Montering och sammanfattning

Med byggprocessen avklarad blir det snabbt tydligt att APNX C1 är ett välbyggt chassi utan några nämnvärda skavanker. Modellen bjuder på en genomgående hög kvalitetskänsla, där passformen hålls på en utmärkt nivå. Vi stötte inte på några som helst problem när de olika komponenterna skulle ta plats på insidan, och i slutändan passade allt som handen i handsken utan några trilskande skruvgängor eller avvikande gap mellan delarna.

apnx_c1-26.jpg

Det finns gott om utrymme för komponenter inuti APNX C1.

apnx_c1-27.jpg

Bolagets egna processorkylare AP1-V passar estetiken väldigt bra.

Huvudkammaren erbjuder riktigt gott om manöverutrymme när moderkortet ska ta plats, där den tilltagna luftspalten i toppen gör det ytterst smärtfritt att koppla in exempelvis 8-pinskontakterna utan att få kramp i handen. Chassit får också ett plus i kanten för de många genomdragningshålen som finns att tillgå för kabeldragning, vilket gör det till en barnlek att få till ett stiligt och städat bygge.

apnx_c1-28.jpg

Grafikkortshållaren gör ett bra jobb med att hålla upp tunga grafikkort.

Med den ständigt växande storleken på grafikkort är det givetvis trevligt att chassit sväljer modeller med längder upp till 395 mm, samtidigt som trion av fläktar i fronten skapar ett stadigt flöde över detta. Det medföljande grafikkortsstödet är inte riktigt lika gediget som det vi såg inuti exempelvis Phanteks NV5, men erbjuder ändå ett fullt godkänt stöd till tunga grafikkort.

apnx_c1-29.jpg

Det finns väldigt mycket utrymme för kablar på baksidan.

apnx_c1-30.jpg

Det är dock lite snålt med öglor att fästa kardborrbanden i.

Som tidigare nämnts erbjuder APNX C1 väldigt gott om utrymme för kabeldragning, och det ryms verkligen enorma mängder kablar på baksidan av moderkortsplåten. Bolaget skickar med kardborrband för att surra fast kablarna, vilket är trevligt, men det känns samtidigt som man gärna hade velat ha ytterligare metallöglor för att fixera sekundära kablar mot chassits bakre del.

apnx_c1-31.jpg

Den medföljande PWM/ljushubben är ett trevligt inslag i chassit.

Beslutet att inkludera en PWM/RGB-hubb i chassit är väldigt välkommet, då det blir mycket smidigare att dels kontrollera hastigheten på fläktarna via moderkortet samtidigt som det finns en större flexibilitet när det kommer till ljusstyrningen – något som här fungerar även om man saknar en dedikerad ARGB-kontakt på moderkortet.

apnx_c1-33.jpg
apnx_c1-34.jpg
apnx_c1-35.jpg
apnx_c1-36.jpg
apnx_c1-37.jpg

Ljuskontrollern erbjuder en hel hög olika effekter och färgkombinationer, men vi hade dock önskat lite mer finkornighet i styrningen. En förebild här är återigen Phanteks, vilka generellt använder separata knappar för kulörer och effekter. Sen kan givetvis den som vill ha mer finkornig kontroll över belysningen koppla in kontrollern till moderkortet och styra alla fläktarna via mjukvara.

Sammanfattningsvis är dock APNX C1 en väldigt trevlig entré på chassimarknaden för varumärket. Modellen gör väldigt mycket rätt, med generellt hög byggkvalitet och goda möjligheter för expansion samt ventilation. Bland de mindre missar vi stötte på syns något svårtillgängliga dammfilter, en bristande mängd metallöglor för kabelbindning samt en ljuskontroller som gärna hade fått vara lite mer finkorning gällandes inställningar. Inget som direkt stjälper chassit med andra ord.

Prislappen på 1 499 kronor tycker vi känns skälig sett till vad som erbjuds i kvalitet- och designväg, och då får man dessutom fyra stycken vettiga ARGB-fläktar på köpet. Som ett instick hade det varit kul om APNX kunde tänka sig att erbjuda chassit i något slags barebone-utförande utan fläktar vid en lägre prispunkt, då själva stommen verkligen är utmärkt och säkerligen skulle passa många som kanske inte nödvändigtvis är intresserade av RGB-biten.

Fördelar

APNX C1 är ett utmärkt chassi med hög kvalitetskänsla och goda ventilationsmöjligheter

  • Utmärkt passform och kvalitetskänsla

  • Väldigt lättarbetat

  • Gott om utrymme för kabeldragning

  • Mycket bra expansionsmöjligheter

  • Goda möjligheter för ventilation

  • Fyra medföljande ARGB-fläktar

  • Integrerad PWM/ljushubb...

Nackdelar

  • ...som dock gärna hade fått vara lite mer finkornig i kontrollerna

  • Svåråtkomliga dammfilter

  • Väldigt få metallöglor för kabelbindning

Pris vid publicering: 1 499 kronor
Kort efter att den här recensionen publicerades sänktes riktpriset för APNX C1 till 1 199 kronor.