Inlägg

Inlägg som skewgen har skrivit i forumet
Av skewgen

Vad är problemet? Nån ville få osten att sitta fast bättre på pizzan, någon form av lim lär lösa det..

Av skewgen

Är nog fanimej Counter-strike 1.6…

Av skewgen
Skrivet av walkir:

Skrev ingenstans att X Elite bör jämföras med M3 Max, utan tog det bara som ett exempel för att visa var Apple Silicon är idag.

Du skrev så här:

Skrivet av walkir:

I övrigt ligger M3 Max på över 21000 poäng i multitrådat, så känns lite fel att jämföra Snapdragon med Apples instegsmodell.

Du säger alltså att det känns fel att jämföra mot M3 och jämför själv med M3 Max som att den jämförelsen skulle vara mer relevant. Jag vet inte hur det skulle kunna tolkas som någonting annat.

Alla siffror på effektförbrukning är till viss del spekulativa för Qualcomm, deras testenheter är väl två olika varianter där en sägs köra 21W fullt system och en 80W fullt system (alltså hela enheten inkl. skärm osv.). Skillnaden i prestanda mellan de två är ganska liten i förhållande till effektskillnaden, vilket tyder på att 21W jobbar närmare sweet spot.

M3 använder ca 21W (ej inkluderat resten av datorn) vid full load (vad jag vet).

Av skewgen
Skrivet av walkir:

Sade inte Microsoft samma sak i samband med Windows RT?

(för 12 år sedan!)

I övrigt ligger M3 Max på över 21000 poäng i multitrådat, så känns lite fel att jämföra Snapdragon med Apples instegsmodell.

M3 Ultra kommer öka försprånget ännu mer

Av det man vet så här långt så känns det väl kanske mest vettigt att jämföra med vanliga M3, men det får man väl se när de släpps. Är pris och effekt runt samma som M3 så är det ju den man bör jämföra med, snapdragon verkar rulla med fin prestanda på 21W modell iaf redan när de visade den innan jul. M3 max lär ju vara långt dyrare än generella snapdragon X elite laptops.

Vad bygger du dina argument att den bör jämföras mot M3 Max på? Allt tyder på att Qualcomm ställer den mot M3 så du verkar veta något som inte andra vet?

I slutändan lär den ju ändå mest konkurrera mot AMDs och Intels alternativ dock, så bara den har fördelar jäntemot dessa så kan det bli bra.

En del som det inte talas mycket om är potentiell fördel Qualcomm har med modem och sådana grejer integreade direkt i enheterna, det kan vara någonting där de slår apple på fingrarna också.

Av skewgen
Skrivet av anders190:

Påminner lite om när man tog bort kopparnätet på en del platser i landet tidigt, innan man fått ut fiberutbyggnaden till dessa platser. Kvar blir 3G/4G (om masterna ens uppgraderats till 4G) som får kapacitetsproblem samt de där ganska dåliga och dyra satellit internetlösningarna. Detta innan SpaceX lanserat sin tjänst i USA ens.

Tycker som du skriver att det vore rimligt att skjuta upp nedstängningen iallafall något år till. Nu pressar man marknaden och tillverkningsled och ger massor av eWaste istället.

Finns så mycket som är fel med detta, lite som när folk behövde slänga sina TVboxar och köpa nytt för 10 år sedan eller när det nu var. Utveckling måste ske men i en rimlig takt.

Det är inte påskyndat, det har varit planerat länge och är redan fördröjt flera år på grund av att det funnits "kritisk" infrastruktur som använt de gamla näten. Ingen som jobbar i branchen kan påstå att det är påskyndat och alla har haft lång tid att förbereda sig och dessutom fått lite extra tid på grund av att man ändå försenat det. Visst blir det en del elektronikskräp, men någon gång måste man kunna ändra saker för att göra dessa effektivare och bättre. 4G har funnits jag vet inte hur länge, men länge är det, och om man tillverkat produkter på senare år utan 4G teknik så kanske det är det som är problemet. Produkter tillverkade innan 4G fanns är nog bra att byta ut ändå på grund av hur gamla de är (finns säkert några undantag som skulle funkat bra utan problem i många år till, men ska man ta hänsyn till dessa så kan man aldrig göra om i frekvensbanden).

Av skewgen
Skrivet av talonmas:

De nämner bl.a. stränder som potentiellt ställe att använda det på. Ganska fri sikt där. Men även fast det bara är en kilometer istället för tre så är det ju grymt bra. En wifi router o du har täckning i hela huset samt ute i gäststugan/garaget

Yes, sen måste du nog ha en accesspunkt med Halow som gör om till vanlig wifi för att kunna använda det i gäststugan. För din pc/mobil etc lär inte ha Halow som standard.

Av skewgen
Skrivet av oooskar:

Någon som vet hur det kan tänkas slå jämfört med t.ex. LoRaWAN?
Vad jag förstår har LoRaWAN överföringhastighet på 0.25-20 kbps med god räckvidd och låg energiförbrukning. Funkar därmed bra för exempelvis sensorer, men givetvis inte till mer krävande området som t.ex. video- eller röstsamtal.
Detta blir spännande om det blir tillgängligt på bred front.

De har ganska olika egenskaper och konkurrerar oftast inte direkt mot varandra.
Halow har låg latens och i förhållande till LoRa hög överföringshastighet. HaLow är mer relevant för kameror eller mikrofoner etc. eller rent av Wifi för lättare använding på större avstånd (mellan accesspunkter på exempelvis ett landställe med flera stugor). LoRa är mer riktat till väldigt energisnåla sensorer som mäter mer statiska värden utan något direkt krav på snabb respons eller att överföra större datapaket.

Problemet för HaLow är väl snarare att det mer konkurrerar mot vanliga mobilnätet (5G speciellt) som också har mycket på gång vad gäller IoT stöd. HaLow använder även olicensierade frekvensband som har större risk för störning av andra tekniker som också använder dessa band. 5G har sina band licensierade, även om man skulle använda ett privat 5G nät (för att få till en motsvarande routerfunktion, där är väl istället att få själva licensen problemet ).

Av skewgen
Skrivet av Dinkefing:

Personligen till skillnad från vår Yoshman tycker jag det är tråkigt att ett oanständigt företag som Qualcomm kommer vara de som bryter igenom isen på ARM sidan för Windows , de har trots försökt i över tio år nu. Ett företag som är anledningen till supporten på Android var så dålig så länge Android har funnits. Ett företag som struntar i licenslagar, ARM holdings stämde dem i slutet av 2021 för att de brutit mot flera licenser och massa annat.

Att de har lyckats få fram en någorlunda vettig Arm är för att de köpte Nuevia som skapades av Apple ingenjörer som fick fram Apples M1 processorer.

Jag hoppas AMD skyndar på utvecklingen av deras ARM variant även om jag tror att Zen 5 kommer vara ett bättre alternativ än Qualcomms dito i slutet av nästa år.

X86 kommer inte vara lätt att ta över, det finns ingen sorts emulering som ändra det på många år. Isåfall måste ARM cpuer vara bra mycket snabbare än x86 från intel eller AMD.

Och det är tur för jag står hellre på AMDs sida än Qualcomm.

Visst hade det funnits roligare alternativ än Qualcomm, men finns fördelar med att det är Qualcomm också. De har möjligheter att erbjuda väldigt kompetenta modemlösningar för en smidig upplevelse på bärbara datorer (speciellt nu när 5G kommer).

Och alla har väl haft chansen att satsa på detta, jag tycker ändå man få ge dem lite credit för att de vågat göra det. Oavsett deras track record (som jag håller med om är ganska tvivelaktigt, men man kan hitta tvivelaktigheter hos alla de stora aktörerna).

Specifikt när det gäller licensstrulet med ARM så tycker jag att i det fallet så verkar det vara ARM som stått i vägen för utveckling och agerat stoppkloss på tvivelaktiga grunder. Oavsett hur det fallet går (om det inte redan är löst) juridiskt.

Av skewgen
Skrivet av RaidSoft:

Spel har en tendens att få ostabil prestanda när de börjar jobba mellan båda CCD's i 7900x/7950x. Plus de spel som använder cache skapligt får väldigt mycket bättre prestanda på X3D modellerna.

Många bryr sig inte om produktivitet alls (mig inkluderad) så gaming prestandan är det enda som betyder något. Har sett många historier från folk med 3900X/3950X, 5900X/5950X där de mycket tidigare än förväntat börjar springa på prestanda problem i spel.

7800X3D är definitivt inte speciellt bra värde per krona så klart som alla andra produkter som ligger i toppen på något sätt, är man ute efter det så finns det en låång list av bättre val.

Instämmer, och kan tillägga; det finns dessutom en del produktivitetsprogram som inte heller skalar så bra med kärnor och dessutom lär tar skada av att skifta mellan CCD's.

Av skewgen
Skrivet av evil penguin:

Det här är nästa nivå, hela månen är fejk, inte bara månlandningen!

https://youtu.be/AwARY7Kk8ek

Av skewgen
Skrivet av Alexraptor:

Det förvånar mig inte. Till skillnad från CD och digitalt ljud, så är ju vinylerna faktiskt kapabla att lagra fullständig ljudinformation, medan digitala medier begränsas av att de endast kan lagra datapunkter via sampling.

Haha, förvisso sant men också så löjligt. Knappast bättre på att behålla den där perfekta informationen över tid, om den nu ens blir nära perfekt från början.. för att sen dessutom spelas upp perfekt också..

Av skewgen
Skrivet av CasualGamer:

Jag har en 3D-skrivare (harts) och rengör med etanol. Rengör luften med kolfilter. Vilken slags mätare vore lämplig för den miljön? Vill mest veta om det är en bra idé att befinna sig i rummet, när man bör vädra ut först etc.

Det är en resin printer va? I så fall är nog en VOC gasmätare mest ”rätt”, men inte helt säker, inte min expertis..
Dessa (och andra billiga) mätare är ofta elektrokemiska dock och har en tendens att driva med tiden, bör egentligen kalibreras minst årligen för att ha någorlunda bra precision å dessutom bytas säkert vartannat år. Men säkert billigare att köpa ny mätare i många fall om man ändå köper billigare 💁

Av skewgen
Skrivet av Swedishchef_90:

Är inte det texten avser utan att den ökade latensen inte går att få ner med samma tillvägagångssätt, större cache minne.
Är iaf hur jag läser det.

Ah, så kan det vara…

Men det står så här i artikeln: ”Grafikberäkningar är betydligt mer latenskänsliga och där lämpar sig inte en liknande design” 🤔

Av skewgen

Är verkligen grafikberäkningar mer latenskänsliga än CPU? Alltid trott att det var tvärtom…

Av skewgen

Jobbar delvis med partikelmätare, skulle aldrig lita på siffror vad gäller PM2.5 eller PM10 från någon billig mätare. Inte ovanligt med 100% eller mer diff från referens. Även dyrare för tiotusentals kronor kan ha problem att hålla sig inom 50%, så siffrorna ska man inte lita på. Däremot kan man kanske använda de hyffsat för att kolla om man har renare luft vissa dagar än andra så länge man kollar på samma mätare. Gaser är lite samma sak även om billiga sensorer är lite bättre där.

Av skewgen

Ändå intressant när tangentbordet är en egen dator...

Av skewgen

Inte skottat nåt, däremot byggt en snögubbe på balkongen

Av skewgen
Skrivet av lolflakes:

Det roliga kring allt är hur folk reagerar kring allt - för att det är Elon Musk.

Hade det varit en mer okänd miljardär med halva Musks förmögenhet som köpt det och gjort samma åtgärder hade uppmärksamheten varit betydligt lägre.

"Hade"... Vilka andra miljardärer "hade" gjort samma sak? Eller ens hamnat i soppan?

Av skewgen

Är inte helt förvånad, är i en bransch där vi har en del med modem att göra och det är otroligt komplext. Speciellt med intåget av 5G som rör till det rejält. Säga vad man vill om Qualcomm men i området modem är de bland de marknadsledande och bland de mest kunniga. Apple kanske ändå borde kunnat lyckas med de resurser man har, men känns som att de underskattade uppgiften.

Av skewgen
Skrivet av BasseBaba:

Absolut, men det hade man inte behövt Tobii eyetracking till, det hade ju räckt med eyetracking. Jag förstod det som att det var just Tobii som gjorde det extra intressant.

Aha, nä var mer att jag visste att de samarbetade... men var osäker på om de fått in eyetracking i denna enhet redan.