Chassin

Här hittar du de senaste testerna och recensionerna av datorchassin. Redaktionen recenserar löpande modeller från välkända aktörer som Fractal Design, Phanteks, Cooler Master, Lian Li och Corsair, men ämnar även att täcka mindre produktioner som gräsrotsfinansierats via exempelvis Kickstarter.

Klicka för mer information

Hur man väljer rätt datorchassi:
Att välja datorchassi hänger mycket på ens egna specifika behov gällandes expansionsmöjligheter samt vilka komponenter som ska användas till bygget. Först och främst är storleken på chassit en viktig parameter att ta i beaktning, då dessa finns hela vägen från fulltower och miditower hela vägen ner till minitower och SFF (small form factor).

Chassits storlek är kopplat till vilken typ av moderkort som får plats på insidan. Klassiska miditower-chassin har exempelvis vanligtvis stöd för i formfaktorerna ATX, Micro ATX och Mini ITX medan mindre varianter i SFF-segmentet oftast är begränsade till Mini ITX-moderkort. Därför är det viktigt att säkerställa att chassit man väljer är kompatibelt storleksmässigt med ens moderkort.

Vidare bör man se över att chassit man har i åtanke även rymmer de andra komponenterna som ska monteras. Här kan moderna grafikkort vara riktigt bastanta pjäser, där det gäller att det finns utrymme på både längden och höjden i chassit. Har man många lagringsenheter, som exempelvis hårddiskar, behöver det även finnas tillräckligt många dedikerade platser för dessa i chassit.

Expansionsmöjligheter för ventilation är också viktigt vid chassivalet. Moderna chassin har generellt ett antal platser för antingen 140 eller 120 mm-fläktar. Fläktplatserna kan oftast även användas för radiatorer om man har tänkt att bygga in någon form av vattenkylning i datorn. Tänk även på att lättåtkomliga dammfilter kan vara en bra egenskap att kika efter, då de gör det lättare att hålla rent inuti datorn.

Sist men inte minst har vi den estetiska biten, där många vill ha möjligheten att visa upp sina komponenter. För detta ändamål säljs de flesta av dagens chassin med en sidopanel av transparent härdat glas, vilket låter åskådare se insidan av datorn även när chassit är stängt. För att ge en bygge ytterligare personlig flärd kan man även sikta på ett chassi med RGB-belysning, där fläktar och andra detaljer kan lysa i alla regnbågens färger.

Visa mer
49

Cooler Master CM 690

Cooler Master lanserar en datorlåda som inte bara lovar god prestanda utan även ett väldigt förmånligt pris. Vi tittar närmare på nykomlingen och jämför modellen med de mer etablerade Nzxt Hush och Antec Sonata III. Följ med på en rundtur i den splitter nya CM 690.

103

Cooler Master Cosmos 1000

Det är inte bara grafikkort som blir större och större. Den senaste trenden är gigantiska datorlådor som har plats för allt en välutrustad användare kan önska sig. Vi tittar närmare på Cooler Masters senaste design som lovar att uppfylla allt en renlärig entusiast någonsin kan tänkas behöva, och mer därtill. Följ med oss på en provkörning av den splitternya Cosmos 1000.

124

Antec Sonata III

Det amerikanska företaget Antec har genom åren producerat ett antal mycket välkända och omtyckta chassin. En av dessa är den ursprungliga Sonata, som i början på 2000-talet inledde trenden med tysta datorlådor. Nu är det dags att titta närmare på den tredje versionen och se om lådan fortfarande håller måttet.

35

Nzxt Adamas

Den kinesiska tillverkaren Nzxt gör ett avstamp från det traditionella gamer-temat och dyker in på premiumsegmentet med datorlådan Adamas. Vi undersöker om den lilla uppstickaren kan mäta sig med giganter som Lian Li och Silverstone.

26

Enermax Uber Chakra

Det är alltid populärt med ordentliga datorlådor. Mitt uppe i sommarhettan är det dessutom en nödvändighet att chassiet klarar av att kyla datorsystemet utan bekymmer. Vi ska titta närmare på en modell i Enermax Chakra-serie som vuxit på höjden och som är utrustad med en gigantisk 250 mm-fläkt. Men är större alltid lika med bättre?

94

Antec P190

Det börjar bli allt vanligare med riktiga monsterchassin på marknaden. Både datorer och användare har blivit allt mer krävande, och för att möta dessa krav har Antec släppt en ny modell i sin populära Performance-serie. Vi tittar närmare på Antec P190, en datorlåda som klarar av vilket datorsystem som helst.

77

Nzxt Hush

Dagens datorentusiaster värderar låg ljudnivå lika högt som god kylning. Men att bygga ett tyst datorsystem som dessutom har god prestanda är inte särskilt lätt med en tunn plånbok. Vi tittar närmare på Nzxt Hush, ett ljudisolerat datorchassi som inte kostar mer än 800 kr.

38

Cooltek 3000

Våra kära persondatorer befinner sig i ständig utveckling. Från att ha varit förvisade till gamla gråmulna kontorslokaler har de bjudits in i våra hem och intagit skrivborden. Nästa steg verkar vara att invadera vardagsrummen förklädda till mediemaskiner. Vi tittar närmare på Cooltek 3000, ett htpc-chassi som har plats för både ett fullfjädrat datorsystem och en lyxig touchscreen.

41

Silverstone Sugo SG03

Många förknippar micro-atx med specialiserade htpc-datorer och halvtaskiga kontorsmaskiner. Men det finns faktiskt chassin som erbjuder i stort sett samma funktionalitet som många betydligt större datorlådor. Vi tittar närmare på minstingen Silverstone Sugo SG03, en datorlåda som utnyttjar utrymmet maximalt.

68

Lian Li PC7A-Scand V3

Det är inte ofta vi får höra talas om datorprodukter som designats speciellt för den skandinaviska marknaden. Oftast är det till och med tvärtom, det vill säga att produkterna aldrig ens hittar hit. Lian Li gör ett försök att ragga upp oss nordbor med PC7A-Scand V3, ett datorchassi som verkar vara mycket mer än en vacker låda.

19

Raidsonic Icy Box IB-351STUS-B

Icy Box är en serie externa hårddiskkabinett från tyska Raidsonic. Modellen som vi ska titta närmare på heter IB-351STUS-B och erbjuder förutom vanliga usb 2.0 även serial-ata direkt till datorn. I denna recension kontrollerar vi hur de olika gränssnitten presterar, och vad man egentligen skall tänka på om man är ute efter flera hundra gigabyte portabelt lagringsutrymme.

107

Antec P182 Special Edition

Vem har inte hört talas om Antecs numera klassiska datorlåda P180? Nu släpper företaget en uppdaterad version som dessutom försetts med en hel del ögongodis. Vi tittar närmare på Antec P182 Special Edition, ett chassi som ser ut att vara den perfekta balansgången mellan prestanda, ljudnivå och god design.

59

Lian Li PC-A16

Exklusivt, tidlöst och med perfektionism som riktmärke. Så skulle man kunna beskriva företaget Lian Li som sedan länge dominerat bland aluminiumchassin. Vi tittar närmare på modellen PC-A16, som ser ut att kombinera klassiska kännetecken med en hel del nytänkande.

50

Enermax Chakra 3052

Det är längesedan en pc förknippades med en smutsgrå låda undanskuffad i ett hörn under skrivbordet. Datorlådor kommer numera i alla färger och former. Men få lyckas kombinera en bra design med smarta funktioner och ett attraktivt pris. Enermax Chakra 3052 ser ut att pricka in allt detta, och lite till.

41

Nzxt Zero

Nzxt är en förhållandevis ny aktör på den svenska marknaden. Med chassin som riktar sig till extrema användare hoppas företaget kunna utmana de redan etablerade chassitillverkarna. Vi testar Zero, en datorlåda som får anemometern att göra piruetter.