Inlägg

Inlägg som ipac har skrivit i forumet
Av ipac
Skrivet av EntropyQ3:

Vet inte om det här riktigt är rätt ställe, men grafik-showcase passar bäst när den nya konsolgenerationen lanseras. Typexempel ”Anno 1886”. Idén är att försöka imponera på spelare på förra generationens konsoler så att de byter upp sig. (Det spelar inte nödvändigtvis så jädra stor roll om spelet är bra eller inte, bara kunderna får ett smakprov på vad som komma skall. Eftersom det är en konsol, så vet de att den kommer att förses med spel under närmare ett decennium, så de kan lika gärna gå in tidigt som sent. Prestanda blir inte bättre för att de väntar ett par år, och numera knappast priset heller.)

Fyra år in i konsolgenerationen är det överspelat. Konsumenterna vet vad de får för pengarna, och XBox kommer inte att vinna över en massa spelare i kraft av ett grafiktungt spel. Som sagt, jag fick inte pusselbitarna att passa. Är bara lite extra intresserad av Ninja Theory för att Dean Calver brukade jobba där. Trevlig prick.

Det passar bäst i början ja. Och det var till det spelet användes, som jag sa. Från dag 1.

Sen att det tog 1000 år att sen släppa spelet är väldigt typiskt för denna generation, som knappt har börjat. Men nu har Hellblade 2 iaf bidragit till att den rör på sig iaf.

Men det hade varit bättre om de hade degradraderat spelet ijmf med den initiala visningen menar du? Eller att de stressat fram nått ofärdigt?

Näe sorry, får inte ihop dina pusselbitar alls

Av ipac
Skrivet av EntropyQ3:

Därför att det inte gör sig så himla bra på Series S, och deras Game Pass kunder generellt inte har någon glädje av att man kan ha extra tunga settings. Och de har inte fått en påse pengar från Nvidia heller vad jag vet. Fick bara inte riktigt ihop pusselbitarna.

Jag misstänker att de fått order om att skeppa produkt innan det var riktigt färdigbakat, personer i ledningen lämnade Ninja Theory för ett tag sedan och det brukar finnas skäl till att de går och startar upp nytt, men vad som är orsak och verkan är omöjligt att säga från utsidan.

Det är inte första liret som är blurrigt på Series S...

Grafik säljer. Det är ganska självklart att Microsoft, precis spm Sony och många andra, satsar på grafiskt tunga titlar.

Folk har visst redan glömt att Hellblade 2 visades upp runt tiden då Series X, "the most powerful xbox yet" minsann med 12 Terrafloppar och allt, presenterades. Det är ett grafiskt showcase helt enkelt och har varit så sen dag 1.

Inte färdigbakat? Är väl inte i värre skick än det mesta där ute.

Av ipac
Skrivet av EntropyQ3:

Men detta är ett Microsoft studios spel, och släpps på Game Pass. Så det har naturligtvis spelare där som inte syns på Steam, men då blir det i gengäld ännu märkligare med den extrema grafiktyngden, XBox s/sx är inte plattformar som kan skala upp, så…varför?
Hoppas vi får någon slags förklaring med tiden.

Fattar inte... Frågar du varför Microsoft släpper ett spel med snygg, och tung, grafik?

Det gör sig rätt bra på Series X så varför inte?

Av ipac
Skrivet av ZaInT:

Jag är i princip mållös. Skulle det där vara en dålig trollning eller bara något drygt?

De flesta ställer sig nog samma fråga, fast om dina inlägg.

Av ipac
Skrivet av Dinkefing:

RTX 5090 kommer kosta 24 990 kr.

De kör nog med $1999 den här gången.
26748 kr med dagens kurs.

Med lite tur nöjer de sig med $999 för 5080 dock... Om den är en halv 5090 så borde de inte kräva mer, kan man tycka.

Av ipac
Skrivet av Leiri:

Haha va?

Har du spelat Hellblade? Gå in i spelet och ändra Reflection Qualtiy från Low till High, prestandan håller sig exakt identiskt, kanske 1-2 fps i skillnad som mest. Du går från software Lumen till hardware Lumen och du får ingen prestandaskjuts eller sänkning. Varför? Är inte detta dålig optimering? Varför ens sänka inställningarna då? Alan Wake 2 var dåligt optimerat men man fick åtminstone en rätt trevlig boost på AMD grafikkort om man körde med software lumen istället.

Sänker du Global Illumination så får du som mest en boost på runt 10 fps från Med till High. Ingen alls från Low till Med. Ser man någon skillnad? Nej inte alls.

9 av 10 inställningar har i princip ingen visuell skillnad, om det är någon är det såpass minimalt att endast pixelpeepers ser dem. Man har i princip tagit Very High som bas prestanda och sedan lagt till lite kosmetiska inställningar som gör i princip ingenting.

Dags att folk inser: Spel idag är inte optimerade i grunden utan uppskalningstekniker. Uppskalning är framtiden, inte native. Tyvärr.
Varför ska de ta sig en mass tid och pengar på optimering när de kan släppa något dåligt optimerat, men sålänge det ser fint och skitigt ut så kommer det finnas en del folk, som oftast sitter på 4090 eller motsv, att påstå att det är bra optimerat. Trots att spelet kräver uppskalning för att spela det för alla andra. "Framtiden" som en del kallar det. Precis som Starfield var designat för framtida hårdvara(tm).

Ingen visuell skillnad (ska dock tas med en nypa salt eftersom det kommer från nån som inte ser vad som har hänt sen Battlefront 2...) och ändå bättre fps, låter positivt!

Men nej, du förstår fortfarande inte vad optimering betyder (nej det har inget att göra med vilken hårdvara man sitter på). Och kommer förmodligen aldrig göra det heller, det är inte direkt så att du har uppvisat nått större mått av "flexibilitet" i den här tråden, så vi får nöja oss med det.

Vad folk borde inse är förövrigt det är det visuella slutresultatet som räknas, inte upplösningssiffran på skärmbufferten eller vad grafikinställningarna råkar ha för namn. Och vad vi har är ett spel som rent visuellt är bland det "mest slående" hittils (som sig bör när man bockat för allt UE5 erbjuder), vilket är i linje med den beräkningskraft det efterfrågar (som sig bör när man bockat för allt UE5 erbjuder).

DF berättar mer förövrigt:

Av ipac
Skrivet av Pett-Ture:

Vågar man hoppas på att 5070/5070 ti presterar som ett 4090?

5070Ti, kanske.
5070, nej.

Av ipac
Skrivet av Leiri:

Sweclockers är nog det enda forumet där folk försvarar dåligt optimerade spel. Där 30fps anses vara okej

Der är värre än så. Det finns de som inte riktigt förstår innebörden av ordet optimering.

Eller än värre, de som inte begriper att man kan justera mängden data att processa mha inställningar.

Simulerat exempel:

Citat:

30 till 40 fps i 2560 för i snitt 8000 kr är tungdrivet så in i helvete.

Allt är relativt. Cyberpunk är mycket sämre optimerat, där kan 4070 ägare bara få ut 16 till 24 fps.

Av ipac

Den funkar på barn.... Linsmotorerna (håll in Crown-reglaget) fick jobba järnet dock.

Av ipac

Dubbla chip, ala GB200?
Dvs GB202[5090]=2*GB203[5080]?

Och GDDR7...satan i gatan vilken bandbredd.

Av ipac
Skrivet av Leiri:

Obefintlig

Vet du inget om.

Att nått är tungdrivet innebär inte automatiskt att det är ooptimerat.

Av ipac
Skrivet av erazerswe:

Angående tungdrivet så känns det ju nästan som att spelutvecklarna idag tänker lite "Finns ju DLSS, FSR osv så vi behöver inte optimera det så mycket" Tycker man har sett det med tanke på att så många PC-släpp på senaste har varit i bra dåligt skick vid release.

Der finns de lir som är dåligt optimerade vid release ja. Vi vet ju inte än om så är fallet med detta lir.

Av ipac
Skrivet av Leiri:

Sicket skitspel det verkar vara på PC, troligen optimeringen som fått folk att inte köpa det.

Optimeringen?

Av ipac

4-klick på vänstra knappen öppnar upp kalibreringsinställningar. Kan nog vara enklaste metoden att hantera många olika användare (dvs man löser det med att alltid bara köra en användare).

Eller så gör ni nått bra istället Apple...men det är väl massa trams om att folk blir kränkta om deras ögon/iris data blir lagrat, kan jag tro.

Iofs, det går ändå åt ett jäkla lager med Lightseals... Men ska prova den medföljande på fler personer men för mig är denna Lightseal iprincp en showstopper. Får undersöka detta när de finns för utprovning i svensk butik.

När kommer Apple Vision for more than one person Air Pro? Då kan det nog bli riktigt användbar, för mkt av tekniken är redan nu fantastisk.

Av ipac
Skrivet av Halldin:

LG Unveils 4K Micro-OLED Display For "Next Generation" Headsets That Supports Eliminated Motion Blur

https://www.uploadvr.com/lg-next-generation-micro-oled-displa...

Ohh, sitter perfekt till Metas Apple/Samsung+Google utmanare då...

Av ipac
Skrivet av AquaDental:

Vacker grafik är en sak, dåligt optimerat är en annan sak

Bara för att du har ett 4090 betyder inte det att spelet i sig flyter på bra.

Och krävande grafik är en helt annan sak än dåligt optimerad grafik.

Väldigt, väldigt tjusigt lir men eftersom detta är internet så ska jag hitta nått att klaga på, så: Animeringen är inte lika bra som i TLOU2, ND lyckades bättre med motion/animation matching. Synd, för annars kunde första "boss" fighten nästan misstas för en live-action film!

Och vågorna i början stack en del i ögonen, de lirar inte riktigt med det iövrigt fotografiska. Iaf inte när de ska samspela med karaktärerna.

Sen är det väl omvärlden lite klaustrofobiskt och "död" men man kan vara snäll och säga att de kan få komma undan med att det är ett artistiskt val.

Edit: Man ska påminnas om att liret faktiskt snurrar på Series S, nästan en bedrift i sig.

Av ipac

Den borde ju rimligen snurra lätt, det är ju i grunden ett PS4-spel.

(Nu vet jag inte vad PC versionen adderar över PS5 Directors Cut, som var väldigt lik PS4 diton, men Sony brukar inte göra PC versionerna särskilt mkt mer avancerade)

Av ipac

Många tycks ha en märklig svart-vit syn på ämnet.

Själv blandar jag friskt kontorsjobb med hemjobb, ofta med inslag av båda under en och samma dag. Båda har helt klart sina fördelar.

Skulle se det som en enorm nackdel att ensidigt antingen enbart jobba med "hemarbetare" eller att enbart jobba på kontoret.

Av ipac
Skrivet av shelter:

Alltså... 1.4 miljoner? Vad har dom stoppat i den? Rent guld, kokain?

Det är MicroLED. Själva tillverkningsprincipen gör att det blir jämförbart med guld och kokain.

Av ipac

En första iakttagelse är hur pass dålig passform det blir om man inte har "måttbeställt" Lightseal. Trodde de skulle skeppa den mer med nått som är som Quest 3 som är mera "one size fits most...ok" men här var det mera "one size fits almost none".

Vet inte om det var därför hela Lightseal+magneter konstruktionen känns "ranglig".

Får testa mer längre fram (och har bara kört med Solo Knit Band) men just obekvämligheten/missmatchen - individkänsligheten rent av - är, iaf så här initialt, ett större problem än väntat. Hmm, obra.

Och ja, liten FOV är ett problem. Överlag känns det som om Quest 3 lyckats snäppet bättre med "det optiska". Vem kunde tro det...?

Vikten...hade kunnat vara hälften, tack

Och som jag är inne på ovan, oförågan att i operativet hantera användare är totalt hål i huvudet från Apples sida. Får kolla om Family sharing gör det hela smidigare. Men som minst borde det inte behövas att huvudanvändaren delar headsetet utan det borde själv känna av att en ny användare tittar i det. Och att kalibrering bara skulle behöva göras 1 gång per användare, dvs informationen borde sparas. Nuvarande icke lösning är en show-stopper för mitt "professionella" use-case(s).

Det är $3500, ni kan inte göra en produkt som är designad för 1 användare Apple!

Det är sååå lätt att gnälla...

Men sååå skönt med ett användargränssnitt som är välintegrerat i operativet sen dag 1. Och det funkar så bra. Händer+ögon is the shit (är totalt ointresserad av lösningar som kräver kontroller). Inget jäkla viftande i luften, det hade gått fetbort.

Tangentbordet är oxå positivt. Givetvis ersätter det inte ett riktigt tangentbord men jag tycker det funkar så bra som man rimligen kan begära.

Och displayerna i sig och skärpan i grafiken är ÄNTLIGEN där man vill ha det. Och detta från ett stand-alone headset (vilket oxå är ett ska-krav).

Externt batteri stör mig inte nämnvärt. Är ändå inte intresserad av gympa-pass.

Ska förstås utvärderas vidare men redan nu kan man väl säga att det är, än så länge, den enda AR lösningen (har inget direkt intresse för VR-applikationer, inkl spel) som känns relevant - även om vi inte är "där" än. Men det kan vara en start? Vi får se.