Inlägg

Inlägg som Gardell har skrivit i forumet
Av Gardell

Aj fan, det är så illa alltså. Misstänkte att det kunde vara så. Jag fattar att de kanske inte kan ha ett "allmänt kontaktformulär/mailadress" då de säkert dagligen skulle få hundratusentals frågor om allt möjligt skit från alla tomtar och troll. Men jag hade ändå hoppats att det skulle kunna gå att få någon sorts support i ett såhär specifikt ärende.

Vad jag läst mig till gällande detta så SKA man få en "varning" innan de blockerar en, och alla hjälpguider som finns utgår ifrån att man fått en "varning". Nu stängdes det bara rakt av för mig och där är det som sagt stopp. Nåväl. Jag får väl skaffa ett konto enbart för Marketplace istället.

Kan hålla med om att det finns mycket scam och fake-annonser på Marketplace, men det finns också mycket vettigt om man orkar leta lite. Folk tycker det är enkelt att lägga upp där istället för att hålla på med t.ex. Blocket, och kanske slänger upp en enkel annons istället för att slänga grejerna typ. Sen upplever jag också att många köpare inte orkar leta särskilt mycket heller. Har flera gånger grävt långt efter äldre/udda annonser, lämnat bud (gett anledningen "ser att annonsen legat länge, jag bjuder..") och gjort riktigt bra klipp. Sånt går inte riktigt att göra på samma sätt på Tradera/Blocket där folk har bevakningar och stenkoll på specifika produkter.

Av Gardell

Hur kan man nå Facebooks support ang. avstängning från Marketplace?

Tjena!

Jag har blivit avstängd från Marketplace (vilket inkluderar köp/sälj-grupper eftersom de två är så integrerade nuförtiden) på Facebook. Jag har inte fått något meddelande om varför (vilket man enligt hjälpguiden ska få), men efter att ha läst deras handelspolicy så antar jag att det är pga. att jag la upp en annons med förbjudet innehåll (en blodtrycksmätare/sjukvårdsmaterial), vilket var en ärlig miss från min sida. Jag både köper och säljer en del där/i grupper eftersom det är gratis, så jag vill gärna återfå åtkomsten.

Det står "Marketplace är inte tillgängligt för dig", och så finns en "begär granskning"-knapp som leder till en hjälpguide. Där och i andra guider för Marketplace finns det ett antal listade kontaktsätt till supporten. Men alla sätt innebär att man ska gå via Marketplace/säljinlägget, t.ex. att ta bort den förbjudna annonsen och/eller begära support/granskning för det aktuella säljinlägget. Men jag har ju inte åtkomst till Marketplace överhuvudtaget, således når jag inte heller mina säljinlägg. Så där är det stopp.

På annat håll finns det ett kontaktformulär till supporten, men det kan/får enbart användas (noga poängterat) till väldigt specifika ärenden och man måste välja vilket. Marketplace eller något som är ens minsta relaterbart till mitt problem finns dock inte listat där. I övrigt har jag hittat att man kan lämna feedback för hjälpguiderna, och jag skickade sådan för Marketplaceguiden för 3-4 veckor sen, men har inte hört nåt.

Vet inte var jag ska vända mig.. Finns det någon som har nåt tips/tanke?

Tack på förhand.

Av Gardell
Skrivet av jocke92:

En fördel med en bredare skärm vid film är ju att man får bättre översikt över hela tidslinjen.

Helt sant det. Jag tänker att man överlag bör ha användning av ett brett arbetsflöde med just film, men det är ju bara i mina tankar det..

Finns det någon som har erfarenhet av att arbeta med både UW- och 16:9-skärm får gärna dela med sig av erfarenheter.

Av Gardell
Skrivet av Laxpudding:

Om du har en enda och större "canvas" i form av en enda skärm med högre upplösning kan där disponera om flödena mer efter behov. Mycket av tankesätten med dubbla 16:9-skärmar är en vanesak som kommer av dess natur. Historisk var stora skärmar dyrt eller fanns inte. Men det är superenkelt att ställa ytterligare en 16:9-skärm på skrivbordet. Så anpassar man sitt flöde efter det.

Tror det är därför 21:9 och 32:9 fungerar så pass väl för bildskärmar och dessutom verkar sälja bra. Man slipper "tänka om" från de flöden man hade med dubbla 16:9 samtidigt som man slipper nackdelarna med två skärmar bredvid varandra. Om du är i de tankebanorna så är det enkelt att gå på de breda skärmarna.

Om du är van med en enda 16:9 och saknar utrymme i alla riktningar kan en större och pixeltätare 16:9 ge dig både och.

Tack för svaret. Glömde visst svara förut, men jag har funderat fram och åter sen dess. Du har väldigt bra poänger och det är svårt att komma fram till vad som blir bäst. Rent krasst dras jag mot en bredare skärm pga. tidigare nämnda skäl, men det kanske vore mer logiskt med en större 16:9-skärm för mina behov. Vore trevligt att få testa arbetsflödena på båda, men det blir svårt.

Har tittat lite bortom mina tidigare produktfunderingar också. Dells U40*-serie ger med sina 40" 21:9 och 5120x2160 i upplösning samma höjd/utrymme både fysiskt och upplösning som en 32" 16:9 4K, så det kanske skulle vara "optimalt". Men billigt blir det ju inte.. Synd att Dells U38*-serie som bara är 2cm lägre vertikalt än U40* (eller ca 11% mindre area totalt) "bara" har 3840x1600 i upplösning. Nåväl..

Är det någon som har andra produktförslag tar jag gärna emot, både vad gäller 21:9 och 16:9-skärmar.

Av Gardell

Jag har gjort nya iakttagelser sedan senaste uppdateringen. När den inte startat på första knapptrycket för dagen så har jag hållit in startknappen några sekunder och sedan tryckt vanligt igen, och då startar den varje gång. Trycker jag bara ett "vanligt" snabbtryck efter första trycket startar den inte. Jag gissar att man kan tolka det som att några kondingar "laddar upp" när jag håller in knappen? Frågan är väl då fortfarande om det är PSU eller moderkortet, men jag hoppas detta kan ge någon mer indikation.

Av Gardell
Skrivet av Heliopause:

Primär misstänkt för mig är nätagget, trots att det är ett AX.
Har inget att göra med hur det belastas. Däremot kan temperatur ha påverkan.
Det brukar vara kondingarna som torkat ut pga ålder och ger skakig utspänning, så skakig att det inte går starta på den.
När kondingarna blivit lite varmare eller börjat ta laddning så startar det och sedan går det. Det är kallstarter som tjorvar, typiskt nätaggtecken. Det blir då också värre och värre med tiden, tills det en dag inte startar alls.
Koppla ur det och kallstarta det med enbart några fläktar anslutna, se om det vill gå igång. Tjorvar det då också, nätaggfel.

Ah, det låter ju inte orimligt då. Hur kan jag kallstarta med bara fläktar anslutna? Jag antar att du menar utan moderkort etc. då?

Av Gardell

Absolut. Jag hör väl till den "gamla skolan" och vill hålla det stilrent/sobert, enkelt och funktionellt överlag, oavsett pryl. Exempelvis så är allt som heter gaming och/eller är flashigt (RGB, annat ljus och/eller grälla färger) direkt ett nej tack av princip, även om specifikationerna är bra. Samtidigt skulle jag inte vilja ha det som datorer/teknik såg ut på 90-talet t.ex.

Har exempelvis idag ett Fractal Design R4 som datorchassi och det är väldigt "lagom" i mina ögon, kanske kan klassas som "enkel/normal design". Såg att de lanserade nåt chassi med träinslag för nåt tag sen som såg trevligt ut, så skulle jag sträcka mig till att skaffa nåt mer "designat" så skulle det nog bli åt det hållet om nåt. Men överlag går funktion alltid före nåt (som är specifikt) designat, förutom när det gäller gaminggrejer då.

Av Gardell
Skrivet av Laxpudding:

UW är inte nödvändigtvis mer yta, utan främst annan form på ytan. Så om det passar beror mer på sådant som arbetsflöden och programmen du kör och hur de organiseras. Upplever du idag att du saknar arbetsutrymme på bredden? Jag skulle lite kategoriskt säga att de flesta saknar arbetsutrymme på höjden vad gäller foto och video-arbete och då kan UW bokstavligen vara en ändring i fel riktning.

Du åstadkommer i grunden mycket mer med en 40–43-tummare i 16:9 och 4K-upplösning och vinner där både bredd, höjd och upplösning. Vid behov kan en sådan skärm maska av för 3840x1600 om du vill ha 21:9 i exempelvis spel som tillåter. Med du kan aldrig få UW-skärmen att växa på höjden, bara få den att krympa på sidorna.

Du har en poäng där, jag kanske får ta en vända till i funderingarna. Har idag endast en 23" 16:9 med 1920x1080 så oavsett skulle jag få lite mer yta på höjden, både fysiskt och i pixlar (som spelar mest roll förstås). Med UW skulle det bli mellan ca 6cm om det blir 34" och 12cm om det blir 40" t.ex., och i pixlar mellan 360-520 sannolikt, men det skulle ju bli mycket mer i 16:9 och 4K förstås..

Min tanke har varit att organisera programmen efter bredden (tänk som arbetsflödet i dubbla 16:9-skärmar) med arbetsyta på en del och bildvisning stort bredvid. Samtidigt som PiP/PbP också lockar mycket för multitasking med flera program som jag idag saknar, och jag kör också två datorer för filmkomprimering m.m. ibland, men det är inte så ofta. Jobbar även en del med 21:9 formatet för film och det vore ju grymt att kunna kolla på det på en sån skärm, men det är väl mer av en "fun to have" snarare än praktiskt användbart.

Av Gardell

Tack för svaren.

Kan lägga till två nya grejer. Igår skulle jag starta datorn men det hände ingenting, tryckte nog ett tiotal gånger och gav upp och tog laptopen istället. När jag provade igen några timmar senare startade den på första trycket.

Nu ikväll startade den inte heller. Tryckte ett antal gånger, höll sedan in brytaren på chassit typ 10 sek och sen tryckte igen, och då hoppade den igång. Kanske båda grejerna är slump/obetydliga, men värda att nämna.

Skrivet av carlen:

Du kan testa att koppla ur grafikkortet o se ifall den startar snällt på varje försök. Det fick jag göra på min gamla burk. Men amatör som jag är så vet jag inte ifall felet var grafikkortet eller om psu blivit klen (om ens kan bli det?)

Jag provade faktiskt att plocka ur grafikkortet vid ett tillfälle förut då jag läste om det någonstans, men det gjorde ingen skillnad.

Skrivet av perost:

Att man måste trycka på knappen flera gånger för att datorn ska starta brukar bero på att någon kondensator i nätagget eller på moderkortet börjar bli dålig och inte laddar upp ordentligt. Men om det är nätagget eller moderkortet är svårt att säga utan att testa sig fram.

Det är väl ungefär min tanke över det hela också, känns mest troligt med någon av de. Har du nåt tips på hur man kan testa?

Skrivet av shugge:

Att BIOS inställningarna nollställs tyder ju på att CMOS batteriet är slut. Testa att byta ut det.

Den gången det återställdes (av sig själv) så hade jag inte brutit strömmen till datorn, bara jävlats. Tror det var den gången jag provade att ta ur grafikkortet också, liksom alla hårddiskar och kringutrustning. Har däremot brutit strömmen några gånger efter detta och då har det inte återställts (igen). Men absolut att batteriet kan vara kasst iaf, minns inte när jag bytte det senast..

Skrivet av mc68000:

Kan ju vara ON/OFF-knappen som börjar bli sliten också. Testa och bygla direkt på moderkortet och se om den är lika tjurig. En andra enkel test (om du har en multimeter) är att koppla bort ALLA kablar från din dator. Sedan kan du bygla 20/24-pin kontakten och se om den startar upp direkt. Mät sedan upp alla tomgångsspänningar och se om de är inom toleranserna med marginal. Till sist kan mäta spänningarna när du har datorn igång (belastad PSU). Googla på hur du byglar (jump start), samt vilka värden som är acceptabla för 3.3/5/12 volt. Ett gem ska ingå i varje datorteknikers verktygslåda, om du inte lyxar till det med en solid 2mm kopparkabel.

Fint tips! Tror dock inte att det är själva brytaren som är problemet då jag även har WOL aktiverat och provat att starta den vägen, utan lycka. Jag har faktiskt redan haft lite koll på spänningarna med HWMonitor och de verkar vara inom referensramarna. Har dock även multimeter och skulle kunna kolla detta om jag får lite tid över framöver.

Skrivet av xfade:

Nu skrev ju TS att TS gjort det själv, för att testa..

Men JA om Bios/Uefi nollslälls av sig själv är det en god ide att byta batteriet..

Jag var lite otydlig där. Det återställdes av sig själv, men gjorde det när strömmen inte var bruten vilket väl borde betyda att batteriet inte har med saken att göra.

Skrivet av mpat:

Om jag skulle tippa sannolikheten så skulle jag nog säga att nätenheten är mest trolig som den felande länken. Nätenheter slits, och 10 år är länge. Har du tur så är det som @mc68000 skriver att det är switchen, och då är det ju billigt att fixa.

Är det moderkortet så kan du antagligen se det på att någon kondensator läcker eller bågnar, men det hade varit mycket mera troligt om moderkortet vore typ 20 år gammalt. 10 år sen är 2014, och då var kondensator-pesten över och många tillverkare skröt om hur fantastiska kondensatorer de körde med numer.

Så är det förstås. Däremot var/är det en modell av högsta klass och snittbelastningen har nog varit relativt låg även om det rullat många timmar. Men det lever ju på övertid sett till garantitiden (7 år när jag köpte, 10 år senare för samma modell), så för all del. Dock lever väl moderkortet på mycket mer övertid sett till garantitid.
Jag ska göra en visuell besiktning av moderkortet så får vi se om det ger något.

Skrivet av Dem8n:

PSU känns mindre roligt, men det är svårt att felsöka på en beskrivning.
Mest troligt är det moderkortet, AX håller förmodligen väldigt många år till, det var riktigt bra grejer.

Roligt eller troligt?
Ja, AX var/är väl det bästa av det bästa. Men datorn har varit relativt välanvänd under årens gång så det har definitivt rullat ett antal timmar. Dock har belastningen sällan varit särskilt hög i snitt (spelar väldigt lite t.ex.). Hade hoppats kunna krama ur lite mer tid ur det, men finns det risk att det börjar spöka känns det ju inte rätt att para ihop det med nya grejer.

Skrivet av ZX81:

Damm är en av elektronikens värsta fiender. Har du blåst ur PSU ordentligt?
Googla på moderkortsmodellen och se om andra haft liknande problem.

Det är längesen jag blåste rent i själva burken, däremot sitter det dammfilter för och de har jag rensat kontinuerligt. Men kanske ska ta en titt i själva PSUn också.

Av Gardell

Trolig felkälla på en gammal dator (kan det vara PSUn?)

Tjena!

Har en ca tio år gammal dator byggd på ett LGA1150-system med en i5 4690K, ett Asus-moderkort i mellanklassen, Geforce GTX 760, 4xRAM, 2xHDD, 2xSSD och Corsair AX 850W 80 Plus Gold PSU.

Sedan några månader tillbaka startar den ibland inte (typ var 6-9e gång någonting), det händer helt enkelt ingenting när man trycker på brytaren. Ibland räcker det med att trycka ett antal gånger till på brytaren för att den plötsligt ska starta upp, och någon gång har jag fått bryta strömmen helt en stund. Vid ett tillfälle när den jäklades extra mycket så återställdes BIOS/CMOS till originalinställningarna (problemen har fortsatt efteråt). När den väl är igång har det inte varit några som helst problem, varken nu eller förr.

Sedan i höstas så håller jag ändå på att spara ihop till en rejäl uppgradering, så det var skitsamma som så. Men planen har varit att återanvända grafikkortet och PSUn, åtminstone till en början. Men vill förstås inte använda PSUn på ett nytt system om det kan vara den som ställer till det här. Vad tror ni, kan det vara den eller är det mer troligt med moderkortet?

Tacksam för svar.

Av Gardell

Tips på UW-monitor för främst foto och film-redigering

Tjena!

Snart blir det att uppgradera datorskärmen (till PC) och jag tänkte höra om ni har några tips, både vad det gäller modeller och funktioner/egenskaper som man vill ha.
Tanken är iaf att för första gången gå mot ultrawide för arbetsytans skull. Fokus ligger på bra bildkvalitet då jag redigerar en del foto/film och spelar i stort sett ingenting.
Har sonderat en del bland modellutbudet, men det är svårt att komma till någon sorts helhetsöverblick. Behöver inte nödvändigtvis vara en ny modell då jag även kommer hålla koll på begagnatmarknaden.
Budgeten är max 10-12k lite beroende på modell/egenskaper, men gärna mindre.

Krav: minst 34" (gärna 38-40" om budget håller) välvd skärm, 10-bitspanel (eller 8 bit+FRC) med bra färgåtergivning samt skapliga kalibrerings/inställningsmöjligheter (inte nödvändigtvis hårdvarukalibrering alltså).
Önskvärt men inte avgörande: KVM-switch, bra USB-anslutningsmöjligheter, inbyggda högtalare, PiP, blåljusreducering och bra garantipolicy.
Fun to have: HDR och adaptiv synkronisering (för film i olika FPS).
Oviktigt: responstider och andra gamingegenskaper.

Då jag kört Dell i många år och varit nöjd så har jag nu tittat mest på modellerna Dell U3423WE och 38"-versionen U3824DW (eller någon av de äldre årsmodellerna begagnat). Även förstås nyfiken på OLED som Alienware AW3423DWF, men är lite orolig för inbränningar där. Ser det här som en investering för många år framåt och då kanske OLED inte riktigt är rätt väg ännu?

Tar mer än gärna emot tips!

Av Gardell

Hej alla!
Kollar på en ny tv åt mina föräldrar som knappt har några krav. Men pga vissa synsvårigheter vore någon form av rörelseförbättringsfunktion önskvärt. Typ som LGs TruMotion eller liknande.
Har läst i bruksanvisningen online att det finns något som kallas DI-filmläge samt något som heter MJC, som man skulle kunna tolka som dylika funktioner, oklart om det är det dock. Hittar ingen annan info. Någon som har koll? 😊

Skrivet av Svantesson666:

Tjejen köpte en 55" till sin son i förra veckan. Jag antog att det är TCL som ligger bakom panelen med tanke på priset. Har för mig att det bara är de och Samsung som tillverkar QLED-paneler men jag kan minnas helt fel å andra sidan.

Kanske du har koll på min fundering här ovan? 😁 Någon annan input såhär 10 månader senare?

Av Gardell
Skrivet av iFraja:

Jag förstår din frågeställning, men butiken har inga krav på att redovisa tillverkningsdatum eller att batteri/elektronik ska vara "dagsfärskt". Däremot har du ångerrätt (vid distansköp) eller reklamationsrätt om du upplever att batteriet är märkbart sämre. I detta fall spelar det ingen roll om det var en "bonus" eller om du betalat separat för det.

Det låter logiskt förstås. Jag tänkte bara att när det gäller en produkt som faktiskt blir sämre med tiden så borde man antingen ha en gräns för sådant, typ i någon konsumenköpslag, alternativt ge konsumenten ett eget val. Tänker typ som matvaror där butiker kan rea ut sådant som har kort bäst före-datum.

Skrivet av IMPANI:

Ja det är fullt rimligt att sälja kameran som ny även om den är tillverkad för 19 månader sen. Det är inte så att den typen av kameror släpper årligen en ny version och sen sjunker som en sten i värde. Nu har jag bara fotat med Canon och det är ju liksom bra grejer som håller måttet ett antal år framöver.

Två exempel i den prisklassen

Canon 5D MARK IV
Lanserad 2016, kosta 39690:-
Idag: 26990:-
Genomsnittspriset 2016-2022, 27795:-
Plats 10 i kategori systemkameror

Canon R6
Lanserad 2020, 27840:-
Idag: 24890:-
Genomsnittspriset 2016-2022, 27120:-
Plats 7 i kategori systemkameror

Det förstår jag. Det är ju fullt logiskt, och garantitiden är ju fortfarande densamma och börjar gälla från köpdatumet. Jag var bara nyfiken på vad den generella åsikten om detta var. Elektronik åldras väl lite med tiden, men som @mrqaffe skriver så är det ju inte köttfärs det handlar om.

Hur menar du med exemplen? Kameran jag köpte lanserades 2018 och har sjunkit ett par tusen sedan dess. Gissar att de hade den på kampanj nu då det ligger nära till hands att vara en utgående/daterad modell.

Skrivet av mrqaffe:

Produkter som inte har nån påtaglig åldersdegradering är nya så länge de inte är begagnade, nån specifik ålder finns inte. Kamerahuset har ingen direkt åldring men ett batteri kan ha det men åldringen är ändå väldigt liten om det förvarats rätt, det är ju inte köttfärs det handlar om.

Fullt logiskt! Se mitt svar ovan.

Av Gardell

Vad är grejen med Blockets nya köpskydd? Har inte förstått om det är obligatoriskt att ha med/betala för det, någon som vet? Klart att det är fullt rimligt att ta betalt för en dylik tjänst, men det känns lite konstigt om man ska bli tvingad till det med tanke på kostnaden som är upp till 400 kr. Borde vara köparens eget val.

Av Gardell
Skrivet av Herr Kantarell:

Efterssom Li batterier åldras och degenererar från att de tillverkats så tycker jag det är rätt fult att sälja ett sånt gammalt batteri som nytt. (vet inte om man har kommit på bättre batterier men detta var sant för 5-10 år sen iaf)
Det kommer väl hålla i ca 10 år iaf. Se till att hålla det laddat mellan 20-80%
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452304/

Precis, det är ju vad jag lärt mig också. Nu var det ju som sagt en "bonus", så jag har ju inte betalat något för det egentligen. Man kan spekulera i att de hade (gammalt) gäng på lager som de valde att skicka med för att bli av med dem. Men rent krasst kanske man borde skrivit att de hade några år på nacken så man vet vad man får.

Skrivet av killawife:

När jag jobbade på Biltema så hade man 2 år som gräns på sina batterier. Detta var då lite korkat då man hanterade alla batterier likadant, vanliga bly-bilbatterier, agm, gel, lithium, vanliga Alkaliska, Nimh o.s.v Allt gick under samma regel vilket gjorde att väldigt mycket helt felfria batterier som lätt kunde sålts som nya kaserades pga sitt datum.

Men om jag hade fått ett 4,5 år gammalt batteri så hade jag definitivt klagat.
På tal om ingenting så hittade jag lite Capri-sonne apelsinjos i min flytt som jag fick från en annan arbetsplats då de skulle slängas för att datumet gått ut på dem. Datummärkningen var då 01-05-2016. Jag och min polare testade var sin och de smakade precis likadant som nya fräscha.

Ja sedärja. Det låter ju som en ganska knepig gräns ja. Var det för att minska det administrativa tro? Skojigt (eller lite misstänksamt) att juicen var helt okej efter så lång tid!

Av Gardell

Hur gammalt kan ett batteri (och kamera) vara för att säljas som nytt?

Tjena!

Köpte en ny systemkamera under black friday. Det var ett paket där man fick med ett extra originalbatteri som bonus utöver ett (väldigt) bra pris. På de flesta batterier står det tillverkningsdatum, så även i detta fall och det var i juli 2018 - dvs ca 4,5 år gammalt. Har inte hunnit testa det så mycket, men det är definitivt tröttare än det som följde med kameran som var tillverkat i april 2021.

Hur gammalt kan det vara för att kunna kalla för nytt? Om det nu ens finns någon sån "gräns". Det är ju oanvänt, men just batterier åldras väl ändå såvitt jag vet. Nu följde det ju med som bonus och erbjudandet var väldigt bra, så jag vill inte "klaga" i onödan. Men hade jag köpt till det för de 700 kr som det kostar hade jag inte varit nöjd.

Tack på förhand!

Edit: Kan ju egentligen passa på att fråga om kameran också. Då batteriet som var i samma förpackning var tillverkat april 2021 så bör kameran också vara tillverkad senast då. Är det rimligt att sälja en relativt dyr (25k ordinariepris) elektronikprodukt som ny när den är (minst?) ca 19 månader gammal? Antar att det inte är så mycket att anmärka på egentligen, men ändå.

Av Gardell

Fick tips av en kompis att det här tydligen kan vara vanligt på vissa LG och att det i de flesta fall kan lösas med att bryta strömmen en stund. Så även i mitt fall. Lättlöst problem!

Av Gardell

Får ingen ljudsignal till receiver från TVn

Tjena!

Förra veckan la ljudet av mitt i en film, streamad från Viaplay. Körde då ljudet från TVn (LG 55UK6470 med webOS) till receivern via ARC-HDMI, som jag gjort sen den var ny utan problem. Har nu felsökt och provat med ljud ut via både ARC och Toslink och spelat från "vanlig TV", andra streamingappar och film från USB. Men det är helt dött, receivern får ingen signal oavsett kombination.

TVns egna högtalare fungerar dock bra, likaså receivern när jag spelar upp från andra källor via samma portar/inputs som TVn. Så det bör vara något med TVn. Tycker det är märkligt att varken Toslink eller HDMI-ARC fungerar. Hade det varit bara det ena som lagt av hade det ju varit mer lättfelsökt, men båda? Kan det vara någon sorts decoder som lagt av?

Finns det någon som har något tips på vad jag kan testa är jag tacksam! En fabriksåterställning är ett alternativ men får ses som en sista utväg, har många egna bildinställningar för olika inputs med mera så jag avvaktar med det ett tag till..

Av Gardell

För att avsluta tråden så kan jag meddela att jag fått uppkopplingen tillbaka.

Efter att ha satt lite krav (och "hot" om uppsägning) på supporten idag så blev det till slut lite fart. Påpekade återigen, som alla andra gångerna jag ringt, att jag inte fått DNS och Gateway-adresser tilldelat. Och det var som att de inte förstått vad jag snackat om förut, trots att de påstått att de noterat det. Reaktionen jag fick idag var som att det gick upp ett ljus för dem.

Någon timme senare ringde en snubbe och berättade att "jag hade varit något på spåren" och att teknikerna löst det utifrån mitt "tips". Och plötsligt fungerade det. Yey.. Sent ska syndaren vakna.

Härmed utfärdas en varning för Internetbolaget. Jag har provat många olika operatörer genom åren, och stött på dålig support tidigare. Men de här står i särklass sett till inkompetens.

Av Gardell
Skrivet av mrqaffe:

Om du vill experimentera lite för att kanske tillfälligt gå runt problemen skulle du kunna prova att räkna fram nätadressen utifrån ip och nätmask och prova om gatewayen har högsta, lägsta eller adressen mitt i nätet och så anger du manuellt en dnsserver typ 8.8.8.8, det är möjligt att det kan gå att få igång så utifall det är nått problem med dhcpservern men det är ju ingen metod man bör använda "för evigt" utan grundproblemet bör ju lösas korrekt i stället för att man försöker gå förbi det med fulhack men det kanske är roligt att prova om det är "så simpelt"

Grundproblemet kan kanske ha att göra med att du klonat macadress och dhcpservenr "låser" mot mac eller att det är nått portlås i switchen du ansluter mot, vem vet ? Jo den som kan logga in i systemet och läsa av alla uppgifter, dvs operatörens tekniker.

Tack för tipset. Jag provade detta fram och tillbaka igår men utan minsta framgång, varken på laptopen eller i routern. Men jag får trots omstarter och långa perioder strömlöst ändå samma IP på båda maskinerna så det borde vara relativt statiskt för stunden (dock är det inte fast enligt operatören), men gatewayen känns ju som att försöka hitta en nål i en höstack.

Jag har lyft just denna fundering kring macadressen med operatören flera gånger. Har pratat med tre olika personer, varav två inte ens förstår frågan och den tredje menar att de inte ska ha någon begränsning för hur många macadresser man får/kan koppla upp med. Har varit med om just detta problem hos en annan operatör och då var symptomen något liknande mot nu, men det är ju ett antal år sedan.

De menar förövrigt att de inte har några egna tekniker utan anlitar då stadsnätet (Open Universe) för detta. En förklaring till varför det tog fem veckor att koppla om mig från cg-nat till publikt IP kanske. Hoppas det inte ska ta lika lång tid att lösa det här bara...

Skrivet av KAD:

De "standarder" som används på internet är enkelt tillgängliga via IETFs RFC:er. För DHCPv4 är det RFC 2131 och några tillägg, bland annat RFC 2132 som beskriver tilldelning av nätmask (option 1 i avsnitt 3.3), router/gateway (option 3 i avsnitt 3.5) och DNS-server (option 5 i avsnitt 3.7). Om man är intresserad och tar sig tiden går det alltså att förstå protokollen i detalj.

Att omsätta den kunskapen till praktisk felsökning är ett ytterligare steg, men även för det finns verktyg tillgängliga. Eftersom DHCPv4 är ett klartextprotokoll kan man titta på de utbytta meddelandena med till exempel Wireshark. Om man kan ge supporten en dump på meddelandeutbytet och peka på var det går fel är förstås chansen större att nå fram till någon som verkligen kan lösa problemet.

Nätverksverktygen på Linux är ofta betydligt mer kompetenta än de på Windows. Jag skulle därför aldrig ge mig på att felsöka ett problem av den här typen på en Windows-maskin. Linux-kommandot dhclient(8) kommer antagligen ge betydligt bättre utdata/felmeddelanden än ipconfig på Windows.

Nedan är ett exempel på hur jag släpper mitt IP-nummer och efterfrågar det igen, vilket alltså är en operation som jag kan sniffa i Wireshark (starta programmet som root, "sudo wireshark", och välj rätt interface under Capture/Options). Notera att detta är ett WiFI-interface inne på mitt LAN, inte ett interface mot ISP:n. Det kan man se på att det min router delar ut RFC 1918-adresser (privata IP). Du ska så klart göra motsvarande inkopplad direkt mot ISP:n, om du ska ge dig på den här typen av felsökning. "ifconfig -a" ger dig en lista på dina interface.

Adressrymden för CG-NAT-IP-adresser (shared IP) beskrivs i RFC 6598. Du behöver ha koll på dessa så att du kan kontrollera att du faktiskt får en publik IP.

kad@localhost:/$ sudo dhclient -v -r enp0s25 Killed old client process Internet Systems Consortium DHCP Client 4.3.3 Copyright 2004-2015 Internet Systems Consortium. All rights reserved. For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/ Listening on LPF/enp0s25/3c:97:0e:d9:16:17 Sending on LPF/enp0s25/3c:97:0e:d9:16:17 Sending on Socket/fallback DHCPRELEASE on enp0s25 to 192.168.1.1 port 67 (xid=0x4e7a6d2c)

kad@localhost:/$ sudo dhclient -v enp0s25 Internet Systems Consortium DHCP Client 4.3.3 Copyright 2004-2015 Internet Systems Consortium. All rights reserved. For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/ Listening on LPF/enp0s25/3c:97:0e:d9:16:17 Sending on LPF/enp0s25/3c:97:0e:d9:16:17 Sending on Socket/fallback DHCPDISCOVER on enp0s25 to 255.255.255.255 port 67 interval 3 (xid=0x6b18f16b) DHCPREQUEST of 192.168.1.163 on enp0s25 to 255.255.255.255 port 67 (xid=0x6bf1186b) DHCPOFFER of 192.168.1.163 from 192.168.1.1 DHCPACK of 192.168.1.163 from 192.168.1.1 bound to 192.168.1.163 -- renewal in 18090 seconds.

Om du postar lite paketdumpar eller skärmdumpar från Wireshark så kanske det finns någon som kan titta på det och säga vad som är fel. Rimligen bör din DHCP-klient efterfråga nätmask och router, samt få det tillbaka i svaret om allt fungerar (vilket det uppenbarligen inte gör).

Tack för det förslaget! Tyvärr har jag inte tillgång till någon Linuxmaskin och i dagsläget känns det som en lite för stor insats att ställa i ordning någon sådan bara för att prova detta. Men kommer det ta flera veckor att lösa för operatören så finns ju alltid alternativet..