Franska företaget Shadow har gjort sig ett namn med en handfull molntjänster där paradnumret är Shadow PC, en tjänst som strömmar en kraftfull dator över nätet och möjliggör för att till exempel spela spel oavsett hur pluttig användarens egen dator är. Shadow PC kostar 327 kronor i månaden för en Xeon-processor på 3,1 GHz och ett Geforce GTX 1080, 12 GB arbetsminne och 512 GB lagring. Det finns också ett ännu kraftfullare val för 535 kronor i månaden med Epyc 7543P, RTX 3070 Ti och 28 gigabyte arbetsminne.

För de som har nytta av att ha tillgång till en dator i molnet inklusive strömmad bild utan krusiduller, men inte bara en virtuell server, lanserar nu Shadow ett nytt och betydligt billigare abonnemang. Shadow PC Essential kostar 110 kronor i månaden och ger en dator med 4 Xeon-kärnor, 4 GB arbetsminne och 128 GB lagring. Ett öppningserbjudande dubblerar lagringen till 256 GB men Shadow avslöjar inte hur länge det gäller

Shadows nya abonnemang blir en direkt konkurrent till Microsofts Windows 365-tjänst för företag, som ger tillgång till en liknande strömmad dator med 2 CPU-kärnor, 4 GB arbetsminne och 128 GB lagring för 336 kronor i månaden.

Företaget riktar den nya tjänsten främst mot företag i behov av ett flexibelt sätt att ge exempelvis visstidsansanställda tillgång till en jobbdator utan att behöva köpa in extra fysiska maskiner.