Inlägg

Inlägg som durrav har skrivit i forumet
Av durrav

Fick min UCG Ultra igår och gjorde en restore från min gamla UDR via molnet. De gick väldigt smidigt och allt rullar på som det ska. Köpte även en Swiss Army Knife AP och satte på altanen.

Av durrav
Skrivet av xccapman:

Hej! En fråga bor i dag på ett enplanshus ca 130kvm och jag har idag fiber med en router men jag skulle vilja ha täckning över hela huset. MEN jag skulle vilja ha kanske ett 3 pack?
1 för sätta jämte tvn med uttag till ethernet så man kan koppla in både xbox och tvn i
1 får stå där fibern går in ( köket/städskrubben)
1 i garaget med 1 ehternet uttag då jag har spel datorn där.

Det jag har har kollat på är TP-link Deco M4 Mesh-system AC1200

Anledningen är för jag vill självklart vill inte behöva dra ca 30 meter internet kabel till tvn och garaget.

Har ni några tips eller trix?

Spelar du så är mesh inte så bra då man ofta för högre latency. Mitt tips är att dra kabel, hur tråkigt det än är. Har du en vind så blir det enklare. I mitt hus använde jag gamla dosor och rör från TV- och telefonuttag och satte nätverksuttag i alla rum där jag ville och satte UniFi AP i taket (borrade bara hål från vinden och ner).

Av durrav

Har en Cloud Gateway Ultra på väg och ska ersätta den med min UDR. Hur gör man en återställning från backup bäst?

Ska jag vänta med att koppla in alla enheter tills efter backupen är återställd så att de hamnar på rätt VLAN och rätt IP direkt, eller det spelar ingen roll? Något annat att tänka på? Eftersom UDR har inbyggd AP och UCG inte har det så har jag köpt en ny AP, men den tänker jag vänta med att adoptera tills UCG:n är klar.

Av durrav

Cloud Gateway Ultra finns i lager nu. Jag fick tag i en

Av durrav
Skrivet av jorgen69:

Jag har hoppat på Hue tåget och undrar om det är möjligt att använda en extra brygga som repeater då jag vill kunna styra även på övervåningen.

Man kan bara ha en brygga i samma system. Sätter du upp en brygga till så kommer du behöva hoppa mellan de olika systemen.
Bara anslut flera strömanslutna enheter (lampor eller smartplugs) så kommer signalen att skickas vidare, då dessa agerar som repeaters.

Av durrav
Skrivet av Orlaw:

På tal om att flytta saker, jag har länge kört Hue och haft deras hubb. Jag vill idag flytta över saker till min HA med Skyconnect sticka och ZHA. Finns något enkelt sätt eller måste man köra gamla goa 'återställ > koppla in i ZHA'?

Du måste nollställa alla enheter när du byter till en ny coordinator.

Av durrav
Skrivet av relaxer:

Någon mer än jag som har problem med Flex mini switchen från ubiquiti? Jag har 1GBs fram till switchen men bara 100mbs ut från den fast den ska ha 5GBs throughput. Jag har testat med olika kablar (som jag testat med kabeltestare) men det gör ingen skillnad.
Jag har testat både via acesspunkten som sitter i switchen och direkt från datorn till switchen.

Nätverket ser ut såhär (enligt ubiquitis egen mjukvara) : Fiberkonvertern <1GB/s> Security gateway <1GB/s> Flex mini switch <100MB/s> PC

med bredbandskollen uppmäter jag bara 87MB/s

Några tips?

Är det samma på alla portarna?
Har du kollat inställningarna för portarna? Om du går in på switchen i controllern och väljer en port. Där man man manuellt ställa in "Länkhastighet". Finns Auto, 1Gbps, 100 Mbps (FDX & HDX), 10 Mbps (FDX & HDX). Se till att den står på Auto eller testa att välja 1 Gbps istället.

Av durrav

Husqvarna Automower måste nog vara det allra bästa. Jag jobbar alltid mer på sommaren och har dåligt med tid att hinna med gräsmattan själv. Skönt att slippa tänka på det nu.

Annars måste jag säga allt inom kategorin smarta hem. Hade aldrig kunnat gå tillbaka till ett "dumt" hem igen, haha.

Sen älskar jag mina AirPods Pro 2.

Av durrav
Skrivet av Frelyax:

Har suttit å lekt med HA nu några månader och fungerar ypperligt, och faktiskt väldigt problem fritt men alla olika sorters grejer man lagt in.

Men är nu lite sugen på att prova att köra det via Proxmox istället (bara för att testa då jag ändå kör allt på överpresterande mini dator nu så). Men går det enbart köra en säkerhetskopia av HA och sen få in den i igen, följer alla mina automation / integrationer med in igen? eller måste allt göras om igen?

Sen nästa fråga, kör DUCK dns som addon. Men skulle vilja prova att lägga in HACS istället med, funkar DUCK dns fortfarande då eller måste man lägga in något nytt? Samt behöver man göra om alla automation / integrationer om man lägger in HACS i stället.?

Allt gött.

För din första fråga så har jag gjort exakt samma resa. Det är precis så enkelt som att bara återställa sin backup.
1. Gör en full backup och exportera den till valfritt ställe
2. Installera Proxmox
3. Installera HA på en VM
4. Fixa passthrough för eventuella USB-enheter (så de vet vilken VM de tillhör)
5. När du startar HA första gången, klicka på återställl och importera din backup.
6. Vänta (det kan ta lång tid). Klart!

Av durrav

Det mesta är redan sagt. Jag kan inte annat än att hålla med om MYCKET UTTAG. Ethernet i alla sovrum, allrum, vardagsrum samt garage. Ethernet högt upp, eller i tak för accesspunkter och kameror som sedan matas med PoE. Dra fram fler än du tror du behöver, man vet aldrig hur framtiden ser ut.

Bygg ett mindre serverrum där du har ett ordentligt rack med patchpanel till alla ethernetuttag, router, switch, hubbar till smarta grejer osv. Dra in fibern till detta rummet!
Fundera på hur du vill kunna spela upp musik. Du kan sätta högtalare där det passar och sedan dra rör från den platsen in till serverrummet. Här inne kan du sedan sätta förstärkare till de olika högtalarna och bygga olika zoner i huset. Glöm inte högtalare till uteplatsen. Se till att det är bra ventilation i detta rummet.

Ös på med eluttag! Man kan aldrig ha för många och man vill gärna slippa dra förlängningskablar.
Hur vill du styra din belysning? Se till att elektrikern drar fram nolla till alla lampknappar, även om det inte kommer behövas direkt.

Av durrav
Skrivet av aragon:

är det smart lampor dvs zigbee? i så fall finns ju batterilösa fjärrkontroller som ersätter tryckknappen.
att byta vippbrytare till dimmer är inte godkänt, meeeeeen så länge som du gör arbetet fackmannamässigt lär inget hända.
problemet är ju dock att det vanligen saknas nolla, dvs du har bara fas och tändtråd i apparatdosan. då finns två val, hitta en dimmer som kan dimma utan nolla, brukar kräva en kalibrering mot lampan, 2 ta dit elektriker och dra fram en nolla.

sedan finns ett grå område, dvs byta till en återfjädrande vippa med inbyggd dimmer, det är ju en vippa dock inte exakt samma
som sitter. när jag talat med elsäkerhetsverket om reglerna gällande detta har jag fått både ja och nej som svar, beroende på vem man talar med, men igen du ska kunna utföra arbetet fackmannamässigt dvs du ska veta vad du gör. läser jag det du skriver är nog en elektriker det bättre valet.

Finns ett tredje alternativ också: sätta dimmerpucken uppe vid lampan istället, OM det finns obruten fas där.

Av durrav
Skrivet av _Fredrik_:

Den eviga fråga som alltid blir när man nämner Plejd 🥳 har ca 23plejd enheter i huset samt några hue (zigbee) samt lite annat. Lite låst men de fixar jobbet med mer än godkänt. Och med dubbla ingångar är de svårslagna just nu. Om inte nya Wiser kommer med kron dimmer samt leddrivers.

Ja, just 2 ingångar med 1 utgång är det inte många som har. Bara Plejd och Shelly vad jag har sett. Jag använder extraingången till scenarion osv så känner inte att jag vill byta bort den funktionen.

Av durrav
Skrivet av Tommy:

Okej, då är man typ fortfarande rökt om man t.ex. måste nollställa en enhet och appen inte skulle finnas tillgänglig längre. Tack för förtydligandet, jag var inte helt på det klara med hur det låg till.

Ja, det lär man vara om Plejd mot förmodan skulle försvinna.

Av durrav
Skrivet av Tommy:

Jag hängde inte riktigt med, behöver man Plejd-appen för att onboarda enheter, eller går det att göra helt utan den?

Angående robotgräsklippare kan jag tipsa om OpenMower ifall man är lite pysslig av sig: https://openmower.de/
Har tänkt bygga en sån själv inte alltför långt i framtiden, men har inte hunnit börja än.

Ja, man behöver Plejd-appen för att lägga till nya enheter i systemet så att enheterna kan prata med varandra, samt för att göra inställningar för enheten. Enheterna har inget eget webinterface som tex Shelly har. Men när enheten väl är inlagd så kommer den fortsätta att fungera även om Plejd går i konkurs eftersom all kommunikation sker lokalt och alla inställningar sparas lokalt i enheterna och inte i något moln.

Av durrav
Skrivet av Tommy:

Det där resonemanget håller tyvärr bara så länge företaget i fråga fortfarande finns och har sina servrar igång. Om Plejd lägger ner så har man bara brevvikter kvar i huset, medan Shelly kommer att fungera tills hårdvaran potentiellt ger upp.

Men man har i vanlig ordning sina egna avvägningar i hur man går tillväga, jag kör som sagt inte stängda system på grund av ovanstående, totalvägrar enheter som måste ansluta mot cloudtjänster också, vet inte hur det var med Plejd, har för mig att dom gick att confa med bluetooth, men minns kanske inte helt rätt. Jag har ett undantag hemma och det är dammsugaren från Roborock som tyvärr än så länge inte gått att "roota" med Valetudo, om dom kommer på en metod för att göra det så kommer jag fixa det omgående.

Men ja oavsett så hoppas vi på en ny dimmer från Shelly i Gen 3-serien, det skulle bli ett givet köp av en sån

Plejd är ett helt lokalt system som ansluter till både appen och Home Assistant via bluetooth (har inte ens deras gateway). Skulle Plejd mot förmodan läggas ner så kommer allt fungera ändå. Den enda gången det blir problem är om en enhet går sönder, då kan jag inte ersätta den med en ny Plejd, om Plejd inte finns. Appen kommer heller inte att uppdateras och kan inte laddas ner på nya enheter om den försvinner från AppStore/Play Store, men systemet kommer fortfarande fungera internt och mot Home Assistant, så länge den inte skickar ut en firmware som blockerar något. Plejd mår dock bra som företag och jag är inte speciellt orolig att det skulle läggas ner. Isåfall får jag hitta en annan lösning när det händer.

Molntjänster undviker jag också så mycket som möjligt, men som du säger så finns det undantag när man är så illa tvungen. Jag har också en Roborock, plus en värmepump via Tuya (fick inte Localtuya att fungera med den) och en Husqvarna Automower som är beroende av molnet för att kunna anslutas mot HA.

Av durrav
Skrivet av BlockBuilder:

Har du inte funderat över Zigbee dimmers då istället för att låsa in dig? Du verkar ju redan ha Zigbee grejer.

Har kollat, men hittar inga med två knappingångar till enkanalsdimmer. Jag är inte inlåst med Plejd eftersom jag kör det i Home Assistant. jag har inte tappat någon funktion alls från bytet från Shelly till Plejd.

Av durrav
Skrivet av Tommy:

Intressant att du tar upp just Shelly, jag har ett rum som jag vill installera dimmers i, men har undvikit att slå tag i saken just för att Shelly bara har en dimmer från deras Gen 1 produktserie. Jag använder Shelly till allt annat jag har och är supernöjd, men man ska definitivt hålla sig till Gen 2 och uppåt så långt det bara är möjligt, mycket stabilare och robustare produkter, ofta med ESP32 i grunden istället för ESP8266 som är äldre.

Jag kommer dock att vänta och hoppas på att Shelly släpper en Dimmer 2 istället för att gå på Plejd, vägrar stängda ekosystem i mitt hem

Ja, det är synd att de inte kommit med en Gen 2 för dimmern än. Hoppas den blir bättre än föregångaren.
Jag var också emot stängda system innan, men bryr mig inte så mycket längre så änge det går att integrera via tredjepartssystem. Kör man tex Home Assistant så spelar det mindre roll. Har inget intresse av att integrera Hue eller annat in i Plejd-appen ändå

jag väljer hellre ett system som gör uppgiften den ska på bästa vis. Jag tycker Plejd dimmar bättre än Shelly och därför väljer jag Plejd

Jag har 7st Plejd-dimmers nu och de fungerar perfekt. Bättre kvalitet än Shelly och lirar hur bra som helst med HA. Funkar också pefekt med dubbelklick på knapparna för att aktivera andra saker, som att starta dammsugarna och aktiivera larmet när man lämner hemmet.

Av durrav
Skrivet av marteN_larsson:

Har Plejd-system som elektriker installerat och jag utökat vid ett antal tillfällen eftersom jag varit nöjd. Nu senast installerades fläktstyrning till badrumsfläkten. Till min besvikelse går det inte att skapa lite mer avancerade händelser i Plejd-appen (som timerstyrd ökning av fläkthastigheten) och funderar på att utöka med t.ex. Homey Pro. Har en del andra produkter som skulle kunna styras så det känns inte helt uteslutet. Min fråga är om man behöver Plejds Gateway för att kunna styra Plejd om man har en Homey Pro eller om den kan kommunicera med dem ändå? Känns som onödiga 800kr på en Gateway om jag inte måste...

Du behöver gatewayen om du ska använda den officiella integrationen till Homey. Men det finns en inofficiell som ansluter direkt mot bluetoothen.

Av durrav
Skrivet av SkyThread:

Kontaktade supporten för Ubiquiti EU angående en UDR som strular. Den hängde sig så var tvungen att dra ut kabeln för att få igång den igen. Hände först en gång efter några månader som jag haft den, men börjar bli mer vanligt förekommande. Gick till en gång i månaden, till nu har det hänt 3 gånger, och 2 av dem med kort tid emellan. Fick direkt svar från support när jag skickade in en ticket att jag skulle skicka in den för RMA så nu har jag fått det godkänt att jag ska skicka in den till nederländerna.

Någon som har erfarenhet av deras RMA process och hur skickade ni paketet (Postnord, DHL, etc.?)?

Min beter sig likadant. Känt fel med UDR. Jag vill dock inte skicka iväg den och vara utan, men kommer att köpa en Cloud Gateway Ultra istället och sälja UDR:en.

Av durrav
Skrivet av Frejoh466:

Så jag är trött på att öppna och stänga gardinerna varje dag, så jag kollar på att automatisera det. Så jag kollade på Aqara Curtain Driver E1, men den stöder inte gardinstång som är utdragbar. SwitchBot Curtain finns, men den kör bara via BT, om jag inte skaffar en hub som jag inte vill.

Jag skulle kunna byta ut allt mot i/u skena, men den behöver vara 230cm lång.

Någon som vet någon bra lösning?

Jag har satt 2st IKEA skenor för att få den längre, och använder Aqaras E1 driver. Det låter lite när den kör över skarven, men det funkar väldigt bra.