminaler, där man kan säga att du kan köra vilket operativsystem/laptop du vill. Detta arbetssätt har många fördelar, folk behöver inte krångla med installation av mjukvara, få licenser, plugging etc att fungera, arbetsfiler tas ej hem lokalt till en dator. Nackdelar är att viss saker som jobba med grafik ofta inte fungerar tillräckligt bra.

Jag ser det inte alls bra att folk egentligen kör med "gammal dritt" än idag, men det är inte så enkelt att ändra. Lite som jag skämtsamt säger att hela Stockholms och Göteborgs innerstad skulle rivas och bygga om. Då hade man på alla sätt fått bättre hus, bättre kollektivtrafik etc. Men det är i praktiken inte så lätt att bara göra. Det blir att bygga vidare på det gamla och man får inte det lika bra som om man hade gjort om allt från början.
På laptopsidan så är räddningen som sagt att man använder dem som klient emot webbläsaren eller en fjärrstyrningslösning som terminalserver.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av napahlm:

Det här måste vara ett skämt, eller?

Självklart jag var ironisk. Man måste upp i rejäla disielverk för detta. Som någon tidigare skrev om ups. Däremot disielverk med bilbatteri är inget exotisk.