Sedan Youtube nyligen införde en ny teknik för att hindra de som använder reklamblockerare att titta på videor utan ett Premium-abonnemang har aktiviteten varit stor bland de som inte gillar Googles tilltag. Flera utvecklare av reklamblockerare har börjat utveckla sätt att kringgå reklamblockeringsblockeraren – Ublock Origin fungerar till exempel redan tillfredsställande – och nu kommer även en mer påhittig metod, skriver Techspot.

En utvecklare och ”skadeprogramsentusiast” som kallar sig Enderman på X, tidigare Twitter, har upptäckt ett extremt enkelt sätt att slippa både reklam och Youtubes påminnelser om att inte använda reklamblockerare: Byt till Windows Phone.

Naturligtvis handlar det inte om att skaffa en gammal avdankad Windows-mobil. Nej, det handlar om att helt enkelt byta den användaragent, eller user-agent, som webbläsaren skickar till besökta sajter. Användaragenten är en del av HTTP-protokollet och handlar om att en webbläsare ska kunna tala om för webbservrar vilket program de är, vilket servern kan använda för att till exempel visa en mobilanpassad version av sajten eller använda särskild kod för att kringgå en viss webbläsarens konstiga bruk av någon HTML-tagg.

De flesta webbläsare har en utvecklarmeny där användaren kan byta användaragent, och genom att då välja Windows Phone går det i nuläget alltså att få Youtube att strunta i reklam. Det finns även webbläsartillägg som kan ändra användaragenten permanent och per sajt.
Med en av dessa går det att ställa in webbläsaren att ansluta som Windows Phone enbart till Youtube medan den ansluter som vanligt till alla andra sajter. Värt att notera är också att Youtube visas som på en mobil med tre flikar i underkant och layout anpassad för små skärmar när servern tror att det är Windows Phone som är på besök.

Youtube kan så klart ändra sajtens beteende om den här upptäckten får spridning, och katt-och-råtta-leken lär fortsätta.