Tidigare Open AI-chefen Sam Altman är åter vid rodret i bolaget, mindre än en vecka efter styrelsen tvingade honom att lämna VD-posten. Vidare har Microsoft, som äger 49 procent av organisationen, möblerat om i styrelsen för att undvika liknande överraskningar i framtiden.

Jag älskar Open AI, och allt jag har gjort de senaste dagarna har varit för att hålla detta team samman. När jag beslutade mig för att gå med i Microsoft på söndagskvällen var det tydligt att det var det bästa valet för mig och teamet. Med den nya styrelsen och med Satyas stöd ser jag fram emot att återvända till OpenAI och bygga vidare på vårt starka partnerskap med Microsoft. – Sam Altman, VD på Open AI (igen)

Att Altman avskedades till att börja med kom som en chock för hela IT-världen – inklusive Altman själv. Enligt officiellt uttalande från styrelsen tvingades Altman ut till följd av undermålig kommunikation och bristande öppenhet mot styrelsen, vilket sänkte styrelsens förtroende för att Altman kunde ta Open AI framåt. Kort efter beskedet valde flera andra högt uppsatta chefer att lämna Open AI i protest.

Altman hittade kort efter det nytt hem hos Microsoft, som genast anlitade honom för att driva avancerad AI-forskning under bolagets flagg. Detta ledde i sin tur att 501 av Open AI:s 700 anställda skrev ett öppet brev till styrelsen, där de hotade med att hoppa av Open AI och följa Altman till Microsoft. För att stanna krävde de anställda att den forne VD:n tilläts återvända, eller att styrelsens medlemmar byttes ut.

Huruvida ordningen faktiskt är återställd hos AI-jätten eller om det endast är en temporär lösning och ytterligare stökigheter är på ingång återstår att se.

Läs mer om Open AI