Kinesiska tillverkaren Betavolt utvecklar batterisystem som använder inte en utan två banbrytande tekniker. Först och främst använder batterierna radioaktivitet som energikälla istället för kemisk energi som i vanliga batterier där en katod av ett ämne lämnar ifrån sig elektroner till en anod av ett annat ämne via en elektrolyt. För det andra använder företaget diamant som halvledarmaterial, och påstår att det är ensamt i världen om sin teknik.

Nu har Betavolt lanserat batteriet BV100 som använder fjärde generationen av företagets diamanthalvledare tillsammans med den radioaktiva isotopen nickel-63 i en 15 × 15 × 5 millimeter stor form, rapporterar Tom's Hardware. BV100 har en spänning på 3 volt och kan producera upp till 0,000033 ampere ström för en maximal effekt på ynkliga 0,0001 watt (100 mikrowatt).

iimxmyVGAo9sSHyxnZjjGL-1200-80.jpg

Sprängskiss som visar hur BV100 är uppbyggt. Bild: Betavolt

Betavolt satsar på marknader som rymdteknik, flyg, medicinteknik, mikroelektromekaniska system (MEMS), små drönare och intelligenta sensorer. BV100 är enligt företaget säkert för konsumentprodukter och kan inte läcka någon radioaktivitet ens om någon skjuter det med pistol. Valet av nickel-63 beror delvis på att det sönderfaller till stabilt koppar som inte utgör någon miljörisk.

Nästa årplanerar Betavolt att släppa en större modell med effekt på 1 watt. Företaget undersöker också möjligheten att använda andra ämnen som strontium-90, promethium-147 och deuterium.