Montering och sammanfattning

Phanteks har generellt hållit en väldigt hög kvalitetskänsla på sina chassin genom åren, och därför är det roligt att se att den höga nivån även bärs med ned i de lägre prisklasserna med NV5. Modellen känns väldigt välbyggd, där passformen mellan såväl stommen och panelerna av härdat glas som komponenterna som ska ta plats känns oklanderlig.

phanteks_nv5-35.jpg

Färgriktigt matchade fläktar monterade.

phanteks_nv5-36.jpg

Det finns gott om utrymme för stora komponenter på insidan.

Byggupplevelsen i NV5 kan beskrivas som väldigt friktionsfri, med gott om manöverutrymme när komponenterna ska ta plats på insidan. Därtill är restriktionerna väldigt slappa, vilket innebär att både stora moderkort och grafikkort i mastodontklassen ryms utan problem samtidigt som gigantiska tornbaserade luftkylare sväljs i huvudkammaren. Den generösa mängden genomdragningshål som finns att tillgå för kablar gör det därtill väldigt lätt att få till ett snyggt och städat inre.

phanteks_nv5-39.jpg

Stabilt grafikkortsstöd.

Phanteks säger sig ha lagt mycket tid på att få till ett stabilt och flexibelt grafikkortsstöd i chassit, och här tycker vi att de har lyckats bra. Det håller utan problem upp tunga grafikkort utan antydan att böja sig och erbjuder många justeringsmöjligheter för att passa en bred skara olika modeller.

phanteks_nv5-37.jpg

Gott om utrymme för massa fläktar.

phanteks_nv5-38.jpg

Phanteks AIO-kylare Glacier One D30.

NV5 levereras som tidigare nämnts utan fläktar för att pressa prislappen och istället skapa valfrihet för användaren. Det finns dock väldigt god ventilationspotential i chassit, där man kan montera in upp till åtta stycken 120 mm-fläktar i olika positioner, med bra möjligheter till att gömma undan kablarna via små genomdragningshål. Därtill finns ett fullgott radiatorstöd för upp till dubbla 360 mm-modeller monterade samtidigt samt ytterligare en 120 mm-variant i bakkant.

phanteks_nv5-30.jpg

Kabeldragning var smidigt inuti NV5-chassit.

phanteks_nv5-31.jpg

Kardborrbanden underlättar.

phanteks_nv5-32.jpg

Även de i bakkant.

Utrymmet för kabeldragning på baksidan av moderkortsplåten är väldigt tilltaget hos NV5, vilket ihop med de många förmonterade kardborrbanden och kabelkanalerna gör det lätt att få till en trevlig kabeldragning – något som är särskilt viktigt när man fyllt chassit med fläktar. Vi stötte dock på lite problem när 24-pinskabeln skulle dras genom hålet närmast kontakten på moderkortet, där det blev väldigt trångt till följd av kabelkanalen som satt där. Här hade det varit bra om kabelkanalen placerades någon centimeter längre bak i chassit för att ge större marginaler.

phanteks_nv5-33.jpg

Bra med spelrum för långa nätaggregat.

Chassit sväljer även stora nätaggregat med längder upp till 230 mm. Ihop med redaktionens Corsair RM850x lämnar väldigt mycket utrymme till godo, vilket med fördel användes för att skuffa undan överblivna kabellängder. Ett plus i kanten får även Phanteks för implementationen av en löstagbar täckplåt i nätaggregatskammaren, något som gör det väldigt lätt att komplettera med ytterligare modulära kablar när bygget är klart.

phanteks_nv5-40.jpg

Vitt.

phanteks_nv5-41.jpg

Lila.

phanteks_nv5-42.jpg

Rött.

phanteks_nv5-43.jpg

Gult.

phanteks_nv5-44.jpg

Grönt.

phanteks_nv5-45.jpg

Blått.

phanteks_nv5-46.jpg

Regnbåge.

När man väl fyllt chassit med diverse RGB-fläktar och andra skinande tillbehör underlättar den integrerade ljuskontrollern inkopplingen och styrningen av dessa. Här byter man lätt mellan olika färger och effekter, och den som önskar kan även ansluta denna till moderkortets DRGB-kontakt för att istället utföra styrningen via mjukvara.

phanteks_nv5-50.jpg

Ljuskontrollern är smidig men något begränsad.

Nämnvärt är dock att denna ljuskontroller har sina begränsningar, och då specifikt att den maximalt kan mata och styra nio DRGB-enheter. Den som tänkt satsa helhjärtat på RGB-belysning i sitt bygge kommer med all sannolikhet att slå i denna gräns, och behöver då istället komplettera med ytterligare en ljuskontroller alternativt nyttja moderkortets RGB-funktioner om sådana finns.

En annan nackdel vi vill belysa är monteringspunkten för 3,5"-enheter, där denna helt saknas vibrationsdämpande åtgärder. Nu är det knappast särskilt vanligt att använda sig av mekaniska hårddiskar längre, men för den som tänkt göra det inuti Phanteks NV5 behöver man vara beredd på att vibrationerna från disken kommer skapa ganska irriterande resonanser genom chassit.

Något annat som mer hamnar i kategorin tänkvärt är faktumet att det snabbt blir dyrt om man vill bygga ett fullfjädrat RGB-system. Medan NV5 i sig kan klassas som prisvärd så rusar snabbt kostnaden iväg när det ska kompletteras med såväl fläktar som AIO-kylare, där paketet vi byggde ihop här idag ligger på närmare 3 900 kronor – exklusive själva chassit.

Sammanfattningsvis tycker vi dock om Phanteks NV5 och vill säga att det är ett genomtänkt och välbyggt chassi för den som önskar att visa upp sina komponenter på ett snyggt vis. Det dras med några smärre nackdelar i form av bristande vibrationsdämpning för hårddiskar, en bitvis knixig kabelkanal och en lite begränsad ljuskontroller, men i det stora hela rör det sig om ett utmärkt chassi för sin prislapp på 1 349 kronor.

Fördelar

Phanteks NV5 är ett utmärkt och välbyggt chassi för den som vill exponera sina komponenter

  • Utmärkt passform och kvalitetskänsla

  • Stilfull implementation av härdat glas

  • Väldigt lättarbetat

  • Mycket enkel kabeldragning

  • Mycket bra expansionsmöjligheter

  • Flexibla ventilationslösningar

  • Smidig ljuskontroller...

Nackdelar

  • ...som dock är något begränsad sett till stödda enheter

  • Något knixig genomdragning för 24-pinskabeln

  • Ingen vibrationsdämpning för hårddiskar

Pris vid publicering: 1 349 kronor