Nästa stora trend i PC-industrin är AI-PC:n, säger Intels vd Pat Gelsinger. AMD:s vd Lisa Su säger att hennes företag förväntar sig viss tillväxt 2024 ”när vi tänker på vad som kan kallas AI-PC:n och Windows uppdateringscykler”, rapporterar Reuters.

Vad är då en AI-PC? Det handlar om persondatorer med processorer eller systemkretsar som kan köra stora maskininlärningsmodeller direkt på datorn utan att behöva ansluta till servrar i molnet. Alltså samma utveckling som i flera år har skett på mobilsidan där Apple började accelerera maskininlärning för bildbehandling och annat, och har följts och på flera punkter passerats av Android-tillverkare som också storsatsar på maskininlärning.

För AI-PC handlar det om att kunna köra Large Language Model-algoritmer (LLM) som GPT och andra kraftfulla AI-program. Enligt Reuters räknar analytiker med att AI-kapabla persondatorer kommer utvecklas nästa år för att sedan börja växa under 2025 och stå för runt 60 procent av försäljningen till 2027.

Några är dock inte lika optimistiska. Dave Egan på Columbia Threadneedle, som investerar i både AMD och Intel, säger till nyhetsbyrån att det än så länge inte är säkert att det finns någon killer app – ett unikt säljargument som på egen hand kan locka kunder och driva en uppgraderingscykel.