Wifi 6 (802.11ax) har varit ute i några år nu, även om många fortfarande sitter med routrar och accesspunkter som använder den äldre Wifi 5-standarden (802.11ac). Skillnaden i prestanda mellan dessa är inte vansinnigt hög, men nästa år blir spännande för alla som är intresserade av trådlösa nätverk. Då släpps nämligen Wifi 7, som utlovar kraftigt höjda hastigheter.

Den nya standarden, som även kallas 802.11be, ska vara färdigutvecklad och certifierad innan utgången av första kvartalet 2024, skriver Wi-Fi Alliance i ett nytt dokument som uppmärksammas av Tom's Hardware.

Wifi 7 utlovar upp till maximalt 45 Gbit/s överföringshastigheter, nästan fem gånger högre än Wifi 6 som har ett teoretiskt tak på 9,4 Gbit/s. De nya tekniker som möjliggör det är bland annat 4096-QAM som innebär att överföringar sker med 12 bitar per symbol istället för 10 som tidigare, och Multi-Link Operation som slår ihop flera frekvensband för högre total genomströmning. Andra förbättringar är kortare svarstider – upp till 100 gånger kvickare än Wifi 6 – och flexibel användning av kanaler där bara delar av kanalens frekvenser är utsatta för störningar.

Tom's Hardware skriver att de flesta routrar, accesspunkter och Wifi-kort som redan nu säljs till konsumenter med ofärdiga versioner av standarden i de flesta fall kommer kunna få den slutgiltiga versionen via en firmware-uppdatering.