LG OLED 42C2:s produktegenskaper

Modellen är i mörk plast med enkla och fasta stativfötter helt utan möjlighet till ändra höjd eller vinkel. VESA-fäste finns förstås vilket är norm på så gott som alla TV-apparater. Exakt beteckning enligt etiketten på kartongen är OLED42C24LA där C24 betecknar denna mörkgrå baksida medan C26 (42C26LB)är med en ljusgrå baksida och ljusa stativfötter.

Kortfattat: LG 42C2 produktegenskaper

  • Blank och effektivt reflexfilter för högsta kontrast

  • Exemplaret kör en äldre paneltyp. Framtida 42C2-exemplar kan ha Evo-panelen

  • Viss färgskiftning i vinkel som kan märkas på skrivbord

  • Enkla stativfötter utan justering

  • VESA-fäste (självklart på en TV)

  • Högtalare med bra ljud – enastående jämfört med bildskärmar

  • Fler möjligheter till ljudanslutning

  • 4 st. 48 Gbps HDMI för 4K/120 Hz

42C2_produkt_rakt_fram_evo.jpg

Bilden ljuger något då de de första 42C2-modellerna tillverkas med den äldre WBC-panelen och inte den WBE-panel som LG Electronics kallar för OLED Evo. Detta kan ändras mot hösten och kan innebära andra egenskaper runt exempelvis ljusstyrka och även uniformitet.

Testexemplaret av LG 42C2 är ett tidigt exemplar och kommer med den äldre typ av panel som LG Display (paneltillverkaren) brukar kalla WBC. Tillverkningen flyttas mer och mer över till WBE-panelerna vilka LG Electronics (TV-tillverkaren) kallar för Evo-paneler. Detta erbjuder högre ljusstyrka men också en del kända problem med rödskiftande ojämnheter på 2021-modellerna. Så den 42C2 du köper senare under året och 2023 kan ha en annan panel.

Antireflexfilter optimalt för hög kontrast

Blankt reflexfilter passar bäst för hög kontrast och intrycket av svärta. Detta till priset av att de starka reflexer som väl kommer riskerar bli till speglingar. Du måste vinkla 42C2 mot en ljuskälla eller ha väldigt ljust rum för att det ska tränga sig på. Förhoppningsvis har du tillräcklig bestämmanderätt för att placera 42C2 på ett sätt där fungerar som allra bäst.

42C2_reflexfilter.jpg

Reflexfiltret är effektivt med att dämpa rummet som helhet. Blankt filter fungerar bäst för att behålla den totala OLED-svärtan men får en speglande effekt när du har ljuskällor som slår direkt i panelen. Tricket är alltså att möblera rätt och det gäller för alla reflexfilter. Ett matt filter hade inte speglat ansiktet utan istället fångat upp ljuset och förlorat svärtan.

För att se mitt eget ansikte speglas mot en svart bakgrund måste jag belysa ansiktet direkt. Dagtid med lampor, en ljusnivå för ett hemmakontor och inga fönster eller lampor bakom mig och jag inte ens se mitt eget ansikte speglas i panelen.

Viss ändring i vinkel även med OLED

Exemplaret har inga problem med ojämnheter och avvikelser utan det är 42 helt uniforma tum. I vinkel blir panelen något turkos vilket också är typiskt för de äldre paneltyperna där Evo-panelerna snarare skiftar mot magenta och rött i vinkel. Dessa ändringar i vinkel kan märkas på de avstånd som ett skrivbord innebär och då typiskt mot hörn och underkant.

Storleken på en 42-tums OLED-panel betyder att pixelstrukturen är något krympt. Varje subpixel kan därför inte lysa lika starkt som hos större paneler. Därför är inte ljusstyrkan hos 42C2 lika hög som väntat från större OLED-modeller. Denna skillnad yttrar sig mer som en snabbare avrullning i hur högt den orkar lysa under en längre tidsperiod. Panelen kan fortfarande lysa på ordentligt och hålla nivåerna runt 200 nits utan att tvingas dimma ned när du kör tomma Excel-ark över hela ytan. Mer om detta i ett senare avsnitt.

42C2_C24-varianten.jpg

C24LA kallas varianten med en mörkgrå uformning på baksida och stativfötter.

42C2_C26-varianten.jpg

C26LB kallas varianten med en ljusgrå uformning på baksida och stativfötter.

Mycket fippel innan du är igång

Första gången du startar upp LG 42C2 måste du gå igenom en installationsprocedur med avtal och en lång rad andra moment, inklusive att hoppa över kanalsökning för linjär-TV och liknande. Det kommer garanterat finnas någon mjukvaruuppdatering att hämta och det är generellt värt att hålla reda på uppdateringarna, till exempel genom att följa diskussionstrådarna på forumet runt 2022-modellerna.

Ifall du tänkt använda 42C2 för gammeldags TV och ansluta till antennuttag i väggen i någon form är det starkt rekommenderat att du använder en jordavskiljare till antennkabeln. När du kopplar en PC med eget nätagg och ansluter till en centralantenn kan det bli potentialskillnader som riskerar ha sönder känsliga HDMI-anslutningar i såväl TV som grafikkort.