Inlägg

Inlägg som Petterk har skrivit i forumet
Av Petterk

Problemet är mest att du inte kan pressa så mycket prestanda ur formfaktorn.

Sony misslyckades med Playstation Vita.

Utvecklarna har kämpigt nog med Nintendo Switch, vill du ha en bärbar plattform finns ju mobilerna och alla spel som ska göra dig beroende.

Av Petterk
Skrivet av Rouge of Darkness:

vill minnas att det fortfarande finns en hel del befolkade servrar till unreal tournament 2004 eller iaf fanns för ett par år sedan när jag installerade det har det inte installerat just nu så kan inte kolla men äger du det inte så brukar de kosta typ 20:- på gog.

Epic Games har slutat att sälja alla Unreal-spel. Finns därför inte till försäljning på någon plattform.

Äger du det så kan du redigera någon fil så den hittar servrar däremot.

Av Petterk

cmd > nslookup www.kolink.eu

Förmodligen inte DNS-problem utan hostingleverantören som Kolink använder som blockerar en serie av ip-adresser. Då ska det fungera via VPN/proxy eller när du delar internet från mobiltelefonen.

Av Petterk

Har du en dator och behöver mer än 4 x 4/8 TB SSD?

Har du flera datorer och andra prylar platsar NAS bättre in. Vill du inte ha en NAS så är en USB-C-SSD idag bra mycket eller i.a.f. märkbart snabbare än SATA 6 Gbit/s är.

Av Petterk

Uppenbarligen har inte XD4:an detta problem, vad får du om du kopplar datorn med nätverkskabel till XD4:an? Vad är skillnaden på denna inkoppling mot din vanliga?

Har du provat att ställa om till full duplex manuellt på datorn? Tror inte det skulle lösa något du då har en switch i mellan och det är mellan switchen och routern problemet sitter om det inte är mellan datorn och switchen.

Av Petterk
Skrivet av medbor:

Ser inte ut som en ’riktig’ tvåslangslösning

Det ser ut som att kall-intaget kan byta mellan slang och rummet… det är ju varm-intaget man oftast vill ta utifrån för att inte få tryckskillnaden

De används inte samtidigt. Innovationen i den lösningen är att slangen har ett spjäll så den bara tar luft utifrån när temperaturen är låg, exempelvis på natten när det ändå är onödigt att köra kompressorn.

Av Petterk
Skrivet av Gorian:

Så vilken är den bästa portabla AC:n utan krav på permanenta installationer/modifikationer till kåken, har vi kommit fram till? Verkar som att många dras med mycket oljud eller kass effekt. Vilken bör man kika på?

Det är en dussinprodukt.

Tyvärr lite som att fråga efter en tyst dammsugare. De kan låta olika och olika mycket, men någon tyst finns inte. Finns ingen ekonomi i att utveckla och förbättra i marginalerna så alla köper i princip in samma konstruktion från ett fåtal OEM/ODM-tillverkare. En serie kan ersättas och bygga på andra komponenter år till år.

Av Petterk
Skrivet av Swedishchef_90:

Ja och det är en gränsdragning som jag efterfrågade hur dem löste 😊

Men jag tror du förstår att det bara gäller värmepumpens funktion och knappast täcker skador för att er BRF brinner ner

Av Petterk
Skrivet av Freezer64Pro:

Det har nämnts risker med gas som finns i AC. Numer är det oftast R290 (propan) som används och risken att något händer är lika hög eller minimal som att de tändare (butan) ni har hemma läcker eller exploderar. Mängden i en AC är cirka två tändare eller mindre. Den kyl & frys ni har hemma innehåller även den ett liknande ämne R600a (Pentane).
Tidigare med de gaser som innehöll fluor så kunde gasen fosgen bildas vid förbränning.

Största risken är att installationen inte utförs korrekt men med certifierad installationsfirma bör den risken vara minimal.

R600a är isobutan så det är en del av tändargas till tändare, men de har mix av gaser.

En kombinerad kyl/frys har runt 45-60 gram isobutan. En enskild tändare kanske har 5 gram mix av butan, isobutan och propan.

De mekaniska och elektriska komponenterna är givetvis de som har risk att starta något om vi pratar om värmepumpar och portabel ac.

En portabel ac har runt 300 gram propan (R290). Samtidigt får du förvara 2 st 2 kg flaskor av gasol i en lägenhet.

Pentan är inte samma sak som R600a, men det används också fast i andra tillämpningar och kallas då R601.

Läcker en brandfarlig gas med låg GWP ut händer i princip inget alls, den exploderar inte för att den läcker utan det är ju annat som händer vid brand som kan blanda in gasen i kedjan av händelser. I ett normalstort rum behöver du heller inte oroa dig för att kvävas eller förgiftas bara för att det läcker.

En luft/luftvärmepump har runt 1 kg R32.

Om ni är orolig för läckor så är det stora kommersiella anläggningar ni ska vara oroliga för, t.e.x de som använder stora mängder ammoniak.

Av Petterk
Skrivet av Swedishchef_90:

En brand behöver inte sprida sig, ansvaret är föreningen men om utedelen brinner och slutar fungera så säger lagen att föreningen är ansvarig för att ersätta den. Vilket blir skevt eller hur?

Finns gott om föreningar som är tydliga med att de boende är ansvariga för värmepumpen och får teckna tilläggsförsäkringar om de vill att den ska täckas.

Av Petterk
Skrivet av Swedishchef_90:

Försäkringsbolaget vårat sade att chanserna var 0 till ersättning 😕

Ja, men det är ju för att de inte vill betala för att fastighetsägare ska processa mot boende. Den som förlorar får ju stå för kostnader. Även vid vinst är det svårt att driva in kostnader, som sagt försäkringsbolag kommer ju inte stå för det och det gäller även hemförsäkringen.

Inget som hindrar att ni processar själva. Men det är väl egentligen bara aktuellt om ni ska förverka bostadsrätten, vet mycket väl att de som orsakar större skador än för 80 000 kr får bo kvar i många fall. Finns säkert någon förening som gått efter skadestånd efter den boende har flyttat också. Mellan föreningar och bostadsrättsinnehavare blir det en ren civil tvist så det är ju inte som det finns några solklara prejudikat i många fall då det oftast kommer stanna i tingsrätten.

Av Petterk
Skrivet av Swedishchef_90:

Vi hade en person som kapade vattenröret till köket med en såg. Och skapade en vattenläcka.

Vi kunde inte driva ärendet mot dem pga att ledningen är trycksatt och är föreningens ansvar. Kostade oss 80k, det ända han betalade var jour utryckningen

Ja, vill ni inte stämma så blir det så.

Av Petterk
Skrivet av Swedishchef_90:

Fast föreningen ansvarar väl inte för servicen på en lägenhets saker?
Jag tänkte mest för att hemförsäkring inte täcker trycksatta ledningar vilket luftvärmepump har...

Ingen försäkring täcker om du är vållande?

Av Petterk
Skrivet av Swedishchef_90:

Intressant med tanke på att utedelarna är relativt brandfarliga (121 bränder mellan 2018-2021),hittade inget mer nyligen.

Hur bestämde ni gränsdragningen mellan fuktskador vid genomföringar? Läckage av köldmedel samt sanering vid läckage?

Generellt står brfens försäkring för alla sådana kostnader, vilket är ganska orimligt 😊

Sanering?

Många av dessa bränder är t.ex. frånluftsvärmepumpar och bergvärmepumpar där kompressorn sitter inomhus. Det är med andra ord inget som går att komma ifrån då folk behöver värmesystem. Gäller givetvis luft/luft och luft/vatten också och de är i stor del i småhus.

De portabla med R290 är också brandfarliga. Vem har ansvaret om en sådan brinner? Jo i huvudsak föreningen.

Av Petterk
Skrivet av medbor:

Man kan väl kanske bara montera ihop en separerad enhet med slangar så man kan ställa ut utedelen och köra vanligt dörrkit på balkongdörren?

Nej det kommer ingen installatör gå med på, du kan däremot köra sån där portabel husbils-AC som Clas Ohlson med flera säljer där den har en utedel med kondensor och fläkt.

Av Petterk
Skrivet av EyeNEye:

Man blir lite sugen när styrelsen skickar ut

"SUGEN PÅ AC?
Bygglov behövs inte för
t.ex. split aggregat eller
luftvärmepump om måtten
inte överstiger 80 x 60 x 30
cm och monteras mot
innergården där det inte
syns från gatan.

Observera att det vid
håltagning i fasad krävs lov
från styrelsen och
eventuellt även bygglov.
Kontakta Bygglovsenheten
på XX Kommun vid
frågor.
"

Mejlade kommunen och fick massa frågor om storlek på aggregat etc. men intresset dog ut när dom började fråga om ritningar..

Du behöver inte fråga kommunen, du behöver bara ta in en offert från en installatör och skicka in vad arbetet skulle innebära till styrelsen.

Av Petterk
Skrivet av medbor:

Hmm, aldrig tänkt på det, men det kan såklart stämma att det är byggt så.

Vid nybyggen kör de ofta ett ventilationsaggregat (FTX-aggregat) inbyggt i/över spiskåpan. De undviker nog att bygga så en enskild lägenhet kan störa ventilationen för andra.

Mekanisk tilluft med centralt aggregat har du nog bara i kontor/industri/hotell eller de udda husen som har uppvärmningen via varmluft.

Värmesystem är inte byggda för att köra kyla, det går att bygga om men det är inget som någon vill röra då dessa system går med mycket lite underhåll i årtionden. Själv har jag inte ens termostater på radiatorerna.

Av Petterk
Skrivet av medbor:

Jag tror snarare de sätter ett riktigt aggregat centralt för alla lägenheter i det centrala ventilationssystemet i sådana fall

Självdrag, mekanisk frånluft med central frånluftsfläkt och individuella tilluftsdon eller individuell ventilation med värmeåtervinning är nog vanligare än central tilluft.

Av Petterk
Skrivet av Trent023:

Fick en tanke om utedelar nu när vädret blir varmare för varje år.

Tror ni BRF:er kommer börja godkänna att man installerar riktig AC?
Detta då utedelarna ändå håller en någorlunda låg ljudnivå och de flesta bostadsrättsinnehavare ser fördelarna av att ha en behaglig inomhusmiljö, även om det låter lite mer från grannarna när man sitter på balkongen.

Vad tror ni?

Reglerna är samma som innan, få föreningar vill nog ha värmepumpar på fasaden då det kan bli krångligt med att återställa. Om de kan placeras på marken kan det vara enklare, även om det också är ett ingrepp i fasaden.

Finns inget som hindrar en förening från att godkänna, så det kan bara föreningen svara på. Bygglov vill de nog inte ansöka åt dig, så placering kan vara viktigt.

Av Petterk
Skrivet av Cr4zyt0e:

Kanske bäst att passa på att köpa windows 11 då istället typ nu. Kan man köpa det digitalt?

Från Microsoft och auktoriserade återförsäljare, t.ex. https://www.microsoft.com/sv-se/d/windows-11-home/ och https://www.inet.se/produkt/9170551/windows-11-home-digital-l....

Är givetvis inte så lätt att hitta vad som är auktoriserat. Finns givetvis ingen marknads för begagnat på media (USB) heller p.g.a. alla nycklar från diverse källor.