På bara några år har AMD och Intel skruvat upp antalet processorkärnor till nivåer som tidigare endast var tillgängliga i servervärlden, eller möjligtvis närbesläktade High-End Desktop (HEDT). Det entusiastinriktade HEDT-segmentet var länge synonymt med Intels vassaste grejer, men på senare tid har AMD:s mångkärniga Ryzen Threadripper tagit över rampljuset. Först nu återkommer det blå laget med färska Xeon W-2400 och W-3400.

Intel siktar på entusiaster och proffs med nya Xeon

Med upp till 56 kärnor enligt arkitekturen "Golden Cove", den kraftfulla delen av Core 12000-familjen, följer löften om monsterprestanda, men också höga krav på kylning. Kylartillverkaren Noctua passar därför på att lyfta täcket av fyra luftkylare anpassade för Intels nya processorer, som genom släktskap med "Sapphire Rapids" för servrar har den stora sockeln LGA 4677. Hos Noctuas kylarkvartett är just en uppskalad bottenplatta av koppar den stora nyheten, som med måtten 70 × 56 mm täcker hela processorn.

noctua_dx_4677_2023_launch.jpg

De fyra kylarna har alla ändelsen "DX-4677" för att visa på stödet för HEDT- och serversockeln, men i övrigt är de identiska med redan tillgängliga modeller. Konkret handlar det om de mindre NH-U9 och NH-D9, som levereras med två fläktar på 92 millimeter. Med NH-D9 pekar Noctua på att storleken är kompatibel med det vanligt förekommande serverformatet 4U. Det krävs större datorlådor för de anpassade varianterna av NH-U12S och NH-U14S, som kommer med två fläktar av värstingtypen NH-A12x25, respektive dubbla på 140 millimeter.

Sockel LGA 4677 är långt ifrån kvadradisk och beroende på storlek på moderkort väljer tillverkare att orientera sockeln liggande eller stående. Med en skräddarsydd bottenplatta styr detta också hur kylarna kan orienteras och hur luftflödet styrs. Noctua påpekar att NH-D9 är ensam om att ha kylflänsen och fläktarnas utblås parallella med processorns kortsida.

nm_i4677_3.jpg

Med 70 × 56 millimeter är ytan i samma härad som kreditkort, som mäter in på runt 85 × 55 millimeter.

nh_dx_preapplied_thermal_paste_4_1.jpg

Även om Noctuas luftkylare är kända för att vara tysta och högpresterande är det inte säkert att de kan hålla temperaturerna i schack hos de mest mångkärniga Xeon W-3400-processorerna. Dessa specificeras till TDP-värde om 350 watt, med betydligt högre toppar vid överklockning eller i turboläge. Tester får utvisa exakt vilka doningar som krävs för att kyla toppmodellerna, men Noctuas nykomlingar lär vara fullt tillräckliga för mer beskedliga nykomlingar.

Noctuas färska kylare levereras med monteringsdetaljer för LGA 4677, något som också blir tillgängligt separat för den som äger en kylare för Ryzen Threadrippers SP3-sockel, eller Intels HEDT-satsningar med LGA 4189 eller LGA 3647. Monteringsdetaljerna går på 30 euro, medan de två största kylarna kostar 140 euro. 130 euro är priset för den mindre duon, och samtliga ska bli tillgängliga mot slutet av februari.