På mobilmarknaden är Samsung och Apple giganter och dessa följs av Oppo, Xiaomi och Vivo. I en intervju berättar Lenovochefen Matthew Zielinski att företaget inom snar framtid kommer roffa åt sig en stor del av marknaden och siktar på tredjeplatsen om tre år, vilket han är villig att satsa en månadslön på.

Ett starkt uttalande, men tittar vi på mobilmarknaden idag är det inte ett helt orimligt uttalande. Lenovo och dotterbolaget Motorola är betydligt mer etablerade utanför hemlandet Kina och med satsningar inom premiumsegmentet som vikbara Motorola Razr kan företaget plocka marknadsandelar från Oppo, Xiaomi och Vivo för att plocka tredjeplatsen.

Lenovo har en ordentlig uppförsbacke för att nå tredjeplatsen. Medan Samsung och Apple står för 40 procent av marknadsandelarna av all mobilförsäljning globalt under fjärde kvartalet 2023 ligger Lenovo, inklusive Motorola, på 4 procent. Tredjeplats har Xiaomi med 12 procent. Det krävs helt enkelt en ordentlig och stabil tillväxt för företaget att klättra förbi Xiaomi, Oppo och Vivo.

Huruvida detta sker eller ej återstår att se. Mobilmässan Mobile World Congress är runt hörnet och det är möjligt att Lenovo och Motorola har något flaggskeppsrelateras ess i rockärmen som får företagets enheter att skjuta i popularitet.