Inlägg

Inlägg som [SmR]BMF har skrivit i forumet
Av [SmR]BMF
Skrivet av 0cool:

Inte omöjligt, MS väljer ju tex att lansera en spelrelaterad teknik för enbart Qualcomm-bestyckade PC's: Automatic Super Resolution

Intrycket man får från MS de senaste dagarna är att de är all-in på Qualcomm, och de har ju troligen redan sett vad Lunar Lake och Strix Point klarar av, vilket inte bådar gott för dessa.

Frågan är hur länge Intel och AMD kan hålla undan på desktops? Ser jag ens antydan om att det kommer ARM-moderkort i närtid kommer jag vara svårmotiverad att köpa x64 igen.

Vore kul med en 100w ARM-cpu under en Noctua NH-D15. Apple verkar inte vilja ge oss något sådant så hoppet står till Qualcomm. Kan ju även hända att nvidia släpper en ARM-cpu snart, kan ju vara en enkel tillväxtbana för dem när de slår i taket på GPU.

Känns som vi står inför det roligaste läget på hårdvarumarknaden sedan windows NT kom i Alpha-version.

Tycker det har viskats om att nVidia ska ge sig in i den handhållna marknaden igen med en uppföljare till Tegra chippen, kan ju bli spännande om det är sant och frågan är då vad det kommer att betyda för ARM baserade spelplattformar, kanske är de sugna på att stjäla konsolmarknaden från AMD eller kanske de vill in på laptopmarknaden, kanske mobilmarknaden eller allt sammans? Har svårt att se att det skulle ha någon eventuell betydelse för DIY marknaden dock då det känns som det är den marknad nVidia mest verkar se som något nödvändigt ont nuförtiden.

Av [SmR]BMF
Skrivet av Role_Model:

Genom senaste versionen av UEFI har jag fått tillgång till några nya funktioner, har glömt det exakta namnet men vad det verkar så kan jag under/överklocka per kärna i UEFI. Än så länge verkar det okej. Har också sett att alla WHEA-logger errors där CPUn skiter på sig sker på just core 1, så den har jag underklockat lite. Ser också att tjänsten WLAN manager alltid startas samma sekund som jag får WHEA logger event 18. Jag vet inte om det är relaterat, men ser på reddit att fler än jag har det problemet...

edit: med ena kärnan underklockad ett tag verkade datorn stabil i runt trekvart, sen frös den igen. Nu vill inte datorn starta trots clearad CMOS och headless reflash av UEFI, så det blev tack och hej för det systemet.

Hej igen

Om du får igång burken så verkar det som att många fått ordning på WHEA 18 relaterade problem genom någon eller flera av följande åtgärder: avinstallera Ryzenmaster, stänga av C-states, höja VDDG och VDDP något, sätta positiv offset på VDDCR CPU med typ 0,1V.

Sedan, åtminstone enligt mina erfarenheter, brukar bästa källan för chipset driverare vara från chipset-tillverkarens hemsida. Ibland laggar moderkortstillverkarna efter med att uppdatera chipsetdrivarna på sin sida alternativt struntar i det helt på lite äldre prdukter.

om du bestämt dig för att gå vidare: må din nästa dator aldrig trilskas!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Kakaoz:

Hej!

Skulle vilja ha hjälp med köpråd av ny dator.

Har en stationär dator med många år på nacken och tänkte att det är dags för en helt ny. Har noll koll på komponenter och dylikt, så därför skulle jag också vilja ha den ihopbyggd från Inet. Budget är ca 13K. Kommer använda den till spel som Hogwarts, Apex och Baldurs Gate 3, om budgeten håller för det. Planerat att köra med en 1080p-skärm.

Tack så mycket på förhand!

Halloj

Titta på den här tråden:

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1716240-fortnite-budge...

Byt sedan till lite billigare chassi, gpu osv. Du kan också skippa cpu kylare då det ingår en kulare i R5 7600 som är ok.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Role_Model:

Jag har lite problem med min ~4 år gamla dator, den hade nämligen startat om sig själv en dag för två veckor sen. Nu startar den om i runda slängar var 5:e minut, alternativt fryser. Inte ens LED:s på tangentbordet som caps lock osv reagerar.

Jag byggde datorn själv. Det är en Ryzen 7 5800X, Asus ROG STRIX B550-F Gaming (WiFi), 4x av dessa minnen köpt i två olika omgångar.

Saker jag provat i ungefärlig ordning,

  • Windows memory diagnostic. Detta kör oftast klart men startar ibland om mitt i. Inga fel rapporteras

  • Provat alla fyra minnesstickor separat

  • Provat minnena i olika slots

  • Inaktiverat DOCP

  • Bytt grafikkort

  • Bytt PSU

  • Ren installation av Windows.

  • Bytt systemdisk från NVMe till SSD och därmed annan port på moderkortet

  • Stresstestat med passmark

  • Idlat

  • Koppla bort reset-switchen

  • Bytt till jordat uttag (finns bara i köket i min lägenhet)

  • Inspekterat moderkortet. Jag ser inga svällande kondensatorer eller liknande.

  • Inaktiverat Precision Boost Overdrive

  • Startat i felsäkert läge med och utan nätverk samt med ”låg upplösning"

  • Uppdaterat UEFI

Inget hjälper. Jag har inte installerat något särskilt program i närtid, men eftersom jag också har provat en ren installation av Windows 11 så lär det inte spela någon roll. Jag har inte heller uppdaterat UEFI före strulet började, det flashades bara i samband med att jag byggde datorn 2020.

Datorn hinner heller aldrig vara igång länge nog så att jag kan titta igenom event logs ordentligt, men jag lyckades till slut se att jag får "WHEA logger event 18”. De trådar jag hittar med liknande fel vill se minidump/memory dump, men jag hinner aldrig komma så långt.

Byter tillbaka till den tidigare systemdisken och får lite olika blåskärmar.

  • DPC WATCHDOG VIOLATION

  • SYSTEM SERVICE EXCEPTION

  • KMODE EXCEPTION NOT HANDLED

Nu ver jag inte vad jag kan göra eller vilka komponenter jag kan lita på längre. Att byta moderkort och/eller processor kan visa sig bli dyrt om felet ligger någon annanstans. Datorn har varit helt stabil sen den köptes fram till för någon vecka sedan. Har någon några idéer?

Hejsan

Hade jag varit du hade jag börjat med att uppdatera bios och sedan testat köra med två ram-stickor och sedan tagit det därifrån.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Ninja Tuna:

Hej, ska sätta ihop en dator som ska användas till bildredigering (RAW-filer) i program som Luminar Neo.

Har satt ihop denna men det kanske är överflödigt eller otillräckligt så ville se om man kan få några goda råd.

https://www.inet.se/datorbygge/b1524772/bildredigeringhttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/datorbygge/bild/b1524772/bildredigering

Tack på förhand!

Hejsan

Jag hade nog köpt till några fläktar, 3 eller 4st 140mm fläktar totalt, monterat 2 eller 3st i fronten och 1st bak samt monterat AiO kylaren i toppen. Sedan hade jag bytt moderkort till ett ASRock B650 PG Lightning (kostar någon hundring mer) vilket har bra VRM och det kan vara bra om du bestämmer dig för att uppgradera cpu någon gång i framtiden. Asus moderkorten i den här prisklassen är inget vidare, bifogar till en recension av B650 instegsmoderkort hos Hardware Unboxed.

https://youtu.be/DTFUa60ozKY?si=oZzduOemgGdpalnP

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Calzone:

Tack för svaren!
Moderkortet är MSI H77MA-G43 M-ATX
Med brickad (min gissning) menar jag att datorn inte alls startar som vanligt. Fläktarna går igång (chassi och processor) och startar och stannar upprepat tills jag stänger av datorn med strömbrytaren. Inget annat händer. Skärmen är död/svart och ingen annan aktivitet syns.
Typen av licens vet jag ej , men det var Win7 tidigare som jag uppgraderade gratis till Win10. (Visste inte att jag kan uppgradera Win10 till Win11 utan kostnad...tack). Ligger Win licens på moderkortet och eller på min MS användare, kanske båda? Kan man hantera den då jag nu inte får igång datorn? Når jag licensen för användning om jag byter till annat moderkort?
Den är köpt på Webhallen om jag minns rätt. För ca 10 år sedan och har fungerat bra för mina behov, den var i topklasss då. Min son körde mycket gaming på den då, men han har flyttat ut nu...

Testa att kör en clear cmos.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av SID 6.7:

Trespasser!

TS skulle ju kunna köra Quake 2 också, förstår du så förstår du

Av [SmR]BMF
Skrivet av Tacorosen:

Tjena
Jag letar efter lite tips på dator komponenter som jag kan ha i lång tid framöver. Jag håller på med foton och fixar i photoshop.
Jag har kollat in i5 14600kf som processor som början men inte kommit så mycket längre. Har också läst att jag behöver grafikkort för att detta ska funka så detta känns nästan som att de kommer bli en speldator istället
Vilka komponenter hade ni kört på?
Tack på förhand!!!

Hejsan!

Länkar till ett Pugetsystems test av hårdvara för Photoshop. Testet gjordes före nVidia 4000 korten släpptes men borde ändå ge en bra fingervisning om vad som är värt att köpa.

https://www.pugetsystems.com/solutions/photo-editing-workstat...

Glhf!!!

Av [SmR]BMF
Skrivet av marcusOCZ:

Jag hade glädjen av att ha bägge i sin tid. Intelivision var liksom poinjärer medans Atari gjorde revolution med sin handkontroll, vars design användes i flera år. Kontrollern till Intelivision gick ju sönder bara man såg på den.
Intelivision
Atari
Vectrex

Vilka tider det var!

<Uppladdad bildlänk>

Skrivet av EntropyQ3:

Vectrex var, och är fortfarande, supercool!
Den hade flera spel som fortfarande håller, kanske hjälpta av den abstrakta vektorgrafiken, och frånvaron av egentlig frame rate. Ren gameplay.

Vectrex ser riktigt fräsig ut, har alltid gillat tidiga vectorbaserade spel. Min flrsta kontakt med ett TV-spel tror jag var med ett Atari med fotopickadoll Så häftigt för en liten grabb... Srax där efter skaffade vi en Philips G7000 , kanske inte världens bästa (minns bara ett gungbrädespel med clowner där man ska ha sönder ballonger och det var superkul för en 7-8 åring kanske hade vi något snakeliknande spel också...

Av [SmR]BMF
Skrivet av Jockss:

I princip det jag testat, dvs, frontfläktarna. Dilemmat ligger nog i att fronten är helt solid och det blir ingen fart. Visst, det går att ta av fronten, men det förstör någonstans hela vitsen med chassit :D. Sidopanelen har jag inte testat plocka bort. Kanske vore något! Men du tror radiatorfläktar istället för de som är standard i fronten vore att föredra?

I övrigt så är även sidorna solida och har inget nät eller annat typ av inflöde vad jag kan se med ögonen.

Visste inte ens att Fractal Pop fanns i en version med solid front. Kanske kan du byta det mot ett Fractal Pop Air?

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av pv2b:

Alla vet att RGB gör datorn snabbare, äntligen har vi ytterligare ett ställe att ha RGB på

Alla vet ju att BRG (Brittish Racing Green) är snabbare än RGB

Av [SmR]BMF
Skrivet av Hakinger:

Jag köpte den vita varianten då jag plötsligt kände att jag ville pimpa datorn då jag hade vita RAM-minnen och AIO (nu gäller bara att hitta vita PSU-kablar som funkar till bequiets PSU) Lättbyggt som sagt med allt utrymme och hål för kabeldragningen, och mitt 34cm långa grafikkort får med råge plats . Hade tidigare Fractal design torrent compact som jämförelsevis var riktigt bökig att bygga i. Medföljande färdiginstallerade 140mm -fläktarna är tysta (via fläktkurva i bios) och flyttar luften bra. Hade tänkt sätta fler fläktar i botten, men märkte att det inte behövdes temperaturmässigt.
Dock kan jag inte med mitt moderkort ha 360mm AIO i toppen, i alla fall inte Arctic freezer III, då strömsladdarna till CPU är i vägen, så jag kör med 280mm som jag fått montera lite längre fram i chassit. Enda fläcken är väl att det inte finns nåt dammfilter i fronten, men teoretiskt sett kan man ju ta den från toppen då den sätter sig fast med magneterna i metall-meshen. Men då datorn står knappa metern upp från golvet tänker jag att det kommer att ta ett tag innan det blir dags för rengöring.

Riktigt prisvärt chassi måste jag säga.

Hmmm... Det var tråkigt att du inte fick plats med en 360 AiO i toppen, funkade bra med en Alphacool AiO i toppen i min sons bygge, nu är det väl inte världens tjockaste radiator men iom att radiatorn monteras offset mot glassida trodde jag inte folk skulle ha problem med 120mm breda radiatorer. Nu när jag läste ditt inlägg igen förstår jag vad du menar, är möjligt det är tight mellan radiator och EPS kabeln men kommer inte ihåg att det var något problem.

Av [SmR]BMF
Skrivet av Mizzy:

Datorn startar inte. När ja sätter i laddaren lyser den vit sen röd och sen off 🤷‍♀️ spelar ingen roll hur mkt ja trixar med laddaren, först när jag tar ut den och sätter i den igen kör den samma grej…

Kan batteriet vara kasst när det aldrig vart fulladdat? Eller använt?

Om det är USB C laddning och datorn har mer än en USB C anslutning så testa annan port/portar, inte alla USB C portar klarar av att ta laddning. Hoppas det löser sig.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av rectorz:

Tack så mycket för att du tog din tid att hjälpa mig, det uppskattas enormt! Är denna dator bättre än den jag länkade?
Varför ska man installera Windows själv?

Mvh

Det är enkelt att installera Windows själv, en nyckel kostar inte mycket och då frigörs ca 1500:- till lite bättre hårdvara. Du kan alltid höra dig för här på forumet om någon är intresserad av att hjälpa dig bygga.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av mgmp:

Hallå gänget!

Tänkte köpa en dator till en 14 åring som spelar främst Fortnite och CSGO samt mindre krävande spel.
Vet att färdigbyggda datorer inte är en storfavorit men vad tror ni om denna? Det är ungefär den budgeten jag har tyvärr. Tar gärna emot tips på andra datorer också

https://www.power.se/datorer-och-surfplattor/datorer/stationa...

Här är två byggen för ungefär samma peng som borde ha bättre spelprestanda. Bygget med Ryzen 5500 cpun kan nog vara långsammare i vissa cpu tunga spel än intel 13400f medens Ryzen 5600 cpun borde vara ungefär samma (lite beroende på titel), ett RX 6600 grafikkort är däremot bra mycket raskare än ett RTX 3050 på i princip allt. Så kan ni lägga lite mer än ditt eget förslag är första Agumapaketet min rekommenation.

https://agumagamingdator.se/gamingdatorer/rx-6600.html?gad_so...

https://www.proshop.se/DUTZO-gaming-dator/DUTZO-Esport-Wildfi...

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av LinusG:

Ska bygga ett nytt fritidshus och är lite sugen på att sätta upp en kamera som dokumenterar processen.
Tanken är väl att kunna göra någon typ av Timelapse sedan?
Det jag söker är alltså tips om en kamera för utomhusbruk som skulle kunna vara aktuell.

Ström och Wifi kommer att finnas tillgängligt, kan även sätta den någorlunda väderskyddad för regn iallafall.

Budget, ja några 1000 lappar kan den få kosta iallafall.

//Linus

Det finns ju Wifi kameror för bra pengar idag, det här kanske kan vara något?

https://www.kjell.com/se/produkter/sakerhet-overvakning/kamer...

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av friskybob:

Du skulle kunna kika på den här för 12k: https://www.komplett.se/product/1307024/gaming/gamingdator/ga...

Processorn är Ryzen 7500F som verkar vara något vassare än 5600, och uppgradering från 16GB till 32GB går på 700-1000kr, men det totala priset är bättre. Däremot saknar SSDn DRAM cache om jag inte minns fel, men det är knappast ett problem på en speldator till ett barn.

Skrivet av SuperDuperKillen:

Detta måste ju vara ett bättre alt än allt som länkats hittils.

Håller med, tänkte precis länka samma bygge Riktigt fin prebuild, enda man kanske skulle fundera på att uppgradera är moderkortet till ett B650 istället, mest för lite själsro vid eventuell cpu uppgradering i framtiden.

Av [SmR]BMF

Drog en snabb sökning på brynsten och fick upp det här kitet på Amazon:

https://www.amazon.se/DaiWeier-professionell-slipstenssats-du...

Kanske kan vara något?

Glhf!!!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Mo0rbid:

Ett rent ut sagt skrämmande förslag. Det hade inneburit en enorm inskränkning av folks rättighet att yttra sig fritt

Hejsan, kan du tänka dig att utveckla varför du anser det skulle innebära en inskränkning i människors rätt till yttrandefrihet? Jag förstår ju tanken med att kunna utnyttja anonymitet som ett skydd när man presenterar en obekväm åsikt men samtidigt är det inte lätt att anonymiteten i sig urholkar seriositeten i argumentationen som då skulle ses som mindre seriös just för att den framförts anonymt? Givetvis beroende av kontext, jag hoppas du förstår vad jag menar. Seriös fråga Funderar mycket på hur man skulle kunna lösa nätmobbning och spridning av falsarium över internet. Människor bildar sig uppfattningar baserade på felaktiga fakta, unga och vuxna utsätts för hot och mobbning av jämnåriga och äldre på diverse sociala medier och forum, journalister, politiker, icke politiskt tillsatta tjänstemän, vårdpersonal, lärare m.fl utsätts för grova hot dagligen pga av saker de gör eller uttrycker i enighet med respektive yrkesbeskrivningar. Jag tycker inte det är acceptabelt.

Av [SmR]BMF
Skrivet av [SmR]BMF:

Don't let me go...

Bara två takers? Jag är besviken