Igår öppnade tyska Alphacool portarna för förbokning av fläktserien Apex Stealth Metal. De introducerades redan under Computex och Alphacool lovar bland annat att fläkten är "tystast på marknaden oavsett varvtal". Från bolagets egna siffror lovas ett resultat som slår konkurrenter som Noctua och Bequiet på fingrarna – något som bekräftas i siffror från Igor's Lab.

Alphacool öppnar förbokning till knäpptysta metallfläktar

Den tyska hårdvarusajten har lagt vantarna på ett testexemplar som tillverkats sent i processen, precis innan massproduktionen inleddes. Redan på testets första sida framgår att fläkten lever upp till förväntningarna – enligt Igor's Lab är den så pass tyst att de tvingades uppgradera testutrustningen för att korrekt mäta resultatet.

Den 120 millimeter stora fläkten ställs mot flera av de stora konkurrenterna, däribland fläktar från Bequiet, Cooler Master och slutligen Noctua. I den sistnämnda går Apex Stealth Metal mot NF-A12x25 och lyckas mycket riktigt slå den brun-beiga fläkten både vad gäller ljudnivå och lufttryck vid samma RPM. Metallfläkten går därtill vinnande ur striden parad med radiatorer i olika storlek, något som är återkommande även vid jämförelser mot andra märken.

cfm.jpg

Apex Stealth Metal mot NF-A12x25.

fläktnoctua.jpg

Apex Stealth Metal mot NF-A12x25.

Receptet bakom prestandan är en kombination av material och konstruktion. Alphacool kallar metoden för "decoupled", vilket i sammanhanget betyder att fläktbladen inte är fästa direkt i ramen med fastgjutna armar. Istället pressas den cirkelformade ramen med fläktbladen, vilka är i plast, fast mellan två dämpande O-ringar.

Tear-Down.jpg

Fläktpaket och metallramar. Bildkälla: Igor's Lab

Fläktpaketet hålls i sin tur ihop av en yttre ram, som är den komponent som faktiskt är i metall. Genom att separera konstruktionen ska ljud få svårare att fortplanta sig genom ramen. Igor's lab pekar även på valet av material som en viktig faktor i varför fläkten håller sig tyst – den tyngre metallramen bidrar med en ljuddämpande effekt jämfört med plast.

I slutsatsen överröser Igor's Lab Alphacools nya fläktar med lovord och menar att det inte bara handlar om en bra produkt, utan faktisk innovation på marknaden. De lyfts inte bara som kanske bäst på marknaden, utan mest prisvärda, med en prislapp på cirka 350 kronor styck.