Inlägg

Inlägg som Pamudas har skrivit i forumet
Av Pamudas
Skrivet av Wolfie91:

hejsan!

Har googlat runt men inte hittat något riktigt bra svar på min fråga.

Det är så att jag ska hjälpa en kompis att bygga hans första dator på fredag. tanket slog mig nu att det vore ju bra om jag kunde iaf göra större delen av windows installationene redan nu så vi slipper vänta på den. Är det möjligt att installera windows 11 på en extärn SSD via ett usb enclosure? har clonat mitt windows och andra diskar via det förut men har aldrig testat att installera det på nytt så att säga.

Har en OEM licens men den kan jag väl inte använda på min datorn med helt annan hårdvara för att sen sätta ssd'n i kompisens dator?

Släng på installationen på ett USB-minne bara.
Det tar inte alls lång tid att installera Windows på en ny dator idag

Av Pamudas
Skrivet av hetsig:

Tacksam för svar. Okej så inget konstigt där. Nu gjorde jag en edit med info jag fick från https://privacy.net/analyzer som visar lite märkliga uppgifter. Jag postar det igen här. Är det inget att bry sig om?

40.24% of observed browsers are Chrome, as yours.
of observed browsers are Chrome 124, as yours.
56.47% of observed browsers run Windows, as yours.
20.33% of observed browsers run Windows 10, as yours.
0.35% % of observed browsers have set "sv"as their primary language, as yours.
19.78% % of observed browsers have UTC+02:00 as their timezone, as yours.

Jag använder inte ens Chrome eller har den installerad öht.

Om jag ska vara ärligt så har jag en misstanke att det kan vara en person som kan ha tillgång till min dator samt som har hjälpt mig med nätverket. Dock inga jättestora misstankar.

Anledningen till att jag tror det är infiltrerat är många. Min adminsida för min router låg som 1:a och 2:a på mest besökta hemsidor på min browser och jag har endast varit där 1 gång på en annan dator. Det finns mer jag kan posta allt eftersom jag kommer på det om det skulle hjälpa till. Jag köpte ny dator förut som jag inte har kvar nu och jag har börjat använda en äldre dator igen.

Finns det någon info jag kan ge som kanske är lite mer relevant då? Som kanske säger lite mer än det jag bidragit hittills.

Chrome innebär snarare Chromium i det här fallet. Så typ Edge/Opera/Brave m.fl. Det är inte bara webbläsaren Chrome helt enkelt.

Av Pamudas
Citat:

Ändringarna ska bland annat göra det enklare att komma åt dina vänner för att chatta i applikationen. Till exempel ändrades mobilapplikationen nyligen och visar nu servrar och direktmeddelanden på en gemensam plats.

... som det var innan de bestämde sig för att ändra, något som huvudet äntligen vant sig med. Vet inte hur många gånger jag lyckas trycka på aviseringar istället för att gå till meddelanden nu... suck

Av Pamudas
Skrivet av Chris_Kadaver:

Nya grafikkort från nvidia har som företeelse nästan blivit ett skämt i sig vad gäller överkonstruktion. Undrar hur lång livslängd man kommer kunna förvänta sig av RTX 4090?! Sett till priset hade jag krävt 10 års garanti men köpare får nog vara glada om de håller garantitiden ut. Skulle nvidia fortsätta samma trend så hade de antagligen inte klarat av att producera kort som håller mer än ett år så det är nog rätt givet att de får tänka om. Det är ju inte heller första gången de skapat extrema strömslukare för att senare gå tillbaka till ridbordet och skapa något bättre vad gäller energieffektivitet.
Fast då med konkurrens från AMD vad gällde just prestanda/watt.

Men just 4090 är väl ändå väldigt energieffektivt? Sen att det har en ganska hög strömbudget med tillhörande prestanda gör ju att strömförbrukningen är rätt hög.. men sett till perf/W är det ju ändå väldigt bra.

Från swec egna test;

https://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/27404?key=ddcd53baf7...

Av Pamudas
Skrivet av SCORPION2000:

Ja exagt! Använd Ublock Origin! Jag har aldrig några problem!
Ja o använd Firefox med!

Skrivet av tcntad:

Jag använder FF med Ublock och YT är så extremt segt..
Inget du upplever?

Skrivet av Choy:

Upplever samma sak. Stänga av ublock, starta om och aktivera ublock hjälpte, men segheten kom tillbaka samma dag.

Skrivet av tcntad:

Upplever du det bara segheten på vissa videos eller alla? För mig känns det random

uBlock gör ju YouTube extremt segt att ladda in ibland. När det väl hoppat igång så verkar det fungera hyffsat, för att sedan komma tillbaka helt random. Men som nämnt så fungerar det direkt du stänger av uBlock.. hm

Av Pamudas
Skrivet av tellus82:

CG-nat är vad BB2 diskussionen du länkar till handlar om...

Ja det fanns något spår om det där i, men även om att sätta download limit till något skevt värde

Av Pamudas
Skrivet av tellus82:

Fast CG nat handlar om du har en egen synlig ip utåt internet eller inte, många gånger handlar detta om stadsnätet och inte enbart bb2, har själv inte cg nat via bb2 så jag vet att det inte alltid är cg-nat med dom. Har du själv CG-nat anslutet?
Man ska inte alltid slå ifrån sig att det inte beror på något lokalt även om den reaktionen är förståelig, SSD'n som bnet ligger på, har du steam på samma disk?

Har inte nämnt något om CG-NAT? Sitter förövrigt inte bakom det.

Allt är mot samma disk. Även WoW går mot samma, via samma klient (battle.net).

Av Pamudas
Skrivet av tellus82:

Har själv bredband2 (via ett bra öppet stadsnät) och just bandbreddsstrul så där pekar generellt på strulande cachelagring eller nåt annat som negativt påverkar lokal uppackning av den nedladdade datan, gällande cache alltså platsen där blizzard launchern tillfälligt lagrar det nedladdade, oftast där appen är lokaliserad på disk, det eller exempelvis en QoS som säger ifrån i routern. Det är inte ovanligt att få just det beteendet då. Vore det ISP som orsakar det så borde fler saker hos dig reagera på liknande sätt.

Sker det enbart när du laddat ner en större mängd, typ 50gig? Eller sker det ganska på en gång?

Det tar inte lång tid att hitta fler som har samma bekymmer med Battle.net.
https://www.reddit.com/r/ROGAlly/comments/148s6r5/download_sp...
https://www.reddit.com/r/ROGAlly/comments/14kznc8/battlenet_d...
Fixen där var att ändra download limit till något skyhögt värde, vilket på något vänster triggade igång hög hastighet. Det fungerade ett tag men nu har den "fixen" slutat fungera.

https://www.reddit.com/r/ModernWarfareII/comments/ywiydw/why_...
VPN verkar även fungera, men det har jag inte provat själv.

Men; B.net ligger på en SSD och spelet laddas ner mot en PCIe 4 nVME med ca 2TB ledigt utrymme.
Ingen hårdvara som strular, fungerar till och från. Kör jag ner WoW så går det i full fart hela tiden. Men drar jag ner D4 (likt bilderna ovan, jag avinstallerade faktiskt bara för att "bevisa det") så dyker det efter ett tag.

Steam klarar av att tanka hem 100+GB i 1Gbit utan störning.

Stadsnätet/ISP ser jag inte som ett problem då det följt med från annan ort med helt annan leveratör och anslutningstyp (coax 1200Mbit). Det finns dock en tråd här på SweC om just Battle.net och Bredband2

Av Pamudas
Skrivet av Lellebror:

Tänker slänga ur mig en vild gissning. Har du bredband2 som isp?

Stämmer. Även läst tråden här om det

Skrivet av tellus82:

Alltså det där beteendet tyder mer på något lokalt i burken som spökar skulle jag gissa mig till i vart fall, kör du nån brandvägg med QoS eller nåt antivirus packe eller annat som kan spöka kanske? Vore det enbart ISP strul eller längre ut så skulle det inte reagera så på omstart av bnet update agent, det är inte att det cachelagrar på mekanisk disk som mår dåligt eller nåt annat märkligt kanske?

Nej det är alltså inget fel hos mig

Av Pamudas
Skrivet av tellus82:

Detta har jag inte råkat ut för, sitter visserligen på 1Gbit fiber men battlenet har levererat ungefär samma bandrbedd som övriga, dvs full 1Gbit lina, möjligen något slöare precis på släpp av stora patcher men absolut inte så lågt som bytes/s utan mer 10-50MB (som i megabyte). Här är en screenshot på installation bara för test
<Uppladdad bildlänk>

Har även jag 1Gbit via trådat, men just D4 går knappt att ladda ner Fungerar perfekt att ta hem spel på t.ex. Steam i 1Gbit

Måste starta om Bnet för att det ska återgå i hög hastighet

Men det är långt ifrån 1Gbit.
Startar jag om "Battle.net Update Agent" så hoppar det igång efter ett tag;

Av Pamudas
Skrivet av Lellebror:

Enda gången jag har problem med nätet och d4 är när jag skall tanka ner en patch. Har 250mbit men tankar i 8-10kb/s.
Slår jag igång vpn så tankar jag ner patchen med 25mb/s. Om jag inte har vpn igång så slår det ut hela nätverket och inte ens tv´n fungerar och slår jag igång vpn så återgår allt till det normala. Väl inne i spelet så har jag sällan problem.

Battle.net är extremt kass på att tanka hem skit på sista tiden. Kan knappt ladda ner något utan att fastna på några enstaka bytes per sekund. Riktigt märkligt.

Av Pamudas
Citat:

Det är inte första gången som Googles AI-sökfunktioner gör missar. Tidigare upptäcktes det att Googles andra AI-tjänst Search Generative Experience (SGE) rekommenderar annonser och webbsidor som innehåller skadeprogram.

Så typ som deras vanliga Google Search, där 9/10 länkar (som inte är på första sidan) är någon random XYZ...-länk som rent magiskt har exakt din sökterm i titeln.

Av Pamudas
Skrivet av medbor:

Är det inte strikt ännu bättre att bara skaffa en större skärm? Samma bild visad på en 24” och en 40” så blir det ju mer pixlar/synfält på den stora skärmen…

Använde såklart skärmen jag redan hade, istället för att köpa en ny enbart för ett spel.

Idag har jag dock en 42" oled istället

Av Pamudas
Skrivet av MaxieTheHatter:

Bonus är ju såklart att köra en 4:3 upplösning i wide screen, dvs utdraget!

Ja folk gör det, nej jag förstår inte heller.

Körde 16:9-stretched i Valorant på en 21:9-skärm (ultrawide). Det var faktiskt rätt nice (typ samma som att köra 4:3 stretched på en 16:9)

Får väl skylla på att jag blir äldre så synen blir sämre. Men det blev iallafall mycket lättare att se saker när allt blir tjockare. Sen att det inte var så optimalt med ultrawide i ett sådant spel är väl en sak.. men man tar vad man har

Av Pamudas
Skrivet av johanandersson:

Detta känns inte tekniskt nog för att höra hemma på Sweclockers. Påverkar inte vanliga teknikpersoner utan är en rent politisk åtgärd.

Förvånad över att se det här.

Politik intresserar många = många klick = mer intäkter.

Att det sedan kommer innebära att tråden behöver rensas konstant p.g.a. SweC inte tillåter politisk diskussion gör dock det hela komiskt. Men det är ju inte första gången

Av Pamudas
Skrivet av Zemlan:

Antar att reaktionsförmågan hjälps lite pga saker kommer dyka på någon millisekund snabbare på denna kontra en 480hz skärm tex. Dvs tiden från det dyker upp till vi kan reagera blir lite lite snabbare.

60Hz = 16.6ms mellan varje uppdatering.
120Hz = 8.3ms
144Hz = 6.9ms
480Hz = 2ms
540Hz ~ 1.8ms
1000Hz = 1ms

Det är verkligen 1 millisekund skillnad mellan 480hz och 1000hz. Genomsnittliga reaktionsförmågan är ca 240-250ms. 1ms lär vara helt obetydlig i det sammanhanget hehe

Av Pamudas
Skrivet av BergEr:

Målgruppen för Diablo spelen är ju mer casual så denna loot går nog hem bra hos folket

Jag gillar ändringen, spelade dock bara på release och sen nu.
Vill jag ha djup i min gear så loggar jag in i PoE

Det var en dyr uppdatering för D3 i så fall

Av Pamudas

Förstår inte riktigt varför S4 hyllas av så många bara för att loot eventuellt är lite bättre än innan? (Den är ju istället sjukt mycket förenklad vilket gör att "djupet" i princip blir obefintligt - men "big numbers fun" antar jag..).

Det är ju mer eller mindre endast 925 item power saker som droppar, så det tar ju bort vitsen med att ens ha någon item power - något som D3 också tog bort i och med "Loot 2.0".

Jag vill kunna jaga bra och kraftfull loot - inte bara få de perfekta 3 statsen på alla delar, för då är vi bara tillbaka till D3-nivån av itemization.

Items är just nu;

  • Alltid 925 IP (vilket som sagt tar bort vitsen med item power) - förutom när du lvlar, men det var skumt att få ett 925 vapen direkt jag klev in i WT4.. så för min del blev det väldigt märkligt

  • Kolla efter Greater affix (Ancient/primal i D3)

  • Har i princip alltid %Damage/Max Life/Mainstat (int, will, str, dex)

  • Släng på valfri Temper x2 (crafting utan någon direkt kostnad.. släng bara på vad du vill ha, du kommer antagligen få rätt innan ditt item blir "bricked").

  • Masterworking tills du får slut på guld

Det känns faktiskt som att D4 devs bara tagit den enkla vägen ut och tagit för mycket av itemization från D3. Det "funkar" men är alldeles för simpelt och saknar framförallt ett djup. Det är bättre än D4 launch, men det är låååångt ifrån perfekt.

Endgame behöver jag inte direkt gå in på, tror vi alla är medvetna om att det fattas mycket här men fokus på S4 var just nu items och inte "content" så .. S5 hype?

Av Pamudas
Skrivet av Inx51:

Är ett Fractal Design Define R6.
Och min tidigare AIO vart ett NZXT Kraken 280mm.. misstänker att flödet på dom fläktarna är bättre.. men ja.. tycks saknas skruvhål..

Toppen, då vet jag vad jag kanske ska unna mig om detta inte vill sig 🙂.

Det är inte bara så att det sitter gummi i/för hålen på fläktarna? För att det ska se bättre ut rent visuellt En fläkt har ju inte en "rätt" sida utan det beror helt på vart du vill flytta luften åt för håll... Push eller Pull helt enkelt (trycka in/ut luften, eller dra in/ut luften).

Att sedan anta att fläktarna som sitter på en dyrare kylare fungerar bättre stämmer inte. Fläktar för kylare har i regel högre statiskt tryck (för att orka pressa igenom kylflänsar/radiator) medan fläktar för chassit flyttar mer luft (men orkar inte riktigt pressa igenom något lika bra).

Alltså: Fläkt med högt statiskt tryck = fläkt för kylare/radiator.
Fläkt med lågt statiskt tryck och flyttar mycket luft (hög cfm) = fläkt för chassit.

Av Pamudas
Skrivet av Cr4zyt0e:

Dina inställningar ser bra ut, ska testa och se hur det funkar. Kan inte hitta OBS 27.1.3 och vill inte gå till något downloadOBSatmywebsiteandnovirusIpromies punkt nånting.

https://github.com/obsproject/obs-studio/releases

Scrolla ner en del så hittar du sänker den version du vill ha