Inlägg

Inlägg som cheben har skrivit i forumet
Av cheben

Spelar ingen roll hur många gånger jag läser det. "Biljoner" låter som en av de påhittade talen som Joakim von anka använder. Jag vet att det är korrekt, men det bara låter/ser så fel ut

Av cheben
Skrivet av PekkaJukkasson:

Du behöver en DAC och förstärkare till blutooth-hörlurar också.. Vi absorberar ju tyvärr inte ettor och nollor i hörselsnäckan. Så billigare komponentmässigt blir det ju inte, eftersom du också behöver en BT-mottagare. Det kan ju vara något med licensen som de nämner, men en tidigare kommentar från @mpat verkar ju motbevisa detta.

Du slipper i alla fall skärma 1.5m kabel!

Skrivet av Alling:

Orsaken, visade det sig efter senare efterforskningar, är att en del tillverkare av billiga hörlurar och hörlursadaptrar med Lightning-kontakt har valt Bluetooth istället för att inkludera en DAC och annan elektronik som krävs för att använda Lightning som anslutning för analogt ljud.

Hur omvandlas den digitala information som överförs via Bluetooth till den analoga signal som hörlurarnas drivare måste matas med, om inte av en DAC?

Vad menas egentligen, @alundberg?

Skrivet av Thomas:

Ja, en DAC måste väl användas ändå, så jag håller med om att det där nog inte stämmer. Bara att DAC:en får signal från Bluetooth istället för via Lightning-kontakten.

Misstänker starkt att kostnadsbesparingen kommer från att någon gör billiga chip som integrerar bluetooth och DAC i en komponent. Det finns i alla fall att köpa för att göra en mer högpresterande earbud. Se denna teardown av ett par lurar: https://www.ifixit.com/Teardown/Technics+EAH-AZ40P-S+Bluetoot...

Lurarna är byggda runt en IC som är en kombinerad ARM processor, bluetooth mottagare, DSP och DAC. Det finns lite fler komponenter som mikrofoner, accelerometer och batteri IC. Någon gör tydligen en mer basic variant av MCUn i de där lurarna som du kan bygga superbilliga earbuds av, och i stora mängder nu när det är så populärt med billiga earbuds. Är det bara ljud ut och ström via USB klarar du dig nog på MCUn och en linjärregulator som kostar cent. Alternativt ingång regulatorn i MCUn med så då behöver du bara ICn + några kondingar och resistorer.

Av cheben
Skrivet av JoePoe:

Sådärja, nu har jag bärgat PC:n från svärföräldrarnas källare. Hade ingen aning om vad den skulle innehålla men kan nu konstatera följande:

Chassi: Fractal Design Meshify C
Moderkort: ROG Strix B550-F
CPU: AMD Ryzen 7 5800X
RAM: Kingston HyperX Fury DDR4 8GB x 2
GPU: ASUS Geforce DUAL-RTX3070-O8G
Lagring:
1 x SSD WD Black SN750 NVMe 1TB
2 x HDD
WD Red WD40EFRX 4TB
Western Digital WD4005FZBX 4TB

Är detta värt att gå vidare med?

  1. Vad jag kan googla mig till så stöder alltså moderkort+CPU ECC-minne, men nuvarande RAM är inte ECC. Jag tänker i så fall att jag köper till 32GB, kan två av denna duga?

  2. Moderkort har anslutning för 6xSATA, men chassit rymmer bara 2. Hur löser jag detta?

  3. Vad skulle ni göra med nuvarande HDD? Den ena verkar klassas som NAS-disk, men bör jag hålla mig till samma märke genomgående?

Sätt in den i väggen och se hur mycket ström den drar. Skall den stå på 24/7 är det värt att i alla fall ha koll på att förbrukningen är rimlig. 100W = 870kWh per år. Prestandamässigt kommer den i alla fall räcka så att säga. Min "kraftiga" server har en CPU motsvarande en 2500K och ingen GPU

Av cheben

OMG ÄNTLIGEN. Jag har väntat med att uppgradera från min XPS13 sen framework lanserades i Europa. Dags att fundera på konfi

Av cheben
Skrivet av Trihxeem:

Varför mata den med skit?
Känns som att de har gjort det enkelt för sig och tränade den på all info de kunde komma över och skippade granskningen helt.
Allt för att kunna släppa fler "AI-features" för det tror de att marknaden kräver.

För att det behövs enorma mängder text för träning, och ingen är speciellt sugen på att lägga pengarna som skulle behövas för att se till att datan in är OK. Jag vet inte ens om det är realistiskt att göra. Faktagranska hela Reddit? Du skulle behöva 10 000 tals anställda för att göra det, och det behöver vara 10 000-tals som faktiskt kan göra det jobbet. Det är verkligen enorma mängder data som dessa AIs sväljer

Man skulle kunna träna den på peer-reviewed publikationer, men då har du problemen att

  • Språkbruket i publikationer är väldigt onaturligt

  • Publikationer täcker inte allt, bara vetenskap.

  • Peer-reviewed publikationer är inte nödvändigtvis korrekta, men bättre än Reddit

Av cheben
Skrivet av JoePoe:

Tack för svar alla!

@cheben Vilken av dina lösningar föredrar du? När jag läser runt verkar det som att RAIDZ2 visserligen har mer redundans, men att resilvring tar lång tid och är krångligare och att spegling därför ändå är bättre. Svårt att värdera tycker jag. Om spegling är lika bra/bättre så låter det ju enklare att bara köpa säg 2x8TB med spegling och sen två till av valfri storlek i en ny vdev när jag vill expandera?

Vad gäller extern åtkomst låter det alltså som att Wireguard/VPN + Cloudflare/reverse proxy + domän med TLS är det som behövs. Eller är dessa ömsesidigt uteslutande på ngt vis?

Vet inte om jag egentligen har en superstark preferens egentligen. Det har sina för och nackdelar skulle jag säga.

Mirror
Fördelar

  • Enklare att lägga till diskar

  • Bättre prestanda, framför allt skrivprestanda

  • Minsta vettiga poolen är mindre

Nackdelar

  • Jag skulle påstå att risken för dataförlust är större eftersom du vid resilvering har en mirror som är ett diskras från 100% dataförlust

  • Mindre effektivt användande av utrymme

Raid2Z
Fördelar

  • Effektivt ytnyttjande av diskar

  • Bättre redundans, vid återbyggnad av poolen kan du förlora en valfri disk till

Nackdelar

  • JMinst 6 diskar för att det skall "make sense"

  • Omöjlig att bygga ut, går bara att byta diskar mot större för mer utrymme när 6 diskar bytts ut

Skulle jag bygga en ny server/nas hade jag nog kört mirrors, men på grund av att jag har en 100% backup offsite som uppdateras dagligen. Hade jag inte det skulle det nog bli en RAID2Z för att få bättre säkerhet. Utöver det så köper jag nu alltid begagnade diskar (så mirrors prispåslag blir inte lika stort) och har en hotspare som jag kan resilvra till från mobilen om något händer.

Angående wireguard eller reverseProx/domän. Nej de utesluter inte varandra, du kan ha ena, det andra eller båda. Reverse Proxy har du mest nytta av för saker som kan vara exponerad mot internet. Typ Nextcloud, en webbsida eller liknande. Men det är wireguard du behöver om du skall använda smb eller liknande saker som inte skall exponeras mot internet. Du kan använda wireguard för saker som Nextcloud, men enligt mig tappar man så mycket funktionalitet att det knappt är värt. Dela mappar med utomstående är tex fantastiskt att kunna göra, men blir extremt fiddligt om det ligger bakom en VPN. Men det beror på hur du vill använda det

Av cheben

Se efter här om det finns i bra storlek. Vettig kostnad för frakt i alla fall

https://www.electrokit.com/forvaring/

Av cheben
Skrivet av Dinkefing:

Vilka portar är relevanta att stänga tycker du? Både för Windows och Linux?

Brandvägg skall by default stänga mer eller mindre allt, så öppnar du specifikt om det är något du behöver ha portar öppna för. Men generellt sitter man bakom en router där du behöver aktivt "öppna" (vidarbefodra brukar det kallas) om du har behov av det. Annars är det stängt tills din dator ber om att få en öppen tillfälligt (lite dålig koll på terminologin, men typ så det funkar). "Öppen tillfälligt" är tex svar på ett http request om du inte har publik IP på enheten som frågat efter data. Och det har du med största säkerhet inte, du sitter NATad på hemmanätverket

Min server har tex port 80 och 443 öppen för att ta emot http trafik, och en för ssh men i övrigt är det stängt. Mina vanliga klienter har inga forwards över huvud taget

Av cheben
Skrivet av Tommy:

Jag har avgooglat hårt de senaste åren, är nästintill fri, men det går inte att komma hela vägen fram egentligen, mest pga mobilt BankID och bankernas egna appar som endast går att installera via Google Play.

I övrigt så kan man ersätta det mesta t.ex. såhär:

  • Google Search -> Ecosia/DuckDuckGo

  • Google DNS -> Quad9

  • Gmail -> Proton Mail

  • Google Photos -> Immich

  • Youtube (desktop) -> Piped (tredjeparts frontend som är mycket snabbare och inte kräver autentisering)

  • Youtube (android) -> LibreTube (ansluter till Piped)

  • Google Maps -> OpenStreetMap (appen OsmAnd+ på Android)

  • Google Tasks -> Obsidian eller motsvarande, finns många alternativ

  • Google Android -> GrapheneOS

Att avgoogla är inte gjort över en natt, men fan så skönt det är när det är gjort och man slipper få t.ex. notiser i telefonen när dom har skannat dina foton och kompilerat ihop nåt kollage med fula effekter på. Googles tjänster funkar generellt väldigt bra så vissa alternativ är lite opolerade i jämförelse, ibland hittar man kanske inte en destination i OpenStreetMap, men även om man i det läget då halar fram Google Maps så har dom tappat typ 99.9% av all data om dig ändå, så det spelar mindre roll.

Ska nog ta och se vad LTT hittar på, dom kanske har grävt fram nåt alternativ som jag missat.

Min svåraste sak att bli av med kommer nog vara Android. Hur funkar Graphene? Det jag främst tänker på är BankID och Bank appar. Att leva utan bankID skulle vara väldigt, väldigt jobbigt. Vad funkar, vad funkar inte med avgooglad telefon?

Skrivet av Lodisen:

Google som sökmotor är något jag har svårt att gå ifrån. Även fast det blivit enormt mycket sämre senaste åren med alla betalda visningar, SEO-optimering och annat skräp så finner jag Duckduckgo vara betydligt sämre.
Tar det bara ett tag att lära om sig vilka taggar man skall använda vid sökningar, eller vad är grejen för att få relevanta resultat?

Man får vara lite mer nogrann när man ger söktermer. Man får tänka på att DDG faktiskt inte vet mycket om dig, och har svårare att "anta" vad du letar efter.

Jag har använt DDG i flera år, men jag är lite sugen att prova Kagi om det är bättre. Kostar iofs pengar, men inte katastrofalt mycket

Av cheben
Skrivet av Xermalk:

3w fläktar så inte direkt något massivt. Jag hade 3x Sunon MEC0381V3-000U-A99 liggande hemma i lådan.

Enklaste är att prova med ett sådant där mosfetkort som du fått länkat, och sen köra PWM.

Skulle det inte fungera med den fläkten finns det en massiv fullösning du kan göra. En kompis till mig har provat och det funkar. Den består av en stor bulkkonding (sisådär 220uF) och en resistor med hög effektklass. Koppla resistorn i serie mellan mosfeten och fläkten, sen kopplar du kondingen parallellt över fläktens matning. Då kan du PWM styra med. Kondingen kommer jämna ut spänningen, medans resistorn ser till att 12V pulserna inte får för hög ström in i kondingen.

Men det är oeffektivt och ger en ganska stor last på transistorn, framför allt när fläkthastigheten är låg. Dessutom går det inte att nå 12V ut. Det går att fixa genom att lägga till en induktor istället för resistorn och en diod. Du får då en rudimentär DCDC konverter utan spänningsåterkoppling. Det betyder att du behöver mappa upp förhållandet PWM duty cycle och fläkthastighet. Sen finns det såklart andra sätt att lösa det bättre, men det blir mer och mer elektronik

Av cheben
Skrivet av JoePoe:

Tack för svar!

Jag hade iofs bestämt mig för att jag inte har tid att sätta upp något på egen hand, men nu du iallafall fått mig att tänka om. Har nu börjat torrköra Truenas Scale i Virtualbox på en laptop och blev förvånad över hur relativt enkelt det verkar vara att sätta upp basfunktioner (känner mig mindre sugen på Unraid pga prenumeration). Har satt upp SMB share för lite mediafiler som Immich och Emby läser från, dagliga snapshots och backup till moln. Verkar ju funka! Vi hämtar en stationär dator som samlar damm hos svärföräldrarna i helgen så får jag komplettera den med diskar sen om den verkar duga.

Ett par saker där jag känner mig osäker:

1. Hur ska jag tänka med diskar, givet att jag går Truenas-vägen? ZFS verkar inte tillåta att man matar på med fler diskar hur som helst, så behöver planera lite. Folk verkar förorda spegling snarare än raidz, ska jag i så fall satsa på 2 diskar på säg 8TB och sen utöka med två till i en separat pool vid behov? Eller bättre med spegling mellan flera diskar? Hur gör ni andra?

2. Lite vagt, men jag känner mig osäker på hur man gör detta säkert. Har just nu skrotat tanken på att nå NAS externt, men finns det andra fallgropar som ökar risken för krypteringsattacker etc?

1. Jag har det löst på två sätt hemma. Ena NASen har 6 diskar i en RAIDZ2, min andra server kör 3st speglingar med 2 diskar i varje. Den sistnämnda började med 4 diskar och jag la till 2 till senare. Du kan lägga till diskar på "vdev" nivå (en spegling, en RAIDZ, en enskild disk etc). Men viktigt att veta är att hela poolen förloras om en vdev går åt skogen. DVS i min med 6 diskar speglade i par kan jag tappa en disk utan problem. Nästa diskras är OK om det sker i en annan spegling, är det i den som redan är degraderad är hela poolen förlorad. Det går även att expandera varje vdev genom att byta diskar i den och göra en "resilver".

2. Med tanke på att du vill komma åt tjänster som är tänkta för LAN så är det nog VPN som gäller. Det går att sätta upp wireguard som "site-to-site" VPN med lite vilja. Inte provat dock. Skulle du klara dig med bara webDAV (för filaccess) och Plex så skulle plex + Nextcloud fungera. Det går att mappa i smb lagring i Nextcloud och nå filer via webDAV. Prestandan är inte amazing, men mjukvaran är i alla fall designad för att vara exponerad mot internet. Men du kommer behöva en domän så du kan köra TLS med riktiga cert eller så har du en massa krångel att se fram emot. Nextcloud är förövrigt väldigt nice som molntjänst. Har själv använt den och föregångaren sen typ 2016. Du kan aldrig vara helt fri från risk, därför det är viktigt att du har extern backup. Men ZFS och snapshots gör det typ omöjligt för klienterna att permanent förstöra data. För min egen setup har jag replicering mellan två boxar som kör ZFS. Man kan konfigurera systemet så att repliceringen sker genom "pull", dvs att remote datorn loggar in och hämtar datan. Fördelen med det är att det går att göra så att din "main" dator inte har rättigheter att logga in i remote datorn, så även om du får in något som lokalt raderar snapshots sprider de sig inte automatiskt till din remote eftersom den bara kan "lägga till" snapshots, inte radera dem

Av cheben
Skrivet av Xermalk:

Tjena

Vad utöver en ESP8266 behöver jag för att reglera en 12v fläkt som inte har en signalkabel ?
Den styrs direkt av spänningen, så något som kan reglera 0-12v.

Planen är att sätta upp och styra sovrum och hobbyrummets tilluftsfläktar baserat på co2 nivån i rummen, via Airgradient sensorer som jag kopplat till HA.

Hur mycket ström åtgång pratar vi om? Och det skulle inte gå att fixa en fläkt som accepterat signal PWM in? Det kommer vara betydligt enklare att fixa

Av cheben
Skrivet av RPGWiZaRD:

Precis den orsaken varför Valve väldigt ogärna skulle sälja sig åt MS, de vill ju pusha Linux som spelplatform, inte döda den!

170 miljarder börjar nog vara hutlösa pengar, enda sättet jag kan möjligtvis tänka mig se Valve sälja ifall de får inarbetat i kontraktet ett vattentät klausul att ifall Linux utvecklingen/stödet läggs ner kan MS bötfällas för typ 50+ miljarder eller något sånt, här kommer inte enbart en stor summa köppengar räcka till.

Blir säkert svårt för MS hursomhelst ifall det får sån stor monopol, tror inte riktigt EU skulle godkänna det i första taget med tanke på Windows mot Linux nuvarande ställning men man vet ju aldrig.

Nja, tror inte "linux/inte linux" har så stor betydelse för Valve egentligen. Jag har aldrig tolkat deras linuxsatsning som något speciellt "OMG älska linux <3" utan mer en pragmatiskt hanterande av en existentiell risk. Jag vill minnas att det började runt Windows RT, och det med rätta skrämde valve. Att ha plattformen du använder för din produkt (Steam på windows) kontrollerad av en av dina stora konkurrenter är en sits du inte vill vara i, speciellt när de börjar prata om att nedlåsning till sin egen butik som framtiden. Kombon Windows RT+MS Store+Games for windows live (Vad det vad det hette?) borde ha gjort folk hos Valve ordentligt svettiga

Att stödja linux med både klienten + proton är ett sätt att hantera den risken. Om windows skulle fortsatt gå i riktningen "MS store på nedlåst platform" fanns det ett OS som valve själva har kontroll över. Skulle det värsta hända fanns steamOS som lösning, och med deras enorma bibliotek, resurser, mindshare och sålda titlar skulle (och kan fortfarande) få användarna med på ett plattformsbyte. Men sålänge MS låter Valve sälja spel på windows fritt tror jag inte de kommer lägga någon insats på att få folk att aktivt byta plattform. Stödja linux och göra upplevelsen bättre ja, men inte mer än att låta sina kunder använda den platform de vill så enkelt som möjligt

Av cheben
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Vad specifikt är det som "avslöjar" hos en dator att det är av det ena eller andra operativsystemet? Datorn skickar ut User Agent-liknande information vid uppkoppling mot internet eller när den pingas? Jag förstår inte varför sådan User Agent-liknande information skulle lämnas ut för det minsta lilla anrop från någon annan enhet? Eller finns det någon information som indirekt avslöjar att det är en Windows XP-dator helt plötsligt?

Mvh,
WKL.

Bottar kan chansa på vad som kan dölja sig bakom en IP. Jag har en webbserver hemma och de loggarna är fulla med accessförsök till Wordpress logins, Wordpress plugins och andra vanliga mjukvaror där det finns kända exploits. Ingen av de mjukvarorna som bottarna provar körs på min webbserver, men det provas friskt ändå. Det kostar typ 0 att göra ett exploitförsök, speciellt om din bot använder infekterade datorer för att göra det. Finns det sen access till en massa portar kan du göra en ganska bra gissning var som skulle kunna svara på ett försök

Dock förvånande att det är såpass många bottar som gör försök på XP exploits. Kan det verkligen finnas så många kvar?

Av cheben
Skrivet av Dreijer:

UPS var enda alternativet hos en ÅF, som tur var fanns ombudsleverans som tillval.
Tydligen har mitt paket ankommit till ombud, men jag har inte fått någon notis från UPS, inget nummer att uppge eller tex BankID-verifiering.
Noterade det när jag slog på mitt kollinr i deras sökportal. Det står dock bara att den levererats, enda infon är min hemadress. Kan inte se vilket ombud den är hos, bara att en ”David” signerat mottagandet. Haha.

Som tur var, så ser jag från ÅF vilket ombud jag valde. Hoppas det paketet är där och jag kan hämta ut det.
UPS är fenomenalt dåliga.

En annan UPS klassiker är vad det alltid gör när jag beställer grejer från USA. Jag får ett email om att välja utlämningsställe eller hemleverns. 100% av gångerna än så länge går det inte att välja ett utlämningsställe innan de gjort ett leveransförsök. Och varje gång lämnar de paketet framför dörren utan att ringa på eller knacka. Nu är jag iofs OK att de lämnar paketet så, men kul om man bor där det inte funkar... UPS är verkligen totalt hopplösa

Av cheben
Skrivet av Homdax:

Så något man kunde tro vara en naturlig utveckling av marknaden SSD SATA (snabbare - större - billigare) blir inte så i på grund av marknadsmanipulation. För det funkar ju så med HDD SATA.... ? Och då tappar vi "snabbare". Helt. Vansinne.

Eller så vill ingen satsa på det för man tror nvme kapaciteten är snart ikapp, men jag kan inte sätta nvme m2 diskar i mina lagringsburkar. Fan oxå.

Jag skulle säga att det viktiga att ha koll på är att 2.5" formfaktorn inte har någon kostnadsfördel mot en NVME disk i $/GB. Kontrollern kostar typ samma, eventuellt DRAM kostar samma, minneskretsarna kostar samma som för NVME.

Det enda du tjänar på är att du kan pressa in mer än på en NVME kort för att den är större. Men i slutändan köper du en viss mängd minneskretsar, och de kostar samma oavsett om du sätter dem på ett NVME kort, löder dem på ett moderkort eller i ett 2.5" chassi.

Av cheben
Skrivet av mpat:

Precis så, och det är därför de inte är prisvärda - listpriserna är fria fantasier som Lenovo et al aldrig kommer att betala. Den här produkten funkar jättebra för OEMer som vill hålla strömförbrukningen nere för att spara på PSU och kylning, samtidigt som processorn ser modern ut. Tror inte att AMD egentligen vill sälja så många till hemmabyggare.

Det är ju ändå lite underligt att de gör en sån halvmesyr av det. Att sälja till konsumenter är ganska olikt att sälja till OEMer (förpackning, support, RMA, marknadföring etc) vilket gör det mycket billigare/lättare per enhet att sälja till en OEM. Så det är skumt att de tar den extra kostnaden och sen inte vilja sälja några mängder.

Har OEMerna något krav på att de skall finnas "listade" för att det skall gå att se vad processorn i din burk "kostar" om du köpt den själv?

Av cheben
Skrivet av napahlm:

Man kan lägga upp det så? Så vet jag med säkerhet att de sparade pengarna täcker kostnaden. Så det inte hamnar i gränslandet för fakturan, för man vet ju att det med största sannolikhet tillkommer ett par tusen på något man inte tänkt på.
Jag får ju nästan ett helt år på mig att spara ihop till restskatten. Dels kvittas en del av resten med min vanliga återbäring och sen har man ytterligare ett par månader på sig innan restskatten ska betalas? Det är i augusti man betalar väl? Det var många år sen jag fick restskatt.

Hur fungerar bankernas 4% sparränta-konton? Betalas räntan ut på årsbasis eller månadsvis? Ifall jag säljer av allt nu, lägger allt på ett sådant konto, hinner det bli någon intjänad ränta på pengarna om dom ligger där två tre månader?
Tänker att där finns en garanterad vinst på pengarna, men noll risk att dom backar?

Förstår inte riktigt första delen av första stycket.

Men ang sparkonton. Det beror på bank och skall stå i villkoren när du öppnar sparkontot. Jag använder mig nu av SBABs fasträntekonton för mina "skall använda snart men inte idag" pengar. 4.25% för 3 och 6 månaders bindning var det för 1-2 månader sen. Räntan betalas ut när bindningstiden löpt ut, så skall du använda pengarna om strax över ett halvår är det ett schysst alternativ för parkering tills dess. Har man ett SBAB konto tar det 5 min att skapa fasträntekontot. De är till och med snälla nog att skriva exakt hur mycket som kommer betalas ut den dagen. Att skapa ett "vanligt" konto tar väll typ 10 minuter det med tror jag.

Du kan säkert hitta en jämförelsesite för att se om det är en bra deal (akta dig bara för konton UTAN insättningsgaranti. De finns, eller fanns i alla fall för en 8 år sedan!).

Av cheben
Skrivet av napahlm:

Så frågan är, sälja av fonderna nu och hålla på pengarna tills fakturan ska betalas? Eller vänta med försäljningen tills jag har beställt och fått ett installatonsdatum, i hopp om att pengarna ökar lite till? Får ju i och för sig bara betala mer i vinstskatt då?

1. Att betala mer vinstskatt spelar ingen roll. 30% (eller vad det nu är) av 100 spänn extra ger dig 70kr mer än om du inte haft vinsten alls. Du kan aldrig förlora (well, finns säkert något corner case) på att tjäna mer pga att du betalar mer skatt. Det blir alltid mer över än om du inte gjort vinsten alls

2. Det beror på om vad du har för marginaler. Har du stor marginal mellan värdet på aktierna och vad pumpen kostar är det smart att sälja så sent som möjligt. Har du liten marginal är det svårare. Beror på vad du har för riskaptit. Går de ner så kan du stå med en faktura du inte kan betala alls. Jag hade sålt vid beställningen för att veta att jag har pengarna. Skitjobbigt att sitta i situationen att vara betalningskyldig och inte ha pengarna. Du borde för övrigt kunna sälja nu och betala skatten i april nästa år (och kom för allt i värden ihåg att du behöver ha pengarna då!)

Sen så vill jag instämma med andra. Sälj av innehavet för att betala pumpen. Det är precis sådana här saker sparandet är för. Sparkapital är OK att använda bara du gör det med eftertanke. Skall du aldrig använda dem är det praktiskt samma sak som att elda upp dem.

Att ta ett svindyrt blankolån om du har kapitalet är enligt mig en mycket dålig ide. Betala pumpen och använd dina lägre kostnader för att bygga upp bufferten igen. Optimalt hade du ju haft 50 - 100k kvar ifall något annat skiter sig, men är man tvungen att uppdatera så är man. Går det helt åt H-vete får du ta blankovägen då. Se det som att ha kvar sparandet är 100% garanti för dyrt lån. Använd sparandet ger dig en låg (men inte 0%) risk att behöva låna i framtiden

Av cheben
Skrivet av Spawnbadboy:

Hur tänkte de att ljuga om en sak som går enkelt att bevisa?

Misstänker att bakgrunden är att de helt enkelt inte är organiserade för/saknar rutiner för att göra något mer "reglerat". Gör du datorhårdvara är det synbar/kännbar funktion företaget vet hur man utvecklar, och marknadsavdelningen är van vid att, öum, "försköna" sanningen. Marketing kan ha frihet att göra vad de känner för när produkten är klar och de vet var den "acceptabla" gränsen ligger. Det fungerar utmärkt om du gör möss och tangentbord, betydligt sämre om du gör mer reglerade produkter.

Nu verkar det som att det är marknadsföringen som var kass (exempel på en grej som en organisation som utvecklar seriösa grejer skall ha rutiner för att förhindra. Sundströms marknadsavdelning kommer inte påstå saker utan att ha koll på alla certifikat, och tummen upp av valideringstestning för allt annat). Men även om marknadsföringen varit korrekt hade de säkert klantat till det ändå. Saknar du rutiner är det bara så enkelt att göra enorma misstag utan att någon egentligen hade för avsikt att göra något oärligt. Razer har 1500 anställda, stort nog för att behöva rutiner. Har du inte det kommer det skita sig

Notera: Det är inte en ursäkt för Razer. Saknas organisatorisk kompetens får man antingen skaffa det eller ge f-n i att sälja prylarna. Otroligt korkat av dem att de ens försökte