APNX C1

apnx_c1-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

230 × 502 × 464 mm

Vikt

-

Material

Stål, plast, härdat glas

3,5”-platser

3 st. (delar vaggor med 2,5")

2,5”-platser

3 st. (delar vaggor med 3,5")

Fläktplatser

5 st. 120/140 mm, 6 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 140 mm APNX F1-140, 1 st. APNX FP-120

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 1 st. USB 3.1 Gen 2 Type-C, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

1 499 kronor 1 199 kronor*

*Kort efter att den här recensionen publicerades sänktes riktpriset för APNX C1 till 1 199 kronor.

APNX C1 är varumärkets första chassi, där fokus ligger på ett rent och avskalat yttre kombinerat med ett funktionellt och välventilerat inre. Med yttermåtten 230 × 502 × 464 mm rör det sig i ett ganska sedvanligt territorium storleksmässigt för ett miditower-chassi inklämt mellan det mindre Corsair 4000D och det större Fractal Design Meshify 2. Chassit kommer i färgerna svart och vitt samt den färgskiftande kulören Chroma Flair, där den sistnämnda lägger på 350 kronor på baspriset.

apnx_c1-2.jpg

Chassit har en avskalad och perforerad front.

apnx_c1-3.jpg

Frontpanelen är välvd och löper en bra bit in på chassits högra sida.

Chassits utsida består till största delen av stålplåt med mindre inslag av plast på bottenplattan. Fronten är generöst perforerad för att möjliggöra högt luftflöde och panelen har därtill ett välvt utförande, vilket låter den löpa en bra bit in på modellens högra sida. Poängen med det sistnämnda är att skapa en perforerad yta som kan nyttjas av de ytterligare fläktplatserna som sitter på den främre delen av högersidan – men mer om dem senare.

apnx_c1-5.jpg

I anslutningsväg bjuder chassit på dubbla USB 3.0, en USB Type-C samt kombojack för ljud.

På den främre delen av chassits topp återfinns lättåtkomliga anslutningar i form av dubbla USB 3.0-portar, en USB Type-C-port samt ett 3,5 mm kombojack för ljud. Dessa ackompanjeras av en strömknapp med kombinerad strömindikator samt knapp som styr den integrerade ljuskontrollern.

apnx_c1-4.jpg

Chassits baksida har en förmonterad 120 mm-fläkt.

apnx_c1-25.jpg

Botten täcks av ett löstagbart dammfilter.

En närmare titt på chassits baksida avslöjar en förmonterad 120 mm-fläkt, vilken är justerbar i höjdled. Längre ned syns totalt sju expansionsplatser för instickskort och i botten återfinns monteringsplatsen för nätaggregatet. Insuget till det sistnämnda täcks av ett löstagbart dammfilter.

apnx_c1-6.jpg

Toppen är perforerad och hålls på plats med snabbfästen.

apnx_c1-7.jpg

Under finns det plats för upp till tre 120 mm-fläktar.

Chassits topp är även den perforerad och hålls på plats med smidiga snabbfästen, vilket gör den lätt att avlägsna. Under ser vi monteringsplatser för antingen tre 120 mm-fläktar alternativt två 140 mm-fläktar samtidigt som det finns möjlighet att montera radiatorer upp till storleksklassen 360 mm.

apnx_c1-8.jpg

Bakom den välvda frontpanelen sitter ett löstagbart dammfilter.

apnx_c1-9.jpg

Bakom dammfiltret sitter det tre förmonterade 140 mm-fläktar.

Med toppen avtagen går det nu att lyfta av den välvda frontpanelen för att avslöja ett dammfilter i framkant. Bakom detta hittar vi tre förmonterade 140 mm-fläktar med ARGB-belysning.

apnx_c1-10.jpg

Den vänstra sidan pryds av härdat glas i tonat utförande.

apnx_c1-11.jpg

Glaspanelen hålls på plats med snabbfästen och är lätt att lossa.

Likt i princip alla andra chassin på dagens marknad är APNX C1 bestyckad med en sidopanel av härdat glas. Glaspanelen levereras i ett tonat utförande och sitter monterad på en stålram med snabbfästen, vilket gör det väldigt smidigt att plocka bort den för åtkomst till insidan.

apnx_c1-12.jpg

Öppen och rymlig insida.

apnx_c1-13.jpg

Stöd för ATX-moderkort och grafikkort med längder upp till 395 mm.

apnx_c1-14.jpg

Chassit har ett integrerat grafikkortsstöd.

Väl på insidan möts vi av en layout som känns igen från många andra moderna chassin, där en helt öppen huvudkammare kombineras med en separat kammare i botten för nätaggregatet. Här finns det plats för moderkort upp till formfaktorn ATX, där själva monteringspunkten är omgiven av en generös mängd genomdragningshål för kablar – något som bör borga för ett städat bygge.

Insidan har gott om utrymme för tilltagna komponenter, däribland grafikkort med längder upp till 395 mm. För den som använder ett grafikkort av det fläskiga slaget erbjuder därtill chassit ett integrerat grafikkortsstöd, vilket kan justeras för att passa flertalet olika modeller och storlekar. Ovanpå det ryms stora luftbaserade processorkylare med höjder upp till 166 mm.

apnx_c1-15.jpg

Den främre täckplåten vid fläktarna går att plocka bort.

apnx_c1-16.jpg

Bakom plåten finns ytterligare monteringsplatser för fläktar.

apnx_c1-17.jpg

Här kan tre 120 mm-fläktar ta plats alternativt en 360 mm-radiator.

Som vi nämnt tidigare finns det ytterligare fläktplatser i chassit, men vid leverans är dessa dolda bakom en täckplåt. Täckplåten hålls på plats med en handfull skruvar, och lossar man på dessa kan man avlägsna den och öppna upp ytterligare ventilationsmöjligheter. Bakom denna finns det nämligen monteringsplatser för tre 120 mm-fläktar, vilka kan kombineras med en 360 mm-radiator.

Överhuvudtaget är stödet för ventilation inuti C1-chassit väldigt omfattande. Modellen levereras med fyra fläktar ur kartong, där samtliga utgörs av bolagets egna variant FP1, vilken har en utökad tjocklek på 30 mm för att öka luftflödet vid en given fläktstorlek. Totalt kan chassit husera upp till 11 stycken 120 mm-fläktar eller 5 stycken 140 mm-fläktar. Radiatorer för vattenkylning kan ta plats i taket eller sidan på chassit, där dubbla 360 mm-varianter kan monteras samtidigt.

apnx_c1-18.jpg

Baksidan av moderkortsplåten täcks av en löstagbar monteringsram.

apnx_c1-19.jpg

Denna kan husera antingen tre 3,5"- eller tre 2,5"-enheter.

När sidopanelen avlägnas på chassits högra sida möts vi först av en monteringsram som täcker stora delar moderkortsplåtens baksida. Denna monteringsram kan husera antingen en 120 mm-fläkt, som då blåser på baksidan av moderkortssockeln. Ramen används även som monteringspunkt för lagring, där antingen tre 3,5"- alternativt två 2,5"-enheter kan monteras med vibrationsdämpande gummibussningar. Själva ramen är löstagbar och hålls på plats med fyra skruvar.

apnx_c1-20.jpg

Det finns gott om utrymme för kabeldragning, med en spalt på hela 40 mm.

Med monteringsramen avlägsnad syns ett väldigt tilltaget utrymme för kabeldragning på moderkortsplåtens baksida, där luftspalten uppgår till hela 40 mm. APNX har valt att inte förmontera några kardborrband vid leverans för kabelorganisation, men dessa finns dock i tillbehörslådan och kan placeras ut på någon av de tre platser där metallöglor har stansats ut för ändamålet.

apnx_c1-21.jpg

APNX C1 har en integrerad PWM-hubb som även fungerar som ljuskontroller för RGB-fläktarna.

Längst upp i chassit hittar vi en integrerad PWM-hubb, där denna kan driva upp till fem fläktar efter en PWM-signal från moderkortet. Denna hubb är även en ljuskontroller med stöd för upp till fem ARGB-enheter, och vid leverans är chassits fläktar anslutna till denna. Ljuskontrollern kan styra fläktarna helt självständigt med inbyggda effekter via knappen på ovansidan, men det finns även möjlighet att koppla den till ARGB-kontakten på moderkortet för att styra allt via mjukvara.

apnx_c1-22.jpg

Plats finns för nätaggregat med längder upp till 270 mm.

Längst ned hittar vi monteringsplatsen för nätaggregatet, där insuget i botten som tidigare nämnts är filtrerat. Här finns det plats för tilltagna enheter, där modeller med längder upp till 270 mm ryms.