Inlägg

Inlägg som evil penguin har skrivit i forumet
Av evil penguin
Skrivet av surrogate activity:

Tror ändå att överflöd och lättillgänglighet inte gör saker roligare.

Ja, det där är en viktig faktor sett till upplevelsen...
Bättre är inte alltid roligare, inte heller att allt allt är tillgängligt mer eller mindre omedelbart; man når åtminstone i vissa sammanhang en punkt där det snarast bara blir ointressant istället.

Sedan finns det ju andra aspekter som rakt av bara var sämre på alla vis utan att det tillförde något, varken då eller ens med de rosafärgade nostalgiglasögonen på nu...

Av evil penguin
Skrivet av Brandx:

Du glömde DNS over HTTPS i listan över nya funktioner i Windows 11

https://en.wikipedia.org/wiki/DNS_over_HTTPS#Windows

Fast det är ju just i 11, inte något som lades till i 10 under årens gång

Av evil penguin
Skrivet av walkir:

Saker som tillkommit:
* Nightlight
* Darkmode
* HDR
* Bing i Notepad
* Paint 3D
* Paint 3D-länk i Paint
* "Steglös" ljusinställning för skärmen
* OnScreenKeyboard (OSK) från Lumia
* Edge (Chromium)
* Webbkomponenter i File Explorer
* CoPilot
* New Snipping Tool

Saker som tagits bort:
* OSK från Windows 8.1
* Internet Explorer
* File Explorer utan webbkomponenter
* Cortana
* Stöd för PowerVR

Tycker bäst om Windows 10 Version 1703. Allt senare är bara förvirring och bloat

Många av "finesserna" som tillkommit under åren har tredjepartsprogram ofta löst bättre. Tyvärr är det väldigt vanligt att nästkommande "feature release" trasar sönder allt.

Ska Microsoft in och pilla ännu en gång, så finns risken att inte ens 22H2 går säker längre. Känns ganska sannolikt att Microsoft försöker tvinga alla hemanvändare till Microsoft-konton inför ESU-programmet.

Alla kommer ju tycka olika saker är viktiga, det jag kommer på direkt att jag skulle tycka var oacceptabelt att inte ha om jag tvingades köra någon tidig version är:

Dark mode
WSL, WSL2
Möjlighet att sätta Windows Terminal som default
Winget
DirectX12-uppdateringar (som "DX12 Ultimate")

Av evil penguin
Skrivet av Pågenbröd:

Dock är 10an väldigt gammal nu om man tänker teknik.

Det är som att köra iOS 9, Android Lollipop..

Så, Windows är väl i framkant rejält när det kommer till att hålla OS vid liv.

Om man nu ser 10 som en version... det är ju ett perspektiv som mest är relevant sett till marknadsföring, inte särskilt relevant sett till teknik.

Av evil penguin

Gissning: Betatest av funktioner för hur man ska avveckla 10?

Av evil penguin

Stolen ser rätt vettig ut, överraskande så för något som presenteras som "gamingstol".

Om priset är rimligt (och kvalitetsnivån "rätt" givet priset) så kan det vara något, men det finns ju enorma mängder stolar...

Av evil penguin
Skrivet av Ragnvlad:

Kollar på detta:

https://www.inet.se/produkt/6906064/seasonic-focus-gx-850w-at...

sen så hittade jag detta, till ett helt annat pris men också med ett annat utseende? Gammal modell eller vad? Eller är det samma produkt med fel bilder?

https://www.computersalg.se/i/5795663/seasonic-focus-gx-850-n...

Två olika modeller:
"FOCUS-GX-850 ATX 3.0" (ny modell, ATX 3.0)
"FOCUS-GX-850" (utgående modell)

Av evil penguin
Skrivet av Roger W:

Men får man ström över 3.5mm då?? Kan väl inte vara mycket...
(man måste ju ge kräm till chippet som hanterar bluetooth, DAC och hörlursförstärkning)

Allt det där sitter väl på "lightningsidan" av adaptern, dvs inte efter att det blivit en hörlurskontakt?

Av evil penguin
Skrivet av Aka_The_Barf:

Kommer köttbullarna kosta riktiga pengar? Får man något extra när man äter dom?

En virtuell mättnadskänsla

Av evil penguin

Föredrar chassin med riktiga sidopaneler samt med relativt stilrent utseende.

Av evil penguin
Skrivet av Dragnet:

Även att typ kunna piffa upp bilder on the fly utan access till Internet. Kanske inte omvälvande men det är en start 😉

Ja, vad det nu än är för funktioner som man tänker sig ska vara igång hela tiden sådär. Jag tog bara det exemplet som främst hajpas (samt totalsågas samtidigt) just nu.

Av evil penguin
Skrivet av dblade:

Grymt att ni orkar gå runt och titta på allt där. Hoppas ni finner mycket nöje! Intressant att följa med på er resa.

@CrispVanDahl Du nämner att alla pratar om AI och att det nu integreras i samtliga CPU:er. 45-60 TOPS?

Kan ingen här undersöka lite i vad det kommer det göra för skillnad för oss användare? Vi har väl betydligt bättre förmågor i våra nuvarande grafikkort? Tyckte jag hörde något om över 1000 TOPS i ett 4090. Vad ska man då med 45-60 extra TOPS till? Det kommer inte vara några gigantiska modeller man kan köra på en CPU. Antar att det är minnesbandbredden också som håller tillbaka prestandan. Intressant är väl också, om man kör en större modell i förgrunden, så kommer väl allt annat gå ner på knäna.

Skrivet av CrispVanDahl:

Det är en jättebra fråga.
Det är det jag försöker ta reda på.
Hittills har jag gått in med frågan ”vad gör den för mig?” Snarare än ”vad gör den” och har inte hittat ett bra svar ännu.

Som det framstått så är väl poängen snarast energieffektivitet? Att du ska kunna köra typ Recall och annat jox i bakgrunden utan att totalförstöra batteritiden på en laptop, osv.

Av evil penguin

Gaming-UPS, det nya heta...

Av evil penguin
Skrivet av Cooling23:

Jag blir mer och mer sugen på att gå över till MacOS. Enda nackdelen är att det inte stödjer många spel tyvärr. Vet någon om Apple jobbar på bättre spelsupport?

Det verkar ju åtminstone existera ett intresse, när Apple håller på med saker som https://www.sweclockers.com/nyhet/36539-apple-vill-locka-spel...

Sedan är det ju mer ovisst i vilken mån det får effekt i verkligheten.

Av evil penguin
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hej,

Ni som har arbetsdator och mobil hur ofta får ni nya, har ni någon regel att efter X antal år så är de förbrukade och ni ska ha nya? Hur är det med anställda som kanske bara jobbar i ett år, räknas denna arbetsdator därefter förbrukad och inte längre kan vara en arbetsdator?

Orsaken till jag undrar är att jag har insett att vissa företag som servrar laptops åt företag antagligen har extrema regler kring vad som är förbrukat, eller så är de giriga och vill ha sålt mycket och vill att företaget som anlitar dem ska köpa mycket nytt. Jag har sett fullutrustade laptops som är typ 2 år gamla kostade som bara blir liggandes och när en ny person anställs så får den en sprillans ny dator istället för den gamla.

Det beror nog väldigt på hur stort bolaget är och "kulturen" där. Min känsla är att framförallt lite mindre bolag är klart mer pragmatiska sett till vad som är fullt dugligt och agerar mindre slösaktigt.

Jag tror det handlar om kombinationen:
* En ny laptop (t.ex.) är inte någon enorm kostnad jämfört vad det kostar att anställa personen öht
* Folk kan vara jäkligt lättkränkta vad gäller att få något "begagnat"

Så det är enklast att bara skrota allt hela tiden...

Av evil penguin
Skrivet av outbox:

Tack för svar. Så är det allt Recall gör? Sparar den inte ner dokument och annat... Så att man kan gå tillbaka om man råkar radera ett visst dokument?

Det är iaf inget de pratat om, alltihopa verkar ju handla om att strunta i vad användaren faktiskt valt att spara och bara dumpa ned allt användaren visat på skärmen istället...

Den kommer ju dock ha sett de delar av dokument du "visat", så antar att du kan titta på bilder av delar av dokumenten som "backup".

Av evil penguin
Skrivet av outbox:

Någon får gärna rätta mig om jag har fel; men är inte Recall typ samma som Time Machine i MacOS?

Nej. Time machine är en backuplösning för dina filer, dvs inte samma sak som att spara och analysera skärmdumpar av allt du visat på skärmen.

Av evil penguin
Skrivet av dlq84:

Ja, men i det här fallet är det ju också en "laddkabel", eftersom bara ström går via den. Licensen kanske är för data-protokollet?

Det tror jag inte spelar någon roll, men det kanske inte går att känna igen och blockera på samma sätt om man inte använder data-protokollet eller något?

Av evil penguin
Skrivet av D.:

Tänker mig att det vore relevant i sammanhanget, att även presentera lite siffror på hur det utvecklats.

Steget mellan en slö 4200/5400 RPM och en nyare 7200 RPM var rätt tydligt, inte använt 10k RPM tillräckligt för att göra motsvarande jämförelse men något rappare var de också.
Sen steget till SSD såklart rätt tydligt, även om resten av datorn också behövde hänga med.
Har uppgraderat rätt många, inte minst bärbara; från 1-kärna till 2 el 2+HT, 1-2-4 till 4-8 GB, mekanisk disk till SSD. Den uppgraderingen gav oftast enormt steg upp i prestanda för allmän användning. Steget mellan 2+HT el 4 kärnor äldre CPU, 8 GB, 2.5" SSD till nyare i9/TR med 32+ GB och NVMe-disk är högst marginellt i jämförelse.

Det där är två helt olika nivåer av "rätt tydligt", det var det jag ville åt...

Velociraptor jämfört en standarddisk var väl på sin höjd 2x förbättring eller så (beror väl på konkret test). Men 2x något väldigt långsamt är fortfarande för långsamt för att sluta kännas långsamt, då är det mer att smärtan går över snabbare. Vi pratar om att gå från typ storleksordningen 0,5 MB/s (5400) till 1 MB/s (7200) till 2 MB/s (10000) vid slumpmässig åtkomst; alla tre är rätt bedrövliga siffror, men det är klart att man föredrar en märkbar förbättring även om den inte är världsomvälvande...

Övergången till SSD innebar istället i många lägen att för första gången kunna behålla "styrfart" i varje situation, säg något i stil med 40 MB/s vid slumpmässig åtkomst på den tidens enheter. Och helt oerhörd mängd IOPS.
En helt vanlig dator som känns responsiv vid normal användning, inklusive om man startar en ny applikation... vilken grej! Och dessutom till en relativt överkomlig prislapp sett till hur stor skillnaden blev.

Av evil penguin
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag vet inte alls hur det är med subventioneringar. Det går såklart alltid diskutera och såklart länder/kommuner och andra på olika sätt använder dessa för att få företag investera där.

Nej, det är det väl ingen som talar om i nuläget...

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag upplever dock ett större Ai motstånd här på forumet än bland folk i allmänhet, det är lite som med mobilspel. Där man kan få upplevelsen på forumet att i princip ingen i sverige spelar på mobilen. När mobilspel i själva verket är den största spelplattformen.

Så är det väl i princip alltid? Om man frågar en grupp med något slags specialintresse så kommer de tycka annorlunda och oftast ha mer specifika åsikter än befolkningen som helhet...

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Att få Ai hit i sverige är viktigt. Ett stort problem med Ai är att det ska vara mer kostnadseffektivt än att inte använda Ai. Och när man ofta idag måste lägga hur mycket tid som helst på att ta bort information i ens fråga, så blir det resultat man vill ha ofta inte värt tiden.

Säg att man ha en excelfil och man vill få en formel för något. Copy & paste från excelfilen rakt in i ain och ett svar ut, det är inte så tidskrävande. Att däremot hitta på egna kolumner, egen data osv och sedan ställa frågan och tolka svaret. Ja, det blir väldigt mycket mer tidskrävande.
Och min poäng är att mer Ai inom landet så kan mer typ av information gess till dem, självklart inte det mest känsliga. Men den stora skaran jobbar heller inte med det.

Vad innebär att "få hit AI" och "mer AI i landet" konkret, och i vilken mån passar den önskan ihop rent praktiskt med vad Microsoft planerar?

*Känslan* jag får är att planen konkret snarast handlar om att Microsoft tycker det är ekonomiskt fördelaktigt att driva datacenter i Sverige (kanske tack vare subventioner? kanske bara är så oavsett?), samt att de tycker att det är kanon om de ges chansen att träna upp en massa folk att implementera och använda lösningar som sitter ihop med Microsofts prenumerationstjänster.

Det är förstås spekulativt, för allt vi fått höra är ju rätt luddigt, men i det läget är ju frågan vad vi eventuellt "fått hit" mer konkret och om det faktiskt löser ett problem sett till vad man eventuellt får klippa och klistra.