Att Nvidias beräkningskretsar för datacenter går som tåget råder det inga tvivel om. Efterfrågan fortsätter att överskrida tillgången med råge, till följd av den globala storsatsningen på AI-tillämpningar. Detta ger inte helt oväntat ytterligare klirr i kassan – något som blir särskilt tydligt när bolaget presenterar sin senaste kvartalsrapport med rekord i såväl omsättning som vinstmarginal.

nvidia_third_quarter_2024.PNG

Nvidias omsättning för kvartalet landade på hela 18,12 miljarder USD, vilket innebär att de slår föregående kvartal med 34 procent högre intäkter. I jämförelse mot samma kvartal år 2022 lyckas bolaget därtill tredubbla omsättningen. Företaget har haft en stadig uppgång gällandes vinster de senaste kvartalen, och även här lyckas Nvidia överträffa sig själva med en bruttovinstmarginal på 74 procent – något som får anses som rekordnivåer i halvledarbranschen.

Omsättning per kategori

Segment

Q2 2024*

Q1 2024*

Q/Q

Y/Y

Datacenter

$14,51 miljarder

$10,32 miljarder

40%

278%

Gaming

$2,85 miljarder

$2,48 miljarder

15%

81%

Professional Visualization

$416 miljoner

$379 miljoner

10%

108%

Automotive & Embedded

$261 miljoner

$253 miljoner

3%

4%

*Nvidias räkenskapsår är förskjutet med elva månader.

När vi bryter ned intäkterna i olika produktgrupper är det inte helt oväntat datacenter-divisionen som ser störst tillväxt, vilken då inkluderar bolagets beräkningskretsar i "Hopper"- och "Ampere"-familjerna. Datacenter stod för 14,51 miljarder USD av omsättningen, vilket är ett uppsving med hela 40 procent från föregående kvartal. För att sätta detta i perspektiv står numera datacenter-divisionen för 80 procent av Nvidias omsättning – något som kan jämföras mot en andel på 42 procent år 2021.

Andra avdelningar som ser tillväxt är Professional Visualization med grafikkort för den professionella marknaden, där omsättningen växer med 10 procent från föregående kvartal till 416 miljoner USD. Kretsar för bilar och andra integrerade lösningar under parollen Automotive & Embedded fortsätter att gå kräftgång och ser en mindre tillväxt på 3 procent över föregående kvartal.

Geforce fortsätter växa men står för numera för en liten del av kakan

För några år sedan stod Nvidias spelinriktade grafikkort i Geforce-familjen för en majoritet av bolagets intäkter, men numera står de endast för cirka 16 procent av helheten. Gaming-divisionen, vilket även inkluderar molntjänsten Geforce Now, ser dock en fortsatt ökad tillväxt med en omsättning på 2,85 miljarder USD – upp 15 procent från föregående kvartal. Detta är dock en bra bit från bolagets rekordkvartal under slutet av 2021, då de sålde för 3,62 miljarder USD.