Intels dokumentation för kommande Wifi 7-kretsar visar att de kommer fungera med Windows 11, Linux och Chrome OS. Men inte Windows 10, skriver Wccftech.

Intel kommer till att börja med tillverka två kretsar kallade GAP2 respektive MTP2, även kallade BE200 (”Gale Peak 2”) och BE202. De delar många specifikationer, som Bluetooth 5.4, men den föregående har högre maximal bandbredd på 5 Gbit/s mot 3 Gbit/s i den senare. Dessa kommer börja ingå i en del nya Z790-baserade moderkort som har lanserats under Gamescom, men Intel väntas puffa stort på Wifi 7 i nästa års nya processorfamiljer.

Orsaken är enligt dokumentet att det inte finns någon Microsoft-certifierad Wifi 7-drivrutin för Windows 10. Det verkar inte vara något misstag. Även Qualcomms och Mediateks Wifi 7-kretsar saknar stöd för föregående Windows-version, påpekar Twitter-kontot Chi11eddog.

Den som köper eller bygger en ny dator med den nya tekniken kommer alltså behöva välja mellan att köra det fortfarande populära Windows 10 eller få den senaste, snabbare trådlösa nätverkstekniken. Men den som väljer Windows 10 slipper i alla fall köpa ny Wifi-router.