Artikelarkiv

Här hittar du alla artiklar som SweClockers publicerat, i kronologisk ordning. Vi skriver nyheter, publicerar recensioner, tävlingar, guider och mycket annat. Vårt huvudfokus är förstås datorhårdvara i form av kompletta datorer, datorkomponenter och tillbehör samt kringutrustning. Vi skriver även om spel, mjukvara, branschnyheter och exempelvis streamingtjänster. Du kan enkelt filtrera listan nedan.

Besök hos Crucial

ClubOverclocker har varit besök hos minnestillverkaren Crucial. De har även tagit bilder på testrummen vilket är mycket tufft. Mycket trevlig söndagsläsning!

ATi Mobility Radeon 9000

Bjorn3D har gjort en förhandstitt på ATis kommande grafikkort för bärbara datorer, Mobility Radeon 9000. Kortet erbjuder bland annat:

Moderkortstillverkare

X-Bit Labs har sammanfattat räkneskaperna för de 4 största moderkortsföretagen i taiwan för första delen av detta år. Inte oväntat kommer giganten Asus på första plats, följt av ECS och sedan MSI. Dock är det inte förvånande att Asus kommer på första plats, då de sammarbetar med många OEM-tillverkare och jobbar med andra områden än moderkort.

IBM och Apple GPUL

EWeek rapporterar att IBM i sammarbete med Apple håller på att utvecka en 64bits-processor för IBMs servers och Apples persondatorer. Den kallas GigaProcessor Ultralite (GPUL) och är tydligen dubbelt så snabb som Motorolas PowerPC G4 (som sitter i Apples datorer) vid samma klockfrekvens. Den skall även enligt rykten vara lika liten som Celeron samt att den använder SOI-förpackning, vilket bland annat AMD troligen kommer använda på sin 64bits-processor Hammer. GPUL kommer starta på 1.4-2.0 GHz.

Nvidia Cg 2.1

Nvidia har släppt version 2.1 av sin Cg-verktygslåda. Detta är bland annat uppdaterat:

AGP Aperture Size?

Tweak3D har skrivit en intressant artikel om BIOS-inställningen AGP Aperture Size, vilket ofta förekommer i optimeringsdiskutioner på forum världen över. De testar olika grafikkort och system för att få reda på den optimala inställningen. Slutsatsen blev dock ganska förvånande, i de flesta tester är 64 MB det sämsta man kan ha, men samtidigt är 64 MB standard på de flesta moderkort. Klart en läsvärd artikel. Ett citat från artikeln:

Intel Celeron 2 GHz

Intel släppte för några dagar sedan en ny processor i Celeron-familjen. Den ligger på 2 GHz och är byggd med 0.13-microns tekniken. Som sina föregångare använder den sig av 100 QDR-systembuss (400 MHz) och Sockel478. Denna processor kommer nog OEM-tillverkarna ta till sitt hjärta då den endast kostar 103$ i 1000-kvantiteter. Ett citat från pressmedelandet:

Creative intervju

Guru3D har intervjuvat Eoin Leyden som jobbar på Creative Europa. De talar bland annat om Creatives val att gå över till Nvidia-kretsar igen, och varför Creative inte komme släppa ett Radeon 9700-baserat grafikkort i Europa. Ett mycket intressant citat:

Problem med AGPx8?

The Inquirer rapporterar att Nvidia kommer släppa NV18 och NV28 den 25e September, enligt källor ska produktionen av NV18 starta i oktober, och NV28 startar lite senare.

Geforce4MX & AGPx8

X-Bit Labs har lite information kring Nvidias uppgraderingar på två Geforce 4MX-kretsar. Det handlar självklart om stöd för AGPx8, och det verkar som Geforce4MX 440 kommer heta 440 SE efter uppgraderingen, men Geforce4MX 420 kommer inte heta SE, förvillande? Det har tyvärr läckt ut någon information om en eventuell uppgradering till det snabbaste kortet i MX-serien, MX 460.

VIA's minnesteknologi Quad Band Memory

Anandtech publicerade häromdagen en artikel där man går igenom VIA's minnesteknologi Quad Band Memory (QBM.) Idén är att pumpa mer data med befintlig DDR-teknologi genom att använda strömskiftningar inne i minnesmodulen istället för att använda sig av "dual-channel DDR" som tex Nvidia gör med sitt Nforce-chipset. Resultatet är en billigare, enklare och dessutom bakåtkompatibel lösning för snabbare minnen. Nackdelen är att teknologin tills vidare endast kommer finnas tillgänglig till VIA's P4-chipset.

Seagate Cheetah 10K.6

StorageReview.com har testat en 146GB stor hårddisk från Seagate. Hårddisken är först och främst tänkt för servrar som kräver enorm lagringskapacitet och bra prestanda. Med uppåt 69MB/s och en ungefärlig söktid på 8 millisekunder är denna hårddisk allt annat än saktfärdig. Det är riktigt imponerande att scsi-hårddiskar börjar komma ner i lägre ljudnivåer och lägre värmeutveckling än tidigare.

Windows XP SP1 på svenska

Service pack 1 för Windows XP finns nu på svenska.

R300 och AGP 8x problem

ATi skriver på sin hemsida om att Radeon 9700 Pro har problem med vissa moderkort med stöd för AGP 8x. Detta problem berör inte alla moderkort med AGP 8x stöd.

Barracuda V Serial ATA

Seagate verkar bli först ut på marknaden med en hårddisk som använder Serial ATA. LostCircuits testar en Barracuda V prototyp med Serial ATA och siffrorna är minst sagt imponerande. Hårddisken testas mot en Maxtor D740X-6L på både VIA's och Promise-kontroller. De går även igenom teknikerna som används i Serial ATA och förklarar varför ett byte från parallell teknik till seriell är behövlig. Många bra bilder finns också för beskådning.