Tillägg till webbläsare har blivit allt mer populärt och något som många använder sig av dagligen. En rapport från det amerikanska universitetet Northeastern University visar dock att dessa kan vara en säkerhetsrisk för Firefox-användare.

Den säkerhetsrisk som upptäckts har sin grund i hur Firefox hanterar tillägg till webbläsaren, där många av dessa inte är isolerade från varandra och därför kan utnyttja och exekvera kod genom andra installerade tillägg. Detta kan användas positivt, men öppnar även upp för skadliga tillägg att gå genom andra för att infektera användarens dator.

I praktiken kan ett illasinnat tillägg passera genom Mozillas automatiserade granskningsprocess utan anmärkningar och godkännas för distribution. När detta väl är installerat har det sedan möjlighet att använda sig av kod från andra installerade tillägg för att ladda ner och exekvera skadlig kod.

Undersökningen visar att många av de populäraste Firefox-tilläggen påverkas av detta, där endast ett av tio klarade sig igenom testen felfritt. Forskarna som gjort testet påpekar dock att de inte är ute efter att svartmåla Mozilla, utan målet är istället att uppmärksamma potentiella säkerhetshål som kan utnyttjas i fel syfte.

De menar att en lösning på problemet skulle vara mer noggrann kontroll av inskickade tillägg och att man tittar efter denna typ av säkerhetshål vid utvärderingen. De har även utvecklat en applikation de kallar för Crossfire, som automatiserar denna koll, vilken skulle kunna implementeras som en del av granskningsprocessen.