Hur få hjälp med sjukvård då man bara skickas vidare?

Permalänk
Medlem

Men jisses korkade flashbackare som spammar trådar blir så tröttsamt,
dvs sk nationalister som hatar sitt land, snacka paradoxens paradox!

Till ämnet, att det kommer att finnas de medborgare som faller mellan stolar är för mej lätt att förstå.
Många miljoner medborgare som får olika nivåer av samhällets service blir det statiskt självklart att det går fel ibland, men att använda dessa få % till att döma ut hela land och dess organisationer DET fixar bara flashbackare.

Det omvända, JAG råkade ut för en totalkollaps igår efter ett genomfört traillopp,
snabbt införd till närmaste sjukhus med ambulans, för en i allt professionell hjälp,är helt återställd idag.
Men ska jag då dra den slutsatsen att ALLA i liknande situation kommer att få samma professionella vård
---- tja om ni fattar---- räkna ut det själv..... använd inte enstaka händelser som rör miljoner för säkra slutsatser!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mäki:

Är du i övrigt en fräsch pensionär på 67år med trasig höft så kan du alltså få gå som handikappad till 74års ålder. Det är mycket motion och levnad som går förlorad.

Vänder man på det hela så leder dock ett tillräckligt antal skröpliga 67-åringar till att det löser sig med tiden. Nej, jag vet vad ni tänker, men jag är inte förtroendevald inom landstinget (eller regioner eller vad det nu heter nuförtiden).

Visa signatur

Bra, snabbt, billigt; välj två.

Ljud
PC → ODAC/O2 → Sennheiser HD650/Ultrasone PRO 900/...
PC → S.M.S.L SA300 → Bowers & Wilkins 607

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fetskaft:

Går ju tyvärr inte att diskutera sjukvård utan att diskutera politik. Med privatiseringen av sjukvården och införande av NPM (New Public Management) så är det ekonomi som styr sjukvården och inte kvalitet. NPM kritiseras från så väl forskning och från yrkesverksamma, men när ekonomiskt inflytande styr politik så blir konsekvenserna så här. Jobbar själv inom vård och det är lätt att bli frustrerad när kvalitet åsidosätts för budget och vinster.
Sök på NPM så kan ni läsa vad det handlar om.

ännu en röst ifrån en person som jobba inom vården. vissligen i hemtjänsten, men vi har alla samma problem oborende vilken "hörna" man jobba i inom yrket.
överallt är vi underbemmanat och överbelastat. Tyvärr har det sen jag börjat jobba i vården bara blivit värre. och boven är alltid det samma. Pengar.
budgetter som drar in för vi ska spara på alla hörn och kanter samtidigt som samhället i allmänheten förvänta sig mirakel. Men så är det tyvärr. i många år och mandatperioder har man tagit pengerna ifrån sjukvården, så nu är det kvitton samhället få för detta.

Visa signatur

GamingRig: Cooler Master NR200P/ASUS ROG STRIX B550-I GAMING/AMD Ryzen 5 5700G/Noctual NH-D12L/Sapphire PULSE RX 7600 8GB GAMING/Corsair SF750 Platinum/Crucial Ballistix Elite 2x8GB 3600MHz/

Permalänk
Medlem

Vadå "inga tider"? Klart det finns tider, men du kan ju inte förvänta dig läkartid samma dag. Boka genom 1177.se så får du en läkartid om en vecka eller så kanske. Ont i foten är ju knappast akut.

Visa signatur

Core i7 7700K | Titan X (Pascal) | MSI 270I Gaming Pro Carbon | 32 GiB Corsair Vengeance LPX @3000MHz | Samsung 960 EVO 1TB

Permalänk
Medlem

Egenremiss till ortoped?

Permalänk
Medlem

Jag är fullt medveten om att vården har allvarliga brister, i vissa områden till och med allvarliga problem. Men med tanke på att tråden är full av negativa kommentarer så vill jag ändå flika in att i vår familj så har vården varit snabb och effektiv.

Jag möter också dagligen patienter som uttrycker tacksamhet över att vården fungerar bra. Det gäller dock akutsjukvård och om man väl klarat av akutmottagningens process så brukar det oftast gå ganska bra.

Jag läser också mellan raderna hos vissa att pengar läggs på invandring istället för vård vilket då ska vara orsaken till vårdens brister. Till dessa vill jag bara säga att utan utländsk personal så skulle vi bokstavligt talat ha en katastrof inom vårdens alla instanser. Världen är trots allt inte svartvit.

Det bästa tipset jag kan ge till vårdsökande är att vara ute i god tid. Har man en smärta som under flera månader ökar i intensitet kan man inte vänta med att söka vård tills den är ohanterbar. Akuten tar av uppenbara anledningar inte emot sådana fall utan det är normalt sett vårdcentralen som är första instans och som ta fick erfara är det ofta lång väntetid på vc.

Nu säger jag inte att det här scenariot stämmer in på ta pappa men jag vet att det är väldigt vanligt vilket tyvärr gör att många blir missnöjda av vården helt i onödan.

Permalänk
Medlem

Det finns en anledning till att jag aldrig kommer flytta från Stockholm (länet) och det är vården. Det är skillnad på län och län. Är själv inflyttad till Stockholm och har fått lära om mig från ”ta Alvedon och ring om två veckor om problemet inte gått över” till att få hjälp för alla problem, stora som små. Nu är inte alla läkare bra, skillnaden ligger i att du kan träffa en ny läkare varje dag i månader. När man hittat en bra läkare släpper man inte den. Inte ens om den byter vårdcentral, utan man följer efter.
Jag har hört att det kan vara dåligt i andra storstadsregioner trots att det är universitetssjukhus osv, så det verkar inte enbart handla om storlek. Det är nog snarare kultur och traditioner.
Nu hjälper det inte TS men jag kan relatera till lidandet. Tyvärr är det som någon skrev ovan, man behöver kunna föra sig för att få (bra) vård. Om du har svårt att kommunicera (inget personligt, kan vara personkemi) med personalen så kanske du kan låta någon annan ta kontakten. Om du är en man så försök hitta en kvinna eller vice versa. Jag önskar att det vore mer jämställt men det är personkemi och då kan sexism och andra fördomar (ålder, utländsk härkomst, mentala/sociala handikapp etc) påverka trots att vården ”borde veta bättre”.
Jag hoppas det löser sig!

Permalänk
Medlem
Skrivet av gonace:

Svenska sjukvården är ett skämt i många mån och har stangerat redigt sedan 70- och 80-talet, jag hade problem med hälsenan efter en idrottsskada som den svenska sjukvården inte kunnat hitta problemet hos.

Det slutade med att jag reste till Kiev, Ukraina där jag hittade en klinik som var specialliserad på idrottsskador, kort och gott fick jag punga ut 150.000kr ur egen ficka för att få problemet löst.

Jag hade som tur var de finansiella medel som behövdes och har sedan operationen + sjukgymnastik i Kiev aldrig haft några problem (12 år sedan).

Som sagt, vi svenskar har en bild över att vårt samhälle fungera så otroligt bra och att vi har en sjukvård i världsklass, ack vilken illusion det är!

Visst har vi saker i Sverige som fungerar bra, men min upplevelse är att det fungerar sämre och sämre och att vår sjukvård sedan 70- och 80-talet rasat något enormt. Med det sagt har jag mött många trevlig och duktiga läkare i Sverige men att systemet inte tillåter dessa att göra sitt jobb.

Sorry för "rant", hoppas verkligen det löser sig för dig!

Jag utbildar mig för närvarande inom nämnda sjukvård och jag kan hålla med om att den är ojämn, men att kalla den ett "skämt i många mån" tycker jag är grovt överdrivet. Vill man ha en sann bild av kvaliteten får man faktiskt lov att slopa de anektdotiska berättelserna och titta på hur vården levererar på populationsnivå.

För övrigt så undersökte jag och tog anamnes för en Ukrainsk MS-patient och våras. Hen hade definitivt varken utretts ordentligt eller fått lämplig information om sin sjukdom, men det är även det en anekdot.

Visa signatur

| CPU : TR1950X | GPU :Powercolor RX6800 | PSU : EVGA Supernova G3 750W | MOBO : MSI X399 GAMING PRO CARBON AC | RAM : 32GB 3200mhz GSkill | Asus MG279Q |

Permalänk
Medlem

Välkommen till vården i Sverige, landet där alla har rätt till lika undermålig vård. Du har även ingen annan att vända dig till, och du kan heller inte ställa några krav eller ifrågasätta vården.

Jag har tyvärr haft det tvivelaktiga nöjet att med en anhörig tillbringa en rätt lång tid på några olika avdelningar och det finns ingen logik i hur vården bedrivs eller hur kvaliteten är. Mycket verkar hänga på hur avdelningen sköts och mindre beror på klara riktlinjer och budget.
Det är allt som oftast en tuff kamp att få en diagnos (utan diagnos hamnar du i Sverige i limbo och får ingen behandling...), detta klarar man oftast inte själv som sjuk utan måste ha en anhörig som kämpar åt dig.

Hur ni som arbetar inom vården orkar se så mycket inkompetens, ignorans och interna konflikter bland personalen har jag svårt att förstå.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nioreh83:

Vadå "inga tider"? Klart det finns tider, men du kan ju inte förvänta dig läkartid samma dag. Boka genom 1177.se så får du en läkartid om en vecka eller så kanske. Ont i foten är ju knappast akut.

Det som är akut hamnar hos akuten. Om du inte kan gå längre då är det väl helt okej att boka en akuttid hos vårdcentralen Det jobbiga är att veta när akuttiderna släpps på din vårdcentral så att du kan ringa direkt när bokningarna öppnar, annars har man ingen chans att få tid.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tBiorrith:

Sjukvården har blivit bedrövlig! Jag sökte tid till grabben på BUP. Efter tre månader sade det att nu erbjöd de en tid på annan central med åberopande av vårdgarantin. Toppen ju!
Fick tid i Stockholm. Jag bor i Skåne.....

Det är bedrövligt! Min dotter har legat inlagd på BUP Malmö i anorexia, dom som jobbar där är helt fantastiska och värda sin vikt i guld.
Men tyvärr så har dom bara 12 platser som ska täcka upp för södra Sverige.

Visa signatur

Ryzen 5 3600 @ 4.2 Ghz - Cooler Master Hyper 212 Black Edition
MSI B450M Mortar Max - Corsair Ryzen LPX 32GB 3600MHz / DDR4
Phanteks Eclipse P300 - PNY GeForce RTX 3070 8GB - Seasonic Focus+ / 650W / 80+ Gold
Samsung SSD 850 EVO 500GB - Kingston A400 SSD 480 GB
ACER Predator X34GS - Nobelchair Hero Black Edition

Permalänk
Medlem

Än en gång, tack för svar. Läser men svarar inte alla men tar några quotes.

Skrivet av anon36896:

Finns det inga lokala privatpraktiserande ortopeder som är anslutna till landstinget så att din pappa bara behöver betala samma besöksavgift som för specialister inom sjukvården?
Jag hoppas att det löser sig så snabbt som möjligt!

Han var på Elisabethsjukhuset i höstas med knät. De sa då att om det är något mer så var det bara att ringa och boka tid. Ringer jag nu får jag veta att det ska vara remiss först. (Han hade mindre ont i knät då än nu och på ett annat sätt)

Skrivet av Flipper:

Utifrån din beskrivning är VC - - > remiss till röntgen sannolikt rätt väg att gå.

Tjata på VC alt. byt VC. Fritt vårdval, nyttja det! Du kan även ta honom till en privatklinik och erhålla remiss. Han betalar maximalt upp till högkostnadsskyddet.

Husläkaren han har är den "minst" dåliga av dem vi haft genom åren. Kan iofs lista sig på vc i Uppsala men det blir ju lite "köpa grisen i säcken". Som jag skrev ovan om Elisabethsjukhuset i Uppsala.....

Skrivet av Nioreh83:

Vadå "inga tider"? Klart det finns tider, men du kan ju inte förvänta dig läkartid samma dag. Boka genom 1177.se så får du en läkartid om en vecka eller så kanske. Ont i foten är ju knappast akut.

Fanns inga tider annat än fyra veckor bort enligt sjuksyrran och enligt läkaren fanns det inga tider alls. Och, jo. Med de smärtor han har i foten som började under natt mot söndag för X antal veckor sen så är det och var det än akut. Så om du vaknar med såna smärtor i foten att du med nöd och näppe kan gå, vad gör du då?

Skrivet av Petterk:

Egenremiss till ortoped?

Det jag ville fråga ortopedmottagningen om men fick bara till svar att det "ska vara remiss med röntgen utförd innan". Får se om jag kan "egenremissa" farsgubben efter röntgen den 12 aug, men han kommer inte kirra väntetiden med de smärtor han har.

Skrivet av Trunk:

Jag läser också mellan raderna hos vissa att pengar läggs på invandring istället för vård vilket då ska vara orsaken till vårdens brister. Till dessa vill jag bara säga att utan utländsk personal så skulle vi bokstavligt talat ha en katastrof inom vårdens alla instanser. Världen är trots allt inte svartvit.

Det bästa tipset jag kan ge till vårdsökande är att vara ute i god tid. Har man en smärta som under flera månader ökar i intensitet kan man inte vänta med att söka vård tills den är ohanterbar. Akuten tar av uppenbara anledningar inte emot sådana fall utan det är normalt sett vårdcentralen som är första instans och som ta fick erfara är det ofta lång väntetid på vc.

Hoppas vid högre makter att det inte är så jag framstår!? Gnäller enbart på sjukvården vs min far. Skyller det INTE på invandring!

Han hade ont i knät som han sökte sjukgymnast för för det är ju där allt började. Provade med övningar hemma som inte hjälpte utan knät började göra mer och mer ont. Efter någon vecka så vaknade han på natten med fotsmärtan som lök på laxen och det är där vi är. Inga tider finns att få i mer "närtid". Hade det varit knät som varit status quo så hade han kunnat vänta på läkartid men då det gör så ont som det gör med knä och fot så kan han inte avvakta. Han börjar dessutom deppa ihop totalt då smärtan är konstant.

Skrivet av pine-orange:

Det som är akut hamnar hos akuten. Om du inte kan gå längre då är det väl helt okej att boka en akuttid hos vårdcentralen Det jobbiga är att veta när akuttiderna släpps på din vårdcentral så att du kan ringa direkt när bokningarna öppnar, annars har man ingen chans att få tid.

Ja. Det har funnits det som system förut att de har haft tider avsatta för mer akuta ärenden men det är borttaget nu på vc.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk

Permalänk
Hedersmedlem

Lite förvånad att Närakuten inte tar det eftersom hela idén med Närakuten är att de ska ta saker som varken vårdcentralen eller akuten tar ... min erfarenhet med Närakuten på Huddinge Sjukhus har varit positiv varje gång vi varit där. Senast i våras bröt min dotter en handled på gymnastiken (vilket vi inte fattade utan trodde hon bara hade stukat sig) och vi hade inga problem att komma dit och få dom att kolla, röntga och fixa till. Medan jag var där var det en hel del äldre som kom för olika krämpor (bland annat ont i foten) och de fick alla komma in och möta läkare.

Min fru bröt en fot i samma veva (yes - två med gips hemma) och hon fick också bra hjälp både när det hänt och senare vid alla olika kollar.

Det hjälper självklart inte dig och din pappa och det gör ont att höra. Hoppas ni verkligen kan hitta någon som vill åtminstone kolla.

Ang BUP som någon tog upp. Jag har en släkting som jobbade inom BUP tidigare plus att min son har Aspergers och därför fick en ordentlig utredning. De är tyvärr alldeles för få vilket gör att det ofta tar väldigt tid att göra utredningar. Vi hade tur som fick en ganska snapp utredning (inte beroende av att släktingen är i BUP utan att skolan var tydliga med att det var ett stort problem då han hade problem med en hel del saker i skolan) och de var verkligen bra men jag kan tänka mig det är frustrerande när man väntar på en utredning.

Den delen av sjukvården jag har negativ erfarenhet av är BUM där de tog in min då 7-åriga dotter för de tyckte hon vägde lite för mkt. De sitter och säger till en 7-åring att "du vill väl inte vara störst i din klass" (och det var hon inte) och verkade inte lyssna på oss när vi påpekade att hon dels tränar fotboll 3 gånger i veckan OCH gymnastik 2 gånger i veckan så hon rör sig mkt och vi ser till att hon inte äter mkt godis etc. Bestämde mig efter dessa möten att ignorera deras möteskallelser. Och självklart har hon nu vid 10 år "dragits ut" och är visserligen fortfarande muskulös men har självklart inga problem med vikt etc. bara för hon inte är tunn som en sticka.

I slutändan så tror jag dock mkt handlar om personen man träffar. Det finns bra och usla doktorer och det ena eller andra kan färga ens åsikt.

Visa signatur

-----------------------------------------------------
Ägare/grundare: www.bjorn3d.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nioreh83:

Vadå "inga tider"? Klart det finns tider, men du kan ju inte förvänta dig läkartid samma dag. Boka genom 1177.se så får du en läkartid om en vecka eller så kanske. Ont i foten är ju knappast akut.

Vadå bara lite ont i foten och samma dag TS har ju jagat och det rör ju sig inte om lite smärtor

Då du sitter på lösningen och det verkar vara så simpelt är det inte bättre att du håller ihop TS ärende? Borde ju räcka med ett par samtal från dig så är det fixat, uppdatera gärna tråden sen

Permalänk
Avstängd
Skrivet av M_X_E_Q:

Men jisses korkade flashbackare som spammar trådar blir så tröttsamt,
dvs sk nationalister som hatar sitt land, snacka paradoxens paradox!

Till ämnet, att det kommer att finnas de medborgare som faller mellan stolar är för mej lätt att förstå.
Många miljoner medborgare som får olika nivåer av samhällets service blir det statiskt självklart att det går fel ibland, men att använda dessa få % till att döma ut hela land och dess organisationer DET fixar bara flashbackare.

Det omvända, JAG råkade ut för en totalkollaps igår efter ett genomfört traillopp,
snabbt införd till närmaste sjukhus med ambulans, för en i allt professionell hjälp,är helt återställd idag.
Men ska jag då dra den slutsatsen att ALLA i liknande situation kommer att få samma professionella vård
---- tja om ni fattar---- räkna ut det själv..... använd inte enstaka händelser som rör miljoner för säkra slutsatser!

Jag undrar om vården är lite som PostNord: du kan nästan BARA läsa negativa recensioner om dem på TrustPilot vilket skulle föreslå att 99% av alla svenskar INTE får sin post levererad till sig på regelbunden basis. Men ändå ser åtminstone jag post i både min låda och grannarnas lådor (jag tittar där ibland för att se om paket hamnat fel - en gång hamnade ett NVME M.2-kort i grannes postlåda nämligen så jag fick knacka på och be så snällt om att få ut det! ). Vården och Posten är saker som tas så för givet att ingen orkar rapportera om när det faktiskt fungerar vilket möjligen ger en skev bild av hur det faktiskt ligger till i verkligheten.

Samtidigt är det läskigt med dessa anekdoter för medicinsk hälsa hos en själv eller hos en näras och käras är något mycket mer påtagligt lidande än att PostNord slarvat bort ens paket för ovanlighetens skull. Sedan är det också nog att det är värre i regioner där fler paket hanteras. Här i Sundsvall har jag i princip aldrig inte fått paket levererat, bara att det har skjutits upp på, fördröjts, utkörning där de ignorera mig så jag fick hämta på ombud nästa dag. Vårdbesök är ju inte heller något man planerar inför som med posten. Inte så att jag tänker att om några år ska jag få problem med knäet och borde bevaka hur vårdläget ligger till så jag vet vad jag kan vänta mig då.

Jag är osäker på hur offentliga sjukvården i Sundsvall är då jag har haft turen att slippa besöka den. Därför har jag funderat på att plugga till läkare så jag kan hjälpa stressade läkare att diagnostisera mig (hjälpa till med hypotesbildande, jag har ingen utrustning för att ta prover för att verifiera/utesluta hypoteser) när jag väl kommer behöva besöka dem för hudcancer (är i riskgruppen som supervit snubbe från Baltan) eller något annat.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem

Tråkigt att höra TS. Det enda du kan göra som anhörig är att kriga på och hoppas hitta en motpart som lyssnar och agerar. Jag har mycket erfarenhet av vården i Sverige och mycket handlar om egen motivation och kontakter tyvärr. Det borde så klart inte vara så.

Finland är fantastiskt i jämförelse men de har diskuterat att implementera Sveriges system så det kanske halkar utför här med inom 10 år eller så. Mycket beror ju givetvis på var de styrande väljer att placera skattepengarna.

Visa signatur

RIP 780

Permalänk
Medlem
Skrivet av lappen81:

Vadå bara lite ont i foten och samma dag TS har ju jagat och det rör ju sig inte om lite smärtor

Då du sitter på lösningen och det verkar vara så simpelt är det inte bättre att du håller ihop TS ärende? Borde ju räcka med ett par samtal från dig så är det fixat, uppdatera gärna tråden sen

Man får boka en tid och helt enkelt vänta. Det blir inte bättre av att fara runt och leta akuttider för nåt som inte är akut. Han har ju levt med det nu i X veckor redan. Det kan man inte göra med akuta grejer. Hade han bara bokat en normal läkartid på VC så hade det kanske varit klart nu istället för att sitta på swec och klaga.

Visa signatur

Core i7 7700K | Titan X (Pascal) | MSI 270I Gaming Pro Carbon | 32 GiB Corsair Vengeance LPX @3000MHz | Samsung 960 EVO 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av ANDI:

Jag utbildar mig för närvarande inom nämnda sjukvård och jag kan hålla med om att den är ojämn, men att kalla den ett "skämt i många mån" tycker jag är grovt överdrivet. Vill man ha en sann bild av kvaliteten får man faktiskt lov att slopa de anektdotiska berättelserna och titta på hur vården levererar på populationsnivå.

För övrigt så undersökte jag och tog anamnes för en Ukrainsk MS-patient och våras. Hen hade definitivt varken utretts ordentligt eller fått lämplig information om sin sjukdom, men det är även det en anekdot.

Det hela handlar ju om perception och egna upplevelser, min upplevelse är att den Svenska sjukvården är okej/bra om man råkar ut för något som är standardicerat, att man är duktig på sådant som händer ofta. T.ex. benbrott, men när det kommer till något som är lite mer ovanligt är det svårt att få den hjälp man behöver.

Du jämför ju äpplen med päron, en MS-patient är ju inget likt det jag råkade ut för, jag pratar om en privat klinik som var specialiserad på idrottskador ofantligt olika ting.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nioreh83:

Man får boka en tid och helt enkelt vänta. Det blir inte bättre av att fara runt och leta akuttider för nåt som inte är akut. Han har ju levt med det nu i X veckor redan. Det kan man inte göra med akuta grejer. Hade han bara bokat en normal läkartid på VC så hade det kanske varit klart nu istället för att sitta på swec och klaga.

Det är inte så svartvitt. Om han väntar för länge skulle det t.ex. kunna resultera i att hans knä och fot alltid kommer göra jätteont. Det går inte riktigt att avgöra om det är akut eller inte utan att någon tittar på det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Beginner:

Det jag ville fråga ortopedmottagningen om men fick bara till svar att det "ska vara remiss med röntgen utförd innan". Får se om jag kan "egenremissa" farsgubben efter röntgen den 12 aug, men han kommer inte kirra väntetiden med de smärtor han har.

Fast vad ska de göra förutom att ordinera kortison och skicka till sjukgymnast/fysioterapi? Eventuellt föreskrivs värktabletter också.

Som andra sagt finns det andra mottagningar än Akademiska, och ja även de kommer behöva röntgen för diagnos, men kan kanske påbörja behandling innan de får in bilderna. Det kan ju egentligen VC eller akuten också...

Permalänk
Medlem
Skrivet av M_X_E_Q:

Men jisses korkade flashbackare som spammar trådar blir så tröttsamt,
dvs sk nationalister som hatar sitt land, snacka paradoxens paradox!

Till ämnet, att det kommer att finnas de medborgare som faller mellan stolar är för mej lätt att förstå.
Många miljoner medborgare som får olika nivåer av samhällets service blir det statiskt självklart att det går fel ibland, men att använda dessa få % till att döma ut hela land och dess organisationer DET fixar bara flashbackare.

Det omvända, JAG råkade ut för en totalkollaps igår efter ett genomfört traillopp,
snabbt införd till närmaste sjukhus med ambulans, för en i allt professionell hjälp,är helt återställd idag.
Men ska jag då dra den slutsatsen att ALLA i liknande situation kommer att få samma professionella vård
---- tja om ni fattar---- räkna ut det själv..... använd inte enstaka händelser som rör miljoner för säkra slutsatser!

Finns statistik att ta del av om, om du är intresserad på riktigt. Det är ingen vacker syn från eurostat, och det gäller dem flesta områden, allt ifrån arbetslöshet till pensioner.

Visa signatur

=)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Björn Endre:

Lite förvånad att Närakuten inte tar det eftersom hela idén med Närakuten är att de ska ta saker som varken vårdcentralen eller akuten tar ... min erfarenhet med Närakuten på Huddinge Sjukhus har varit positiv varje gång vi varit där. Senast i våras bröt min dotter en handled på gymnastiken (vilket vi inte fattade utan trodde hon bara hade stukat sig) och vi hade inga problem att komma dit och få dom att kolla, röntga och fixa till. Medan jag var där var det en hel del äldre som kom för olika krämpor (bland annat ont i foten) och de fick alla komma in och möta läkare.

Min fru bröt en fot i samma veva (yes - två med gips hemma) och hon fick också bra hjälp både när det hänt och senare vid alla olika kollar.

Det hjälper självklart inte dig och din pappa och det gör ont att höra. Hoppas ni verkligen kan hitta någon som vill åtminstone kolla.

..........

I slutändan så tror jag dock mkt handlar om personen man träffar. Det finns bra och usla doktorer och det ena eller andra kan färga ens åsikt.

De gånger vi varit på närakuten i Uppsala så är det "hit kommer man endast om man brutit ett ben eller arm". Trots att han vid tillfällen haft så ont att han svettats och kvidit. Därav att jag inte ville dit igen men läkaren på akkis sa att så är det inte längre, men så var det....

Skrivet av Parmenides:

Tråkigt att höra TS. Det enda du kan göra som anhörig är att kriga på och hoppas hitta en motpart som lyssnar och agerar. Jag har mycket erfarenhet av vården i Sverige och mycket handlar om egen motivation och kontakter tyvärr. Det borde så klart inte vara så.

Finland är fantastiskt i jämförelse men de har diskuterat att implementera Sveriges system så det kanske halkar utför här med inom 10 år eller så. Mycket beror ju givetvis på var de styrande väljer att placera skattepengarna.

Jo. Känns som jag får kriga på för allting vad gäller gubben och sjukvård numer. Edit: Tog bort stycke om politik.

Skrivet av Nioreh83:

Man får boka en tid och helt enkelt vänta. Det blir inte bättre av att fara runt och leta akuttider för nåt som inte är akut. Han har ju levt med det nu i X veckor redan. Det kan man inte göra med akuta grejer. Hade han bara bokat en normal läkartid på VC så hade det kanske varit klart nu istället för att sitta på swec och klaga.

Sammanfattning:
2021-06-30 Fysioterapeut. Om hans knä som började smärta ordentligt.

2021-07-12 Fysioterapeut. Telefonuppföljning om hans knä. Påpekade att hans fot började smärta natt mot dag innan. Uppmanad att ringa vc alternativt åka akut om smärtan inte avtar. Bokar tid för besök den 21 juli som backup.

2021-07-13 Sjuksköterska. Dagen efter. Då hon surt påpekar att akuttider de haft förr har upphört. Hon påpekar att det finns tid fyra veckor framåt. Ser nu i hennes journalanteckning att hon inte tagit med min frustration över vad göra med gubben som inte kan röra sig alls. "Finns ingen tid närmsta tiden och patient vill då försöka på annat sätt." (klippåklistra ur journal) vilket är en lögn. Jag sa inte att jag skulle "försöka på annat sätt". Hon sa att vi kan ju alltid åka till jouren på vc men att vi kommer bli sittandes hela dagen i så fall vilket jag påpekade inte är bra då gubben har rejält ont och att han in facto är 88 år och att jag vet att jouren där är varm ändå och att det den dagen var över 30 grader ute. Ingen bra combo för honom med hjärtsvikt utöver knä/fot.

2021-07-18 Läkare på Akuten Uppsala. "....... Hänvisas till Närakuten." Självklart ingen notering om min vädjan att få komma in. Att gubben satt på en stol på vändplanen utanför och kved av smärta. Ingen notering om att jag sa att närakuten kommer skicka iväg oss omgående.

2021-07-18 Sjuksköterska Aleris Närakut. "Hänvisar till vårdcentral. Skriver remiss till VC." Och då fick jag tjata mig in att träffa en sjuksyrra för vi fick veta vid dörren att vi inte skulle få komma in medans gubben satt på rullator och var omtöcknad av smärta.

2021-07-20 Husläkaren som jag hade telefontid bokad med i annat ärende. Läkaren var tillbaks från semester. ".... Har då mycket besvär också med belastningssmärta i knä höger och höger fotled, gör ont när han försöker avveckla steget. Ska till fysioterapeuten imorgon 15.30 och det är bra då att man gör ett status igen. Kan beställa röntgen av höger knä och fotled, sedan får vi se om han behöver remiss till ortoped för bedömning. Verkar ganska handikappad men bra att få ett aktuellt status för honom."

2021-07-21 Fysioterapeut, besök. "Begränsas kraftigt i att kunna gå och minskad mängd fysisk aktivitet relaterat till fotbesvären. Provat att smärtlindra med Alvedon samt smort med Voltaren gel, ingen effekt av detta. Vaknar nattetid på grund av smärta i samband med lägesändringar. Gång: Går med rollator. Haltar och släpar höger fot lätt.

Svårvärderad fotledssmärta hos 88-årig man. Spontan debut utan föregående trauma. Smärtsamt i samband med rörelseuttag i dorsal- och plantarflexion samt vid pronation av fot. Öm kring os naviculare och cuneiforme laterale och mediale samt över sena för m. tibialis samt peroneussenorna. Beställer röntgen av höger fot samt höger knä." Sen tid bokad till en kollega den 2 aug då fysioterapeuten går på semester.

Ska till röntgen den 12 aug.

Så det som var akut när det började har inte blivit mindre akut. Grejen är att han får inte hjälp någonstans med smärta som håller på att knäcker honom.

Skön attityd. "sitta på swec och klaga"..... Tack!

Skrivet av Petterk:

Fast vad ska de göra förutom att ordinera kortison och skicka till sjukgymnast/fysioterapi? Eventuellt föreskrivs värktabletter också.

Som andra sagt finns det andra mottagningar än Akademiska, och ja även de kommer behöva röntgen för diagnos, men kan kanske påbörja behandling innan de får in bilderna. Det kan ju egentligen VC eller akuten också...

Kortison ger man inte i knät säger de fast läkare på Elisabethsjukhuset gav honom just det i höstas. Hjälpte då någon vecka.

Som jag skrev förut så sa de där att det bara var att ringa för besökstid om det behövdes. Gjort det men då skulle det vara remiss nu igen. Ringde faktiskt dit idag igen och det var semesterstängt.

Jepp. Röntgen ofc. Min förhoppning vid besöket på akuten som blev Närakuten var att de där och då skulle röntga för att skynda på eventuell hjälp för honom.

.........................................

Jag var dum som startade denna tråden. Mest som pysventil för mig själv då jag är helt ensam med farsgubben. Mina syskon (halvsyskon som syrran alltid påpekade för mig under uppväxten) skiter i det här totalt. Men visst, jag ska inte sitta här på swec och gnälla.

Får tacka för svar och drar mig undan med mitt gnäll nu..... (Jepp. Primadonna nu men jag håller på att gå under av att se gubbens smärta och hur han håller på att lägga av fysiskt och mentalt därav.)

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk

Permalänk
Medlem

Han har tur som har dig. Du gör allt som kan förväntas.

Visa signatur

RIP 780

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Beginner:

De gånger vi varit på närakuten i Uppsala så är det "hit kommer man endast om man brutit ett ben eller arm". Trots att han vid tillfällen haft så ont att han svettats och kvidit. Därav att jag inte ville dit igen men läkaren på akkis sa att så är det inte längre, men så var det....

Jo. Känns som jag får kriga på för allting vad gäller gubben och sjukvård numer. Edit: Tog bort stycke om politik.

Sammanfattning:
2021-06-30 Fysioterapeut. Om hans knä som började smärta ordentligt.

2021-07-12 Fysioterapeut. Telefonuppföljning om hans knä. Påpekade att hans fot började smärta natt mot dag innan. Uppmanad att ringa vc alternativt åka akut om smärtan inte avtar. Bokar tid för besök den 21 juli som backup.

2021-07-13 Sjuksköterska. Dagen efter. Då hon surt påpekar att akuttider de haft förr har upphört. Hon påpekar att det finns tid fyra veckor framåt. Ser nu i hennes journalanteckning att hon inte tagit med min frustration över vad göra med gubben som inte kan röra sig alls. "Finns ingen tid närmsta tiden och patient vill då försöka på annat sätt." (klippåklistra ur journal) vilket är en lögn. Jag sa inte att jag skulle "försöka på annat sätt". Hon sa att vi kan ju alltid åka till jouren på vc men att vi kommer bli sittandes hela dagen i så fall vilket jag påpekade inte är bra då gubben har rejält ont och att han in facto är 88 år och att jag vet att jouren där är varm ändå och att det den dagen var över 30 grader ute. Ingen bra combo för honom med hjärtsvikt utöver knä/fot.

2021-07-18 Läkare på Akuten Uppsala. "....... Hänvisas till Närakuten." Självklart ingen notering om min vädjan att få komma in. Att gubben satt på en stol på vändplanen utanför och kved av smärta. Ingen notering om att jag sa att närakuten kommer skicka iväg oss omgående.

2021-07-18 Sjuksköterska Aleris Närakut. "Hänvisar till vårdcentral. Skriver remiss till VC." Och då fick jag tjata mig in att träffa en sjuksyrra för vi fick veta vid dörren att vi inte skulle få komma in medans gubben satt på rullator och var omtöcknad av smärta.

2021-07-20 Husläkaren som jag hade telefontid bokad med i annat ärende. Läkaren var tillbaks från semester. ".... Har då mycket besvär också med belastningssmärta i knä höger och höger fotled, gör ont när han försöker avveckla steget. Ska till fysioterapeuten imorgon 15.30 och det är bra då att man gör ett status igen. Kan beställa röntgen av höger knä och fotled, sedan får vi se om han behöver remiss till ortoped för bedömning. Verkar ganska handikappad men bra att få ett aktuellt status för honom."

2021-07-21 Fysioterapeut, besök. "Begränsas kraftigt i att kunna gå och minskad mängd fysisk aktivitet relaterat till fotbesvären. Provat att smärtlindra med Alvedon samt smort med Voltaren gel, ingen effekt av detta. Vaknar nattetid på grund av smärta i samband med lägesändringar. Gång: Går med rollator. Haltar och släpar höger fot lätt.

Svårvärderad fotledssmärta hos 88-årig man. Spontan debut utan föregående trauma. Smärtsamt i samband med rörelseuttag i dorsal- och plantarflexion samt vid pronation av fot. Öm kring os naviculare och cuneiforme laterale och mediale samt över sena för m. tibialis samt peroneussenorna. Beställer röntgen av höger fot samt höger knä." Sen tid bokad till en kollega den 2 aug då fysioterapeuten går på semester.

Ska till röntgen den 12 aug.

Så det som var akut när det började har inte blivit mindre akut. Grejen är att han får inte hjälp någonstans med smärta som håller på att knäcker honom.

Skön attityd. "sitta på swec och klaga"..... Tack!

Kortison ger man inte i knät säger de fast läkare på Elisabethsjukhuset gav honom just det i höstas. Hjälpte då någon vecka.

Som jag skrev förut så sa de där att det bara var att ringa för besökstid om det behövdes. Gjort det men då skulle det vara remiss nu igen. Ringde faktiskt dit idag igen och det var semesterstängt.

Jepp. Röntgen ofc. Min förhoppning vid besöket på akuten som blev Närakuten var att de där och då skulle röntga för att skynda på eventuell hjälp för honom.

.........................................

Jag var dum som startade denna tråden. Mest som pysventil för mig själv då jag är helt ensam med farsgubben. Mina syskon (halvsyskon som syrran alltid påpekade för mig under uppväxten) skiter i det här totalt. Men visst, jag ska inte sitta här på swec och gnälla.

Får tacka för svar och drar mig undan med mitt gnäll nu..... (Jepp. Primadonna nu men jag håller på att gå under av att se gubbens smärta och hur han håller på att lägga av fysiskt och mentalt därav.)

Jag lider med dig av att se en när och kär lida. Jag får själv ont i magen och mår riktigt illamående av att se mina föräldrar lida även om det bara är tillfälligt. Och när vårdsystemet skickar runt ens när och kär så får man ju inte precis större förtroende för landet i helhet med allt snack om "titta vad duktiga vi är med 'gratis' sjukvård". Kostar skjortan utomlands men då händer ju något iaf.

Hur jävla svårt ska det vara att göra en röntgen för att sedan låta en radiolog(?) ta fram bilderna och sedan får den tillsammans med läkaren avgöra om det är något som kan "botas" eller något som endast kan "lindras/hanteras att leva med". Ibland förstår jag mig inte på hur Sverige kan ha "världsledande medicinsk teknologi" (det där nya sjukhuset som byggs) men ingenting verkar användas överhuvudtaget?!

Är det medicinska museum eller är det faktiskt sjukhus som vi har?!

7 års läkarutbildning för att lära sig skyffla vidare ansvar?!

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Jag lider med dig av att se en när och kär lida. Jag får själv ont i magen och mår riktigt illamående av att se mina föräldrar lida även om det bara är tillfälligt. Och när vårdsystemet skickar runt ens när och kär så får man ju inte precis större förtroende för landet i helhet med allt snack om "titta vad duktiga vi är med 'gratis' sjukvård". Kostar skjortan utomlands men då händer ju något iaf.

Hur jävla svårt ska det vara att göra en röntgen för att sedan låta en radiolog(?) ta fram bilderna och sedan får den tillsammans med läkaren avgöra om det är något som kan "botas" eller något som endast kan "lindras/hanteras att leva med". Ibland förstår jag mig inte på hur Sverige kan ha "världsledande medicinsk teknologi" (det där nya sjukhuset som byggs) men ingenting verkar användas överhuvudtaget?!

Är det medicinska museum eller är det faktiskt sjukhus som vi har?!

7 års läkarutbildning för att lära sig skyffla vidare ansvar?!

ett tips är att lyssna på var vårdpersonalen säga istället för att generalisera vad som sägs till folk för att få personalen för att verka lat eller inkompetent.

Visa signatur

GamingRig: Cooler Master NR200P/ASUS ROG STRIX B550-I GAMING/AMD Ryzen 5 5700G/Noctual NH-D12L/Sapphire PULSE RX 7600 8GB GAMING/Corsair SF750 Platinum/Crucial Ballistix Elite 2x8GB 3600MHz/

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Nioreh83:

Vadå "inga tider"? Klart det finns tider, men du kan ju inte förvänta dig läkartid samma dag. Boka genom 1177.se så får du en läkartid om en vecka eller så kanske. Ont i foten är ju knappast akut.

Min sambo har en sjukvårdsförsäkring via jobbet och då hon ringer sin specialist då hon går på kontroller en gång om år så har hon en tid ibland samma dag eller bara några dagar framåt i värsta fall. Då är det inget som är akut utan endast ett årligt besök till en specialist inom medicin.
Då undrar man vad denna specialist gör resten av dagarna?
Han är givetvis inte på något kommunalt sjukhus utan på en privatklinik men om våra kommuner där det inte finns tider skulle kunna köpa upp lite tider direkt så hade det löst en hel del av problemen och vi hade fått folk att må bättre. Är det en person som kan komma ut i jobb snabbare så är det en enorm vinst för samhället.

Skrivet av Beginner:

Gäller farsgubben. 88 år gammal och går med rullator.

Han har för djävla ont i sitt högra knä och höger fot. Han kan med nöd och näppe ställa sig upp och sätta sig för knät gör så ont att det är en hårsmån att han klarar av "manövrarna".

När han sen ska gå gör det ont i knät och foten. Det är "vristen" på foten. Om man drar ett streck mellan fotknölarna på ovansidan foten, sen går det framåt på sidorna av foten. Han kan inte gå annat än att han haltar rejält då han inte kan ta "steget fullt ut". Går han uppför rampen utanför får han gå "på sida" så inte fotelden vinklas.

Sådär. Dretig beskrivning.

Varit i kontakt med Vårdcentral (VC) om detta och blivit barskt upplyst om att det inte finns tider inom överskådlig tid för läkarbesök. Blev även upplyst om att om vi åker till jouren på nämnd VC så kommer vi "bli sittandes där hela dagen för det är sånt tryck där numer". Varit hos sjukgymnast som står sig slätt. Hon vet inte vad det beror på men har gett övningar att göra. Övningar han inte kan göra för det gör så ont.

Förra söndagen fick jag nog av att se honom halta så han nästan ramlar omkull och höra hans kvidande för varje steg han tar så han haltade ut till bilen och vi åkte till ortopedakuten på Akademiska Sjukhuset (akkis). Väl framme så blev vi "sorterade" utanför av ung läkare. Hon konsulterade kollegor och sa att vi skulle åka till "Aleris Närakut" i centrala stan. Jag sa att där kommer de inte göra något om de ens tar emot oss (vis av erfarenhet från tiden då han hade ont i axlarna. De talade om då att där tar de endast emot folk som brutit armar och ben.).

"Jodå. De har röntgen och så så de kommer undersöka honom rejält. Är det något de inte anser sig kunna göra så skickar de tillbaks honom hit". Jag insåg att det var att stånga pannan blodig så vi åkte till Närakuten..

Där vi knappt blev insläppta. Tjatade mig till så att vi åtminstonde skull få träffa en sjuksyrra.
Efter nästan två timmar fick vi träffa sjuksyrra som sa att de inte kommer göra något utan att detta är för vår VC att hantera..... *bingo* Var bara att åka hem med noll resultat av den trippen på sju mil.

Hade telefontid med husläkaren dagarna efter som även han sa att det finns inga tider att få. Hade återbesök hos sjukgymnast som vid besöket ännu en gång sa att hon inte hade en aning om vad det är. Fick henne att skriva remiss till röntgen så han har fått tid den 12 augusti men han kommer inte klara detta med den smärta han har. Ska träffa en kollega till henne den 2 aug då hon själv gått på semester. Kommer vara helt i onödan.

Skriver mest för att få pysa ur mig. Är sjukt irriterad och står mig helt slätt vad jag ska göra.

Exakt samma sak som när han hade ont i axlarna. Ingen vill "göra något" utan skickar ansvaret vidare.

Jag kan sätta huvudet i pant på att det är för att han är gammal. Helt ointressant. Läkare sa om hans axlar, "är man gammal får man stå ut med att ha ont!". Efter över ett år träffade vi rätt på läkare som tog tag i det. Hans fick ena axeln opererad medans den andra var det försent med, där gick muskeln av så han kan inte lyfta den armen numer. Hade han fått hjälp i tid hade det ordnat sig. Och nu är det dags igen med hans knä/fot och noll intresse att hjälpa honom.
Ja. Jag pyser/ångar av frustration och ilska.

Jag förstår dig till fullo, min sambo slogs i fem år för att få träffa en specialist. Sen fick hon en sjukförsäkring och allt löste sig direkt. Money talks.

Det går alltid att boka en tid hos en specialist via privata sjukvården men givetvis kommer det att kosta ett antal tusenlappar men kanske kan det vara värt det istället för att behöva gå och ha ont under längre tid och sen få möjlighet att bli hjälpt. I ditt fall låter det som att även du hjälper din pappa vid dessa besök så då är det helt tvärt även din kostnad du får räkna in.

Tyvärr är vårt land så här och man är tvungen att vara frisk för att kunna vara sjuk. Det krävs enormt mycket jobb och bråk för att få komma till rätt läkare som kan göra en bedömning och tyvärr så är våra kommunala läkare endast intresserade av enkla fall som de kan tjäna enorma pengar. Jag läste för ett tag sen en debattartikel som en privat läkare skrev och han skrev exakt hur jävla skevt hela systemet var och hur lätt det var att tjäna enorma pengar genom att jobba på rätt sätt.
Det är det vi betalar med våra skattepengar.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Bernd_P1:

ett tips är att lyssna på var vårdpersonalen säga istället för att generalisera vad som sägs till folk för att få personalen för att verka lat eller inkompetent.

Jag tycker det är uppenbart att det behövs en kurs i högstadiet eller på gymnasiet obligatoriskt om, "Hur man blir en bättre vårdpatient". Att man skyfflas runt måste delvis bero på att man söker hjälp vid fel ände ("på fel sätt") och/eller förväntar sig att vårdpersonal (läkare, sjuksköterskor, med flera) ska kunna läsa ens sjukdomstillstånd som en öppen bok vilket är helt inkorrekt.

Medicinska hypoteser utifrån den angivna sjukdomsbilden bildas som sedan prövas (aka ta prover, tester, röntgen, med mera). Frågan är om hypotesprövningen sker tillräckligt ofta i Sverige eller om det är för lite tid för att göra det? Och finns ens detta medicinska förhållningssätt i den svenska läkarkåren eller är det något mer av ett amerikanskt läkarkårstuk?

Tyvärr blir det lite, "Allt det här bör man göra enligt teoriböckerna" men i praktiken saknas de nödvändiga resurserna för att kunna göra det som sägs i läroböckerna?

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Min sambo har en sjukvårdsförsäkring via jobbet och då hon ringer sin specialist då hon går på kontroller en gång om år så har hon en tid ibland samma dag eller bara några dagar framåt i värsta fall. Då är det inget som är akut utan endast ett årligt besök till en specialist inom medicin.
Då undrar man vad denna specialist gör resten av dagarna?
Han är givetvis inte på något kommunalt sjukhus utan på en privatklinik men om våra kommuner där det inte finns tider skulle kunna köpa upp lite tider direkt så hade det löst en hel del av problemen och vi hade fått folk att må bättre. Är det en person som kan komma ut i jobb snabbare så är det en enorm vinst för samhället.

Jag förstår dig till fullo, min sambo slogs i fem år för att få träffa en specialist. Sen fick hon en sjukförsäkring och allt löste sig direkt. Money talks.

Det går alltid att boka en tid hos en specialist via privata sjukvården men givetvis kommer det att kosta ett antal tusenlappar men kanske kan det vara värt det istället för att behöva gå och ha ont under längre tid och sen få möjlighet att bli hjälpt. I ditt fall låter det som att även du hjälper din pappa vid dessa besök så då är det helt tvärt även din kostnad du får räkna in.

Tyvärr är vårt land så här och man är tvungen att vara frisk för att kunna vara sjuk. Det krävs enormt mycket jobb och bråk för att få komma till rätt läkare som kan göra en bedömning och tyvärr så är våra kommunala läkare endast intresserade av enkla fall som de kan tjäna enorma pengar. Jag läste för ett tag sen en debattartikel som en privat läkare skrev och han skrev exakt hur jävla skevt hela systemet var och hur lätt det var att tjäna enorma pengar genom att jobba på rätt sätt.
Det är det vi betalar med våra skattepengar.

du få gärna berätta vart dessa pengar ska komma ifrån. i dem flesta kommuner är vården alltid stypt var budgenten och ska spara i alla hörn och kanter. Slita ut personal som sen behöver gå på sjukskrivining rästen av sitt arbetsliv för man inte palla med att jobba 100% längre då jobbet har slitat sönder ens kropp och själ.

Visa signatur

GamingRig: Cooler Master NR200P/ASUS ROG STRIX B550-I GAMING/AMD Ryzen 5 5700G/Noctual NH-D12L/Sapphire PULSE RX 7600 8GB GAMING/Corsair SF750 Platinum/Crucial Ballistix Elite 2x8GB 3600MHz/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Beginner:

Kortison ger man inte i knät säger de fast läkare på Elisabethsjukhuset gav honom just det i höstas. Hjälpte då någon vecka.

Som jag skrev förut så sa de där att det bara var att ringa för besökstid om det behövdes. Gjort det men då skulle det vara remiss nu igen. Ringde faktiskt dit idag igen och det var semesterstängt.

Jepp. Röntgen ofc. Min förhoppning vid besöket på akuten som blev Närakuten var att de där och då skulle röntga för att skynda på eventuell hjälp för honom.

Stämmer att det vetenskapliga underlaget för kortison i knäleden är undermåligt, vid artros kan det vara dåligt eller inte hjälpa. Det är ju dock ett av de läkemedel/behandlingar som kan användas utöver fysioterapi och smärtlindring.

Edit: Är brosket i t.ex. knät som kan skadas. Det gäller ju alltså om det är spruta rakt in i knät, och något de kunnat se på de som fått det regelbundet. Ibland får du däremot tabletter och inte injektioner, vanligt bland reumatiker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Jag tycker det är uppenbart att det behövs en kurs i högstadiet eller på gymnasiet obligatoriskt om, "Hur man blir en bättre vårdpatient". Att man skyfflas runt måste delvis bero på att man söker hjälp vid fel ände ("på fel sätt") och/eller förväntar sig att vårdpersonal (läkare, sjuksköterskor, med flera) ska kunna läsa ens sjukdomstillstånd som en öppen bok vilket är helt inkorrekt.

Medicinska hypoteser utifrån den angivna sjukdomsbilden bildas som sedan prövas (aka ta prover, tester, röntgen, med mera). Frågan är om hypotesprövningen sker tillräckligt ofta i Sverige eller om det är för lite tid för att göra det? Och finns ens detta medicinska förhållningssätt i den svenska läkarkåren eller är det något mer av ett amerikanskt läkarkårstuk?

Tyvärr blir det lite, "Allt det här bör man göra enligt teoriböckerna" men i praktiken saknas de nödvändiga resurserna för att kunna göra det som sägs i läroböckerna?

lite anekdoter ifrån en som jobbar inom vården och har en mor som är sjuksköterska.
problemet är inte bara på "ett ställe" tyärr men i alla håll och kanter. lite som en sjunkande båt. det är inte ett stort gapande hål men inte en masa som är överallt.
tyvärr är det delvis så att det finns folk som är akademisk bra som söker sig till läkarlinjen och andra vårdyrken men som rent menskligt kanske inte riktig passa in i det jobbet då dem sakna just när det kommer till mänskor. Dessa försöka oftas gör allt "by the book" istället för att lyssna på det patienten säga.
sen är ett annat problem att genomsnitts Svensson och framförallt dem gamla när dem kommer väl till läkaren av någon anledning gärna spela ner sina symtom och besvär och sen undra sig varför vården inte gör så mycket för dem.
Hellre ska man överdriva lite hur mycket man lider än att säga att det är bara lite ont och lite obekväm. men tyvärr gör många det när dem väl träffa en läkare.
sen är det brist på tid och resurser som kommer till ovanpå detta. läkaren som jobba som ska träffa allt för många människor på begränsat tid och ska nu försöka diagnostisera vad som är fel. Vård är nåt man inte kan stå brevid men en stoppur. det tar tid, och tyvärr ges inte den tiden.
åter igen kan jag bara peka fingeret tillbaka på politiken och samhället i sig som har "sparat" sönder vården och nu undra varvör det inte funka som dem hade tänkt sig.

Visa signatur

GamingRig: Cooler Master NR200P/ASUS ROG STRIX B550-I GAMING/AMD Ryzen 5 5700G/Noctual NH-D12L/Sapphire PULSE RX 7600 8GB GAMING/Corsair SF750 Platinum/Crucial Ballistix Elite 2x8GB 3600MHz/